Yapıcı eleştirilerde bulunmayı bilmiyoruz…

Bir yerlere saklanmadan, açıkça düşüncelerimizi ifade ediyoruz. Yılların birikimini paylaşıyoruz. Ayrıca yazıda ki kriterler benim görüşlerim.”

“Şube müdürleri yönetmeliğinde yer alması gereken hükümler” başlıklı yazımda;  40 yaş ile ilgili ve bazı diğer önerilerime bayağı eleştiri aldım. Yazdığım yazının her maddesinin arkasında olduğum gibi saygı çerçevesinde yapılan tüm yorumların,  bu problemin çözümüne katkı sağlayacağını da düşünüyorum. Çünkü ortada gerçekten bir problem var. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, milli eğitim şube müdürlüğü için sadece 1 defa sınav yapılmış. Yıllar içerisinde liyakat ve kariyeri olmayan ya da bir seçme sınavına tabi olmadan rastgele yöneticiler bu görevlere atanmış. Umudumuz Bakanlığımızın bu yanlıştan dönmesi. Çağdaş hukuk kurallarına uygun bir yönetmelik hazırlayarak adaleti sağlamasıdır. Bu emareleri de görüyoruz. Biz de bu konuda bir şeyler ortaya koymaya çalışıyoruz. Emeğimizi ve yüreğimizi ortaya koyuyoruz. Bir yerlere saklanmadan, açıkça düşüncelerimizi ifade ediyoruz. Yılların birikimini paylaşıyoruz.  Ayrıca yazıda ki kriterler benim görüşlerim. İsmimin altına Derneğimizin adını açmamın sebebi,  biz bu hususta çalışıyoruz, demek içindir. Bir şeyler yapmanın gayreti içerisinde olduğumuzu belirtmek içindir. Yazdığım yazı bir basın açıklaması değildir. Sadece benim görüşlerimdir.

Bu,  40 yaş işine tepki gösterilmesini doğrusu anlamadım. Eğitim müfettişleri, bakanlık müfettişleri için de benzer yaş sınırları var. Hepsini buraya yazsam sayfalar dolar ama diğer kurumlarda da sınava katılmak için yaş ve sınav sayısı sınırlaması var. El insafff… Başka memlekette yaşamıyoruz biz. Okuma yazma bilen internet sayfalarını tarasın. Şuna itirazı anlarım, 40 değil 45 olsun ama şu nedenlerden dolayı 45 olsun. İşte, 11 yıldır sınav yapılmıyor gibi…

2001 yılında şube müdürleri için açılan kurstan tanıdığım bir şube müdürü adayı aynen şunu ifade ediyordu” Ben bundan sonra şube müdürlüğünü ne yapayım. Sadece emekli olacağım zaman emekli şube müdürü desinler diye bu sınavlara katılıyorum” diyordu. Şimdi atandı mı,  görev de mi bilmiyorum. Bir kişiden genelleme yapılmayacağını da biliyorum. Ama böyle düşünenlerin sayısı az değil. Hedefi olanlar, vizyonu olanlar bu kadrolara talip olmalıdır. Sonra,  şube müdürlüğü genel idare hizmetler sınıfında,  şeften sonraki makamdır. İlçe müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkan yardımcısı, daire başkanı, genel müdür yardımcısı, genel müdür var… En altın bir üstünde başlayacaklar için yaş sınırının olmasını doğrusu ben normal karşılıyorum. Bu benim düşüncem, sizce yanlışsa o da sizin düşünceniz.

Aynı şeyleri; eğitim yönetimi alanında yüksek lisans ve yabancı dil için de düşünüyorum. Bir yönetici var emek ediyor, emsallerinden farklı yükseköğrenime devam ediyor. Maddi ve manevi farklı bir çalışma içerisinde bulunuyor. Ya da dil öğreniyor. Bunu görmeyelim mi? Bu durum artı puan olmasın mı? Yöneticileri alanları ile ilgili yükseköğrenime teşvik etmek lazım. İl müdürlerinin hepsi yabancı dil bilse kötü mü olur? Ya da akademik çalışma yapmış olmaları yanlış mı? Ama bunları tekrar ifade ediyorum teşvik etmek lazım.

Ben şuna da şahit oldum. 1999 yılında şube müdürlüğü yönetmeliğinde ki dil şartını yerine getirmek için dil kurslarına devam eden yöneticiler gördüm. Şimdi bunun neresi kötü? Emsallerinden farklı eğitim görenleri desteklemenin eleştirilmesini anlamıyorum. İl/ilçe yöneticilerinin kapısında Dr. yazsa kötü mü olur. Ya da il/ilçe yöneticileri;  bir yabancı eğitim dergisini, eğitim sitesini, takip etse kim kazanır.

Bu kadar şey yazdıktan sonra şunu da şöyleyim; Bu yazdığım özelliklere ben sahip değilim. İsteyen ismimi yazıp Google’ den arayabilir. Yani kendime bir şeyler yontmuyorum.  Her yazının altında çıkar aramak gafletinde bulunuyoruz.  Yazılana bakın. İsme değil. Bence ideal olanı yazıyorum.

Derneğimiz ile ilgili de şunu ifade edeyim; dernek yönetimindekiler okul arkadaşı falan değil. Bilmeyen cahilce saldırırmış, gerçekten onu gördüm. Şu memleketli olmaya,  bu memleketli olmaya da puan verilsin diye espri yaptığını ya da ciddi yazdığını sanan yorumlar okudum. Buna kendi memleketimi yazarak eleştiri yapan da olmuş. Bunlara sadece gülüyorum.

Unutmamak lazım; internet siteleri yüz binlere ulaşıyor. Hele,  Kamudan Haber sitesi yazı ve yorumları ile şube müdürlüğü sınavı ve atamalarını adım adım takip ederek kamuoyunu bilgilendirmektedir. İlk önce ve doğru olarak bu bilgilendirmeyi sağlamaktadır.  Problemlerimiz ile ilgili eleştiri ve yorumları saygı çerçevesinde kişiselleştirmeden yazarsak, inanıyorum birileri duyacak ve çözüme katkı sağlayacaktır. Yol gösterici olacaktır.

Davut ÇALIŞKAN

Eğitim Yöneticisi 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri