T.C.
DANIŞTAY
Sekizinci Daire
Esas No : 2009/2916
Karar No : 2009/6193
Özeti : 2547 sayılı Yasanın 23. maddesine aykırı olarak oluşturulan, aralarında yardımcı doçentlik kadrosunun ilan edildiği birim yöneticisinin yer almadığı jüri üyelerince hazırlanan raporlar dikkate alınarak davacının yardımcı doçentlik kadrosuna atanma isteminin reddinde hukuka uyarlık bulunmadığı hakkında.
Temyiz İsteminde Bulunan : ...
Karşı Taraf : ... Üniversitesi Rektörlüğü
Vekilleri : Av. ..., Av. ...
İstemin Özeti : Davacının, ... Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında ilan edilen yardımcı doçentlik kadrosuna atanmak istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Rektörlüğün 26.11.2007 gün ve 7558 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; 2547 sayılı Yasanın 23. maddesi uyarınca yetkili Rektörlük makamınca objektif ilkelere dayalı olarak takdir yetkisi çerçevesinde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden Afyonkarahısar îdare Mahkemesinin 28.11.2008 gün ve E:2008/87, K:2008/712 sayılı kararının; eksik incelemeye dayalı olarak verildiği öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddinin gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi Nihat KOÇAK'ın Düşüncesi : istemin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı Radiye TİRYAKİ'nin Düşüncesi : Davacının ... Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yardımcı Doçent kadrosuna atanmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
2547 sayılı Yasanın 23. maddesinde, bir üniversite biriminde açık bulunulan yardımcı doçentliğin isteklilerin başvurması için Rektörlükçe ilan edileceği, fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda, dekanın, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürlerin, biri o birimin yöneticisi, biride o üniversite dışından olmak üzere üç profesör veya doçent saptayarak, bunlardan adayların her biri hakkında yazılı görüş isteyecekleri kuralı yer almasına karşın, dava konusu olayda yönetmelik hükmüne aykırı olarak ilgili üniversite dışından seçilen üç jüri üyesinin verdikleri olumsuz raporları dikkate alınarak, Fakülte Yönetim Kurulunca davacının yardımcı doçentlik kadrosuna atanmasının uygun görülmemesi üzerine tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediğinden, davanın reddi yolunda verilen idare mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenle mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MÎLLETÎ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüidü :
Uyuşmazlık, davacının, ... Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilım Dalında ilan edilen yardımcı doçentlik kadrosuna atanmak istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Rektörlüğün 26,11.2007 gün ve 7558 sayılı işleminin iptali isteminden kaynaklanmaktadır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 23. maddesinin (a) bendinde; " Bîr Üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan edilir. Fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışında olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama, rektör tarafından yapılır." hükmü yer almaktadır.
Bir İdari işlemin tesisinde hangi şekle uyulacağının Anayasa, yasa , tüzük veya yönetmelikçe belirlenmiş olması durumunda işlemin bu şekle uygun olarak tesis edilmesi İdare yönünden zorunluluk taşır. Bu nedenle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 2. maddesi, İdari işlemlerin, yasa veya diğer düzenleyici tasarruflarla öngörülen şekle uyulmadan tesis edilmeleri halini bu işlemlerin iptalini gerektiren nedenlerden biri olarak saymış bulunmaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden; Konya ... ve Araştırma Hastanesinde uzman doktor olarak görev yapan davacının, 19.09.2007 tarihinde ilan edilen ... Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 4. derece yardımcı doçentlik kadrosuna atanma istemiyle başvurması üzerine anılan başvuruyu değerlendirmek ve aday hakkında yazılı görüş vermek üzere, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. ..., Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. ... ile aynı üniversitenin aynı anabilim dalında öğretim üyesi olan Prof.Dr. ...'un jüri üyesi olarak tespit edildiği; adı geçen jüri üyelerinin tamamının davacı hakkında olumsuz görüş bildirmesi ve jüri üyelerinin olumsuz görüş ve raporları dikkate alınarak davacının atamasının yapılmaması üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda; davalı Üniversite tarafından, davacı hakkında değerlendirmede bulunmak üzere seçilmiş olan üç kişilik jüri üyeleri arasında, 2547 sayılı Yasanın 23. maddesinde açıkça belirtilmesine karşın, ... Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı bîrim yöneticisinin olmadığı, anlaşılmıştır.
Bu durumda; 2547 sayılı Yasanın 23. maddesine aykırı olarak oluşturulan, aralarında yardımcı doçentlik kadrosunun ilan edildiği birim yöneticisinin yer almadığı jüri üyelerince hazırlanan raporlar dikkate alınarak tesis edilen dava konusu işlemde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle Afyonkarahisar İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 30.10.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.