Yargıtay onarsa vekillikleri bitecek!

HDP'nin tutuklanan 9 vekilinin parlamenterlikleri, mahkemeye bağlı. Yargıtay nihai karara onarsa 76'ncı maddeden hüküm giyenlerin vekilliği düşecek.

Tutuklamaların ardından gözler HDP'lilerin "Milletvekilliği" durumunda. Mahkemeden çıkacak kararlarla netlik kazanacak tutuklu vekiller yargılanma sürecinde olduğu için milletvekillikleri sürecek. Mahkemede isnat edilen suçlardan dolayı hüküm giyen ve bu cezaları Yargıtay tarafından onanan isimlerin vekillikleri düşecek. "HDP'liler istifa ederse ara seçim olur" değerlendirmeleri için bazı şartların gerçekleşmesi gerekiyor. Tek başına HDP'lilerin istifa etmesi ara seçim için yeterli değil. İşte sürecin detayları:

TUNCEL VE ALAN GİBİ

Mahkeme, "tutukluluk hallerinin devamına" karar verse bile, milletvekili sayılmaya devam edecekler. Ancak tıpkı Sebahat Tuncel ve Engin Alan gibi "milletvekili hakları"ndan yararlanamayacaklar. HDP'liler, fezlekelerde belirtilen suçlardan ceza alırsa, milletvekillikleri düşmüş olacak. Bu karar için son söz ise Yargıtay'da.

Ara seçim polemiği

HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasına uzanan süreç, "ara seçim" tartışmalarını da beraberinde getirdi. Ara seçimi düzenleyen Anayasa'nın 78'inci maddesi, "Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez" diyor.

GENEL KURUL ONAYI ŞART

Madde, "Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir" hükmünü de içeriyor. Bu da, Meclis'te milletvekili sayısının 28 eksilmesi anlamına geliyor. Bu rakamın aşılması halinde ara seçim gündeme gelebilecek. 59 vekili bulunan HDP ara seçim için istifa etse dahi Meclis Genel Kurul onayı gerekiyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri