Yaşam koçu öğretmenler

İzmir'deki Mersinli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, devamsızlık yapan, derslerinde başarısız olan, okula küsmüş 88 öğrenciyi tekrar kazanmak için 'Seninle Beraberiz' adlı proje hazırlandı.

Proje kapsamında, 23 gönüllü öğretmen, öğrencilerinin bire bir yaşam koçluğunu üstlendi. Gördükleri ilgi ve sevgiyle okullarıyla barışan öğrenciler devamsızlık yapmayıp derslerinde de başarılı olurken, ’koç’ öğretmenler, "Kayıp öğrencileri kazandık" dedi.

Proje kültürünün yerleştirilmeye çalışıldığı okullarda, özellikle sosyal sorumluluk projeleri ’kayıp gençlik’ üzerinde yoğunlaşıyor. Mersinli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde, devamsızlık yapan, derslerinde başarısız olan öğrencilerin sorunlarının ortadan kaldırılması için proje hazırlandı. 2010- 2011 öğretim yılı başladıktan sonra ilk sınavların kasım ayında yapıldığını, başarısız öğrenci tespitlerini bu ilk sınavlar sonunda belirlediklerini belirten Okul Başmüdür Yardımcısı Erhan Hatırlı, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Okullar açılalı daha bir buçuk ay kadar bir süre olmuştu ki bazı öğrencilerimizin devamsızlığı 15 günü geçmişti. Öğretmenler Kurulu’nda hem devamsız hem de devamsızlıkla birlikte ders başarısı çok düşük olan öğrencilerimizin tespitini yaptık. Neredeyse tüm dersleri zayıf öğrencilerimiz vardı. Bu durumda 88 öğrenci belirledik. Bu öğrencilerimizi yeniden nasıl kazanabileceğimizi tartıştık. Sonuçta 23 öğretmenimiz gönüllü oldu ve bu öğrencilerin birebir yaşam koçluğunu üstlendi. Bazıları parçalanmış aile çocuğu olan, ailelerinden ilgi, sevgi görmeyen, sorunlu çocuklarımızı kendi çocukları gibi bağırlarına basan, onlarla her türlü sorunları konuşup, birlikte çözüm yolu arayan gönüllü öğretmenlerimiz, öğrencilerin kalplerini fethetmeyi başardı. Koç öğretmenler, çocukların aileleriyle görüştü, onların okula gelmelerini, çocuklarının istek ve sorunlarıyla ilgilenmelerini sağladı. Yaşam koçları olan öğretmenlerine inanan, güvenen öğrenciler tekrar okullarıyla barıştı. Devamsızlıklarını sıfıra indirdiler. Derslerindeki başarısızlıklarının yerini başarı almaya başladı, kendilerine olan güvenleri arttı. Yani artık sağlık sorunu dışında okula gelmemezlik yapmıyorlar. Başarılı oldukça daha fazlasını hedeflemeye başladılar. Gönüllü öğretmenlerimiz bu öğrencileriyle sadece okul saatlerinde değil, okul dışında, haftasonlarında, sömestr tatillerinde bile bir araya geldi. Ve sonunda hedeflediğimiz başarıya ulaştık."

Projelerini, diğer sosyal sorumluluk projelerinden ’ölçülebilir’ olmasının ayırdığını belirten Okul Müdürü Enver Türkoğlu da, "Sonuçları ölçülebilen bir proje, yani devamsızlığı, ders başarısını somut olarak ortaya koyabiliyoruz. Projemizin bir adı ’Seninle Beraberiz’, diğer adı ’Yalnız Değilsiniz.’ Öğrencilerimizi okul içi ve dışı sosyal, kültürel, sportif etkinliklerle de destekliyoruz. Öğrencilerimize her fırsatta yalnız olmadıklarını, bize her an ulaşabileceklerini hissettiriyoruz. Bu onlara büyük güven veriyor. Öğretmenlerinden gördükleri ilgi ve sevgiyi onlar da öğretmenlerine gösteriyorlar" diye konuştu.

Proje kapsamında, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve Konak ilçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Yıldız da öğrencilere destek verdi. Okul yönetimi de gençler için mangal partisi düzenledi. Öğrenciler mangal partisinde öğretmenlerinin etrafında toplanıp, onlara "Koçum benim" diye takıldı.

Öte yandan, öğrencilerin Van Belediyesi’nin davetlisi olarak bu kente gidecekleri, ayrıca bir velinin girişimi sayesinde Almanya’nın Düseldorf kentinde bir koleje de 15 öğrenci, 5 öğretmenle birlikte ziyaret gerçekleştirileceği bildirildi.

milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri