'Yasa, özürlülerin hayatında çok şey değiştirdi'

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, 2005'te çıkarılan Özürlüler Yasası'nın, özürlülerin hayatında çok şey değiştirdiğini belirterek, ''Düne kadar sadece yoksulluğun adı olan özürlü çocukları olan aileler, bugün artık devletin verdiği destekle önemli bir aşamayı

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Bağcılar'daki ''İTO Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi''nin açılışında yaptığı konuşmada, eğitim ve rehabilitasyonun, engelleri aşmada çok önemli bir işlevi barındırdığını söyledi.

Özellikle AKP Hükümeti döneminde, özürlüler ve özürlülük politikasının en temeline eğitimi koyduklarını, iki temel politika üzerinde özürlü politikasını yürüttüklerini ifade eden Çubukçu, amaçlarının, her şeyden önce özürlülerin toplumsal hayata, istihdama, eğitime tam ve eşit katılımını sağlayacak olanakları oluşturmak olduğunu belirtti. Eğitim görmüş bir özürlünün iş hayatına katılmasının, gündelik hayatını sürdürmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çubukçu, bunun hem çocuklar, hem toplum, hem de gelecek için yapılmış en önemli yatırım olduğunu dile getirdi.

Bu yatırımın en önemli ayaklarından birinin sivil toplum, sivil örgütlenmeler ve merkezi idare ile yerel yönetimlerin iş birliği olduğuna işaret eden Çubukçu, ''Bugün görüyoruz ki iş adamlarımız, örgütlerimiz, valilerimiz, belediye başkanlarımız özürlüler alanında son derece yüksek bir bilinçle, iş birliğiyle hareket ediyorlar. Ben bu sorumluluğu İTO'nun çok büyük bir başarıyla götürdüğünü biliyorum'' diye konuştu.

''2005'te çıkarılan Özürlüler Yasası, özürlülerimizin hayatında çok şey değiştirdi. Düne kadar sadece yoksulluğun adı olan özürlü çocukları olan aileler, bugün artık devletin verdiği destekle önemli bir aşamayı atlatmış bulunuyorlar'' diyen Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yapılacak çok şey var. Gittikleri kamu kurumları başta olmak üzere hala daha engellilerimiz birçok sorunla karşı karşıya ve aşamadıkları birtakım problemler var ama bunun yanı sıra eğitim desteği başta olmak üzere, rehabilitasyon desteklerinin maddi olarak karşılanması ve çocuklarına evde bakan annelere ödediğimiz evde bakım hizmeti başta olmak üzere, onların hayatını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Otistik çocuklarımız için yeteri kadar eğitim kurumu bulunmaması veya açılan özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarının bu çocukları kabul etmemesi nedeniyle, otistik çocuğa sahip aileler son derece ciddi sorunlar yaşıyorlar.''



Bağcılar'a 'Engelliler Sarayı'

İstanbul Valisi Muammer Güler de eğitim davasının, Hükümet'in ve İstanbul İl Özel İdaresi'nin birinci önceliği olduğunu ifade etti. İstanbul'da 2003'ün başına kadar 40 bin 600 derslik bulunduğunu, üzerine 22 bin derslik konulduğunu, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Güler, ''Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası''nda İstanbul'da 5 bin 707 derslikli okulu hayırseverlerin yaptırdığını söyledi. Önümüzdeki günlerde Matbaa Meslek Lisesi'nin inşaat çalışmalarının başlayacağını dile getiren Güler, ''Matbaa Meslek Lisesinin önemi, Topkapı Sarayı'nın içinde bulunan bir binanın da çıkarılması anlamına geliyor'' dedi.

Güler, Bağcılar Belediyesi ile İstanbul İl Özel İdaresi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ve ''Engelliler Sarayı'' olarak ifade edilen eğitim merkezinin açılışını da yakında gerçekleştireceklerini söyledi. Bugün açılışı yapılan okul ile İstanbul'da 9'uncu otistik eğitim okulunun açıldığını hatırlatan Güler, İstanbul'da her engelli grubundaki çocuğa eğitim sağlayan okullar bulunduğunu, bu alandaki hizmetlerin süreceğini ifade etti.



İTO Başkanı Yalçıntaş

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise İTO olarak eğitime önem verdiklerini ama bugün açılışı gerçekleştirilen okulun otistik çocuklara yönelik olması nedeniyle diğer okullardan farkı olduğunu söyledi. Herkesin ailesinde ve yakınında, otistik olan çocuklar bulunduğunu dile getiren Yalçıntaş, bu çocukları hayatın içine çekmenin, apayrı bir eğitimden geçmelerini gerektirdiğini belirtti. Bunun uzun ve zorlu bir eğitim olduğunu ifade eden Yalçıntaş, bu okul gibi eserler sayesinde birçok ailenin ve çocuğun yüzünde gülümseme olacağına inandıklarını söyledi. İTO olarak, İTO Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi için 1.7 milyon TL harcadıklarını belirten Yalçıntaş, ayrıca bazı eğitim malzemelerini sağladıklarını, okulda 15 sınıf bulunduğunu, her sınıfta 4 öğrenci ve 2 öğretmenin yer aldığını anlattı.

AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva da 11 yaşında görme yeteneğini yitirdiğini ve fakir bir ailenin çocuğu olduğunu söyledi. O dönemde okumasına vesile olan birkaç kişi olmasaydı, bugün kendi geçimini sağlayamayacak durumda olacağını belirten Ayva, aldığı eğitim sayesinde dilenci olmak yerine, vatandaşa hitap etme onurunu yaşadığını dile getirdi. Bakan Çubukçu, Vali Güler ve İTO Başkanı Yalçıntaş, daha sonra kurdele keserek eğitim merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Eğitim merkezini gezerek yetkililerden bilgi alan Çubukçu, ayrıca merkezde eğitim gören otistik çocuklarla sohbet etti.

a.a

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri