- Yalçındağ: Ekonomideki Fırtınanın 2009’da Da Devam Etmesi Kaçınılmaz

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünya ekonomisinin son derece zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, “Küresel mali sistemden başlayıp reel ekonomiye hızla sirayet eden ve herkesi içine alan bir 'fırtına'nın etkisi altındayız.

Çıkış rotası hala net olarak görünmeyen bu karmaşık durumun 2009'da da devam etmesi kaçınılmaz görünüyor” dedi.

İZMİR (ANKA)- TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünya ekonomisinin son derece zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, “Küresel mali sistemden başlayıp reel ekonomiye hızla sirayet eden ve herkesi içine alan bir 'fırtına'nın etkisi altındayız. Çıkış rotası hala net olarak görünmeyen bu karmaşık durumun 2009'da da devam etmesi kaçınılmaz görünüyor” dedi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçındağ, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 12. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, içinden geçilen dönemin belirsizliğin, değişimin, dönüşümün çok yoğun olduğu bir dönem olduğunu dile getirdi.
Yalçındağ, söz konusu durumun dünyanın önde gelen ülkelerini birlikte düşünmeye ve hareket etmeye mecbur ettiğini belirtti. Yalçındağ, “Türkiye'de küresel krizin yansımaları ile ilgili olarak spekülatif değerlendirmelerle karşı karşıya kaldık. Siyasi iradenin gerçekçi, zamanlı ve bütüncül bir yaklaşımla tespit ve çözümleri şekillendirmemesi piyasada güven zaafiyeti yarattı” dedi.
Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İçinde bulunduğumuz konjonktürel durumun giderek, hızlı bir şekilde, kötüleştiğini görüyoruz. 2008 yılının son çeyreğiyle 2009'un ilk iki çeyreğinde yapılan tahminler eksi kalkınma hızlarına, yani daralmaya işaret ediyor. Ülkemizin en önemli sorunu olan ekonominin istihdam yaratma gücü de hızlı bir şekilde düşüyor. Önümüzdeki yılın ilk 6 ayında kaybedilen istihdam yaratılan istihdamdan daha fazla olacak. Tabii yüksek işsizlik oranı tüketim harcamalarında ki daralmayı da beraberinde getirecektir. Bu daralma döneminde, hem ekonominin çeşitli sektörleri hem de çeşitli büyüklüklerdeki firmalar farklı şekilde etkilenecekler.”

-“EN CİDDİ DARBEYE KOBİ'LER MARUZ KALMAKTA”-

Söz konusu daralmalarda en ciddi darbeye KOBİ'lerin maruz kaldığını kaydeden Yalçındağ, yapılan değerlendirmelerden Hükümetin hazırladığı ekonomi destek paketine de önemli katkılar çıkacağını kaydetti.
Yalçındağ, piyasalar küçülünce büyüme ve refahın düşeceğini, işsizliğin artacağını belirterek, ekonominin daralmaması için, dış kaynak girişinin olabildiğince yüksek tutulması gerektiğini kaydetti.
Yalçındağ, “Bu çerçevede IMF ile döviz arzını artırabilmek ve döviz piyasalarında istikrarı sağlamak amacıyla bir anlaşma yaparak, yurtdışında mali piyasalardan bu yıl temin edemeyeceğimiz eksik meblağı, telafi etmeliyiz. IMF'den kullanılacak kaynağı doğru kanallarla, suni bir banka reel sektör ayrımına meydan vermeden üretimi, dolayısıyla büyümeyi ve istihdamı destekleyecek şekilde ekonomiye kazandırmalıyız” diye konuştu.
Yalçındağ, Türkiye'nin kriz tecrübelerini, dışa açılmış olmanın getirdiği imkan ve elde ettiği kamu disiplini kültürünü kullanarak, krizi negatif büyüme hızlarına düşmeden atlatabileceğini dile getirdi. (ANKA)
(ES/NUR/YLD/BÜN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri