Yanınızdayız

Somali'ye büyükelçilik açılacak. Elektrik-su sağlanıp hastane kurulacak. TOKİ okul ve toplu konut yapacak.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan 1 başbakan yardımcısı, 4 bakan, üst düzey bürokratlarla, son 60 yılın en büyük açlık felaketini yaşayan ve bugüne kadar 30 bin çocuğun hayatını kaybettiği Somali’ye giderek, yardım kamplarını ziyaret etti. Erdoğan, açlığın ve yoksulluğun pençesine düşen Somalililere, “Umutlarınız yitirmeyin” diye seslendi. Türkiye’de bazı kuru dedikodular olduğunu belirten Erdoğan, “Açlar, sefiller varken Somali’de ne işin var diyenler, gelip burayı bir gezsinler” dedi. Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed’le 2.5 saat süren görüşmenin ardından, dün Mogadişu’da ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Somali’ye elinden gelen yardımı yapacağını belirten Erdoğan, uluslararası topluma da yardım çağrısında bulundu. Erdoğan, şöyle konuştu:

Vicdanlar test ediliyor

Aslında burada yaşananlar insanlığın, insani değerlerin, vicdanların test edilmesidir. Aslında burada yaşanan dram, uygarlığın, çağdaş değerlerin test edilmesidir. Bizim bütün dünyaya anlattığımız, altını çizerek söylemek istediğimiz şudur: Batılı değerlerin içi boş bir retorik olmadığını ispat etmek için bu testi uygar dünya başarılı bir şekilde atlatmak zorundadır. İnsanlığın şeref ve haysiyeti için bu çağda yaşayan herkes bu testi başarıyla geçmek zorundadır. Onun için buradan, Somali’den yüreklerin kan ağladığı bu topraklardan tek tek bütün insanlara, tek tek bütün vicdanlara seslenmek istiyorum. Dünyanın geri kalan alanlarındaki annelere, babalara seslenmek istiyorum. Lütfen parklarda neşe içinde güle oynayarak geçiren çocuklarınızın hakkının buradaki çocuklar için de geçerli olduğunu unutmayın.

Yürekler yangın yeri

Az önce gezdiğimiz kampta oradaki yavruların susuzluktan, gıdasızlıktan ne halde olduğunu bizzat gördük. Yavrularımızın hastahaneye yetiştirilmesi için arkadaşlardan ricacı olduk ve o yavrulardan bir tanesi yolda vefat etti. Somalili annelerin babaların yürekleri yangın yeri. Bu yangını söndürmek aslında mümkün. Yarın (bugün) Dolmabahçe’deki ofisimizde Türkiye’deki kuruluşlarımızın yöneticileriyle bir araya gelerek adımlarımız nasıl hızlandıracağız, bu konuda yol haritasını çıkaralım istiyoruz.

Önce büyükelçi atanacak

Süratle Somali’de büyükelçiliğimizi de kuruyoruz. Büyükelçiliğin kurulmasıyla birlikte burada yoğun bir şekilde koordinasyonun sağlanmasını gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Somali Cumhurbaşkanı’ndan yer konusunun da sözünü aldım. Önce büyükelçi göreve başlayacak, ardından da süratle büyükelçiliğin arazisini tesis edecekler.

400 yataklı hastane



Şu anda 400 yataklı kullanılmayan bir hastahane var. Orayı süratle devralmak suretiyle restorasyonunu yapıp sabit bir hastahane olarak değerlendireceğiz. Sahra hastanelerini de intikal merkezi olarak değerlendirmeyi planlıyoruz. İşletilmesi noktasında Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Yeryüzü Doktorları’nın yardımıyla sağlık noktasındaki görevimizi başarıyla yerine getirmeyi hedefliyoruz.

Çadırkentlere konut

Ciddi bir su sorunumuz var. Bol miktarda su kuyuları açmak suretiyle bu sıkıntıyı da aşmayı düşünüyoruz. Enerji noktasında burada jeneratörlerle elektrik enerjisi sıkıntısını minimize etme gayretimiz olacak. Okul noktasında adımlar atılması gerekiyor. TOKİ inşaatların yapımını süratle üstlenecek. Somali’yle adeta bu süreci beraber yaşamayı kendimize hedeflemiş durumdayız. Özellikle bu saydığım yatırımlar daha sonra çadırkentlere yönelecek. Çadırkentlerde de toplu konut yatırımlarına girip, oradaki kardeşlerimizi pey der pey kurtarmayı hedefliyoruz. En önemli sıkıntı güvenlik. Güvenliğin temini içinde gerekli adımların atılacağına inanıyoruz.

Erdoğan ailesine büyük sevgi

Başbakan Erdoğan’a Somali ziyaretinde eşi Emine Erdoğan kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak ile damadı Berat Albayrak da eşlik etti. Derme çatma çadırlarda yaşamaya çalışan Somalililere yakın ilgi gösteren Erdoğan ailesi büyük sevgi gösterisiyle karşılandı. Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Erdoğan’ı havaalanında resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve beraberindeki heyet, önce Cezire bölgesindeki Kızılay kampını, ardından da Medine bölgesindeki Howlada kampını ziyaret etti. Erdoğan daha sonra ‘Kimse Yok mu Derneği’nin sağlık hizmeti vermek için oluşturduğu revirin yetkililerinden de ilaç dağıtımı ve son durum hakkında bilgi aldı. Erdoğan ve ailesi gezdikleri kamplarda Somalililerle yakından ilgilendi. Çocuklara sevgi gösteren Erdoğan, kamptakilere yiyecek ve hediye dağıttı. Bebeğini dün kaybeden Somalili bir kadına baş sağlığı dileyen Erdoğan, bu bölgeye en kısa zamanda sahra hastanesinin kurulacağını açıkladı. Erdoğan, kamptakilere yıkanmaları için su sağlanması talimatı da verdi. Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak da, “Bu ziyaret umarım insanlığın dikkatini bölgeye çekmek için bir fırsat olur. Kızılay’ın kurduğu çadırkentin durumu gayet iyi” dedi.

Moral dansı

SANATÇILAR Ajda Pekkan ve Sertap Erener, uçakta büyük korku yaşamalarına rağmen, yerel danslarla Türk heyetini karşılayan Somalililere eşlik ederek, büyük bir moral havası oluşturdular. Pekkan çok korktuklarını söyleyerek, “Ben daha evvel bilseydim bu kadar radikal bir iniş yapılacağını korkardım, belki de gelmeye çekinirdim. Gerçekten çok zorlu bir iniş yaptık. Yine de burada olmaktan büyük keyif alıyorum. Çünkü Türkiye’de izlerken hepimizin içi çok acıdı. Yakından görmeyi, paylaşmayı istedik” dedi. Muazez Ersoy ve Nihat Doğan da, kamptaki çocuklarla yakından ilgilendi. Somali’de Başbakan’a eşlik eden heyettekiler şunlar: Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Nüket Hotar, Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kampanyaya 1 milyon lira bağışlayan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, sanatçılar Ajda Pekkan, Sertab Erener, Demir Demirkan, Muazzez Ersoy, Nihat Doğan.

Dünyaya yardım çağrısı

ERDOĞAN’a Somali ziyaretinde eşlik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyaya yardım çağrısında bulundu. Türkiye’nin Somali’ye ilgisinin dünyaya bir işaret fişeği olması gerektiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi: “İnsanlar buraya gelsinler insanlık sorumluluklarını yerine getirsinler ve burası tekrar ayağa kalksın. Herkesin buraya insani boyutta ilgi göstermesi lazım, çıkar boyutunda değil. Somali, turizm şartları açısından da, deniz şartları açısından da avantajlı bir ülke. Somali’nin ayağa kalkmaması için hiçbir sebep yok. Türkiye olarak elimizden geleni yapacağız. Burada insan olmanın gereği hissettik.”

Uçakta tehlike

Başbakan Erdoğan’ın ‘ANA’ uçağıyla Somali’ye varışından önce, heyeti taşıyan THY’ye ait ‘Ordu’ isimli uçak Mogadişu Havalimanı’na ulaştı. İçinde çok sayıda işadamı, sanatçı, bürokrat ve gazetecinin yer aldığı uçağın inişi sırasında büyük tehlike atlatıldı. Kaptan pilotun piste fırlayan 4 köpeğe çarpmamak için uçağı sağa doğru kırmasıyla, sağ kanat ağaç dallarına çarparak hasar gördü. Sert bir iniş gerçekleştiren uçakta pilot yolculara, “Sıkı tutunun” anonsu yaptı. Panik havası oluşurken, bazı yolcular çığlık attı. Hasar nedeniyle Boeing 737-800 tipi uçak Mogadişu Havalimanı’nda kaldı. Yerine THY’nin Airbus 340 tipi ‘Mersin’ uçağı Somali’ye gönderildi.

hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri