BURCU ÖZTÜRK
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan ikinci dönem merkezi yazılılarına sadece 2 hafta kaldı. İlk dönem 6 temel dersten ortak sınavlara giren öğrenciler 28-29 Nisan tarihleri arasında da 2. dönem merkezi yazılılarına girecek.
Ancak hala ilk dönem merkezi sınavı ve telafi sınavı sonuçları arasındaki puan hesaplama hatası düzeltilmiş değil. Bakan Nabi Avcı da durumu "Doğrusu içinden çok kolay çıkılabilecek bir sorun değil." diyerek özetlemişti. Eğitimciler de durumdan endişeli. Çünkü iki sınavın puan hesaplamasındaki farklılık sadece karneye yansımakla kalmayacak. Bu fark düzeltilmediği takdirde diploma notuna ve yerleştirme puanına da etki edecek.
Eğitim uzmanı Salim Ünsal, asıl ve mazeret sınavı sonuçlarının hesaplanmasındaki farkın yıl sonundaki yerleştirme puanlarında daha net ortaya çıkacağını söylüyor. Puanlar eşit olmadığında sıralamalarda farklılık yaşanacağına işaret ediyor. Ünsal, bu farkı şu örnekle açıklıyor: "Merkezi sınava giren bir öğrenci ile telafi sınavına giren diğer öğrenci bütün testleri doğru cevaplandırmış ancak matematikten 1 yanlış yapmış olsun. Telafi sınavına giren öğrenci diğerinden 0,216 daha fazla yerleştirme puanı alacak. Aynı öğrencilerin matematikten 5 yanlış çıkardığını varsayalım. Telafi sınavına giren öğrenci diğerinden 1,080 daha yüksek puana ulaşır. Eşitlik durumundaki yanlış sayısı arttıkça fark da artar. Bu durum, 100 öğrenci alacak bir okula 60. sırada yerleşecek bir öğrenciyi etkilemeyebilir ancak 99. sıradaki adayı doğrudan etkileyecek." Merkezi sınavlarda birbirinin yerine geçecek iki farklı sınav uygulamanın riskli olduğuna değinen eğitim uzmanı, "1 puanlık farkın dahi 2 bin öğrenciyi geçmek anlamına geldiği bir süreçte, hatalı sorular nedeniyle eşit başarı düzeyine, eşit puan ve sıra verememenin önemli bir sorun olduğu kanaatindeyim." diyor.
Alınan puanların öğrencilerin diploma notlarını ve liselere yerleştirilmelerinde rol oynayacak puanı etkileyeceğini ifade eden Anafen Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal, puan eşitsizliğinin öğrencilerde oluşturacağı etkinin büyük olacağına dikkat çekiyor. Sınavların eşitliği bozmayan bir yapıda olması gerektiğini söyleyen Uysal, "Telafi sınavlarına girme hakkı olan öğrencilerin çok büyük bir kısmının girmemesi bu sınavların ne kadar gerekli olduğunun tartışılmasına neden oldu. Soru iptalleri de sınavlarla ilgili daha da büyük sorunlara yol açtı." cümlelerini kullanıyor.