Eğitim ve öğretim hayatımızın önemli bir alanını oluşturan yazılı sınav soruları , eğitim müfredatıyla uygun bir şekilde hazırlanan konulardan anlatılan, öğrencilerin işlenen ünitelerden ne ölçüde faydalanabildiklerini keşfetmeye yarayan,yeteneklerini ön plana çıkaran sorular kombinidir.
Yazılı soruları hazırlanırken genel anlamda bilgiye, uygulamaya, kavramaya ve ölçmeye ait soru çeşitleri bir arada olacak şekilde hazırlanır. Bu şekilde öğrencilerin ne ölçüde kazanım elde ettiklerini anlayabilir bu kazanımlar doğrultusunda öğrencilerin düşünme becerilerini destekleyecek biçimde sadece ne bildiklerini değil ilgi ve yeteneklerinin de ne ölçüde hangi alanda ön plana çıktığını yoklamaya yönelik sorular hazırlanır.
Kısacası, yazılı sınav soruları bilgiye değil bilginin uygulanması konusunda öğrencilere yardımcı olmalı ve konuların pekiştirilmesinde onlara rehberlik etmelidir.
Yazılı Sınav Sorularının Avantajları Nelerdir?
-Süre kısıtlı olduğu için zamanı değerlendirme konusunda öğrencinin kendisini sınamasına yardımcı olur.Öğrenci zamanı verimli kullanmasını öğrenir.
-Öğrencinin işlenen konuları anlamasında en kolay yöntemlerden biridir.
-Öğrencilere yanıtlama özgürlüğü verildiği için yanıtlar yorumlarla uzatılabilir.
-Düşünme ve düşünceyi geliştirme yöntemleri kullanıldığı için öğrencilerin zihinsel aktivite gücünde önemli ölçüde verim alınır.
-Öğrenci,yazılı sınav sorularını cevaplarken; analiz etmeyi, dikkatli olmayı, problem çözmeyi, gruplamayı, bütünden parçaya- parçadan bütüne varmayı, sözel-matematiksel becerilerini farketmeyi, olgu ve olaylar arasında bağlantı kurmayı, değelendirmeyi, düşünmeyi ve düşüncelerini kontrol etmeyi, bilmediklerini öğrenmeyi ve bildiklerini pekiştirmeyi öğrenir.
Yazılı Sınav Sorularını Yanıtlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
-Öncelikle en iyi bildiğiniz sorudan yanıtlamaya başlamalısınız.
-Soruları çözerken bilmediğiniz ya da unuttuğunuz bir konuyla karşılaştığınızda o soruyu en sona bırakıp diğer sorulara geçmelisiniz, sorularla asla inatlaşmamalısınız.Süreniz kalırsa tekrar bakıp çözmeyi denemelisiniz.
-Genellikle yazılı sınav sorularında öğrencilerin düşünceleri ve yorumları değerlendirilir ve ön planda tutulur. Bu yüzden soruları yanıtlarken yorum yapmaktan ve orjinal fikirlerinizi yazmaktan çekinmeyin.Verdiğiniz cevapların tutarlı olmasına özen gösterin yani birbiriyle çelişen cevaplardan kaçının.
-Soruları çözerken maddeler halinde yazmanızda fayda var hem satırlar alt alta olacak hem de hatalarınızı farketmeniz daha kolay olacaktır.
-Soruları okurken işaretlere, parantez içinde vurgulanan sözcüklere, altı çizili ifadelere dikkat etmelisiniz.
Örneğin; matematik gibi işlem gerektiren soruları cevaplarken yazacağınız bir işlemsel hata, soru kökünü ve isteneni doğru okumamanız halinde sizi sonuca yanlış götüreceği için önemli ölçüde dikkat etmeniz gerekmektedir.
-Soruda verilen her bilgiyi mutlaka değerlendirin. Unutmayın bazen cevaplar sorunun içinde olabilmektedir.
Peki eğitim ve öğretim hayatımızı önemli derecede etkileyen yazılı soruları nasıl hazırlanmalıdır?
İyi bir yazılı sorusu hazırlamak kolay bir iş değildir emek,bilgi birikimi ve yetenek ister.Özellikle ölçme ve değerlendirme konusunda donanımlı olmak ve işlenen üniteler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Yazılı sınav soruları hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
-Öncelikle müfredatta işlenen ünitelerden hazırlanmalıdır.
-Özellikle çocukların gelişimleri ön planda tutularak somut ve soyut konulara dikkat edilerek hazırlanmalıdır.
-Yazılı soruları kâğıdında sorular birbirinden farklı olmalıdır. Ölçme ve değerlendirme teknikleri dikkate alınmalıdır.
-Yazılı sınav soruları kağıdında resimler anlaşılır ve öğrencilerin anlayabileceği şekilde bulunmalıdır.
-Sorular hazırlanırken yazıların büyüklüğü (punto değeri) uygun olarak hazırlanmalı ve sorular tek sayfadan oluşmalıdır. Birden çok sayfayı geçmemelidir.
-Yazılı sınav soruları hazırlarken her aşamaya dikkat edilmelidir.Doğru-yanlış, çoktan seçmeli, soru-cevap, doldurma soru formuna önem verilmelidir.
-Bazı soru türlerinde örneğin; Eşleştirmeli,çoktan seçmeli, açık uçlu, doğru/yanlış, tamamlamalı soru türleri kısa ve net cevaplara sahip olmalıdır.
-Özellikle soru dağılımı yaparken bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmelidir.
-Öğrencilerin yanlış bilgiye sahip olup olmadıklarını kolayca tespit etmek amacıyla hazırlanmalıdır.
Kaynak: www.dershanem.net