"Yahudilere mülk satışının cezası ölüm"

Filistin Yönetimi Baş Kadısı, "Yahudilere mülk satışının vatana ihanetin en büyüğü olduğunu" tekrarladı ve bunun cezasının "ölüm" olduğu yolunda fetva verdi. Şeyh, fetvasında, Yahudi kişi veya örgütlere taşınmaz kiralanmasının da yasak kapsamında olduğunu

Şeyh Teysir Receb Temimi tarafından dün yayımlandığı belirtilen fetvada, "Filistinlilerin ev veya diğer taşınmazlarının Yahudilere satılmasının büyük günah olduğu" ifade edildi. Şeyh Temimi'nin yeni fetvasının, bir Amerikalı Yahudi iş adamının, Kudüs'teki Zeytin Dağı'nda Filistinlilerden 20 dönümlük arazi satın aldığı yolundaki haberlerin ardından geldiğine dikkat çekiliyor.

Fetvada, "yasağın emlak komisyoncuları ve bu işlere aracılık edenler için de geçerli olduğu, ayrıca bu yasağa uymayanların İslam öğretilerine uygun olarak cezalandırılacağı, hem ailesi ve hem de toplum tarafından dışlanacağı" uyarısında bulunuldu.

Şeyhin fetvasında, "Yahudi kişi veya örgütlere taşınmaz kiralanmasının da yasak kapsamında olduğu" kaydedildi.

Kudüs'ün, Filistinlilerin dini, siyasi ve ruhani başkenti olduğunun altını çizen Temimi, buranın, 1967'de işgal edilen tüm topraklar gibi işgal altında olduğunu ve bu nedenle kentte Yahudilerin herhangi bir haklarının bulunmadığını ifade etti.

İsrail devletinin kurulması öncesinde bile Filistin'de bu tür yasaklamalar bulunmasına rağmen, Filistinlilerin bazılarının Yahudilere topraklarını veya evlerini sattıkları biliniyor. Özellikle varlıklı Yahudi örgütlerinin, doğrudan veya araya bazı aracılar koyup değerlerinin çok üzerinde paralar önererek, Filistinlilerden ev satın alma yoluna başvurmalarına karşılık, geçen yıllarda mülklerini satanlardan bazıları, "yargısız infaz" kurbanı olmuştu.

El Fetihli milletvekillerinden ve Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad'ın danışmanlarından Hatim Abdülkadir, Jerusalem Post gazetesine, eski yasağın yenilenmesinin, İsrail'de aşırı sağ yeni hükümetin kentin Arap mahallelerinde daha fazla araziyi kontrol altına alma teşebbüslerini önlemek bakımından gerekli olduğunu ifade etti.
Abdülkadir, İsrail'in Kudüs'te demografik ve topografik durumun yanı sıra kentin kültürel ve dini kimliğini değiştirmek amacında olduğunu da öne sürdü.

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri