Yiğidoların bu başarıyı nasıl yakaladığı tartışıla dursun, araştırılması gereken bir başka konu da diğer Anadolu kulüpleri yerli oyuncuları bile şehirlerine adapte edemezken, Sivas'ın yabancılarıyla nasıl kucaklaştığı?
Teknik Direktör Bülent Uygun, sosyal aktivitelerin yok denecek düzeyde olduğu şehirde yabancı futbolcularla bire bir ilgileniyor. Uygun, oyuncu seçiminde ise uygun şunları söylüyor: "Önce yardımcılarım gidip futbolcuyu izliyor ve beğeniyor. Daha sonra ben, şehrin ve takımın yapısını anlatan dokümanlarla futbolcunun yanına gidiyorum. Kendisiyle açık açık konuşuyorum. Onlara iki şart sunuyorum. Birincisi, 'Gideceğiniz şehirde gece hayatı yok. Yasak olduğu için değil, şehirde böyle bir mekan olmadığı için yok. İkincisi, eğer eğlenmek istiyorsanız izin gününüzde İstanbul'a gider eğlenir, zamanında geri dönersiniz. Döndüğünüzde de sizi sahada mükemmel görmek istiyorum. Performans düşüklüğünde hesabını sorarım. Dinî inançlarınızı da şehrin yapısına ve Türk milletinin kültürüne saygı duyarak yaşayacaksınız.' Futbolcu bunu baştan biliyor ve kabul ediyor. Böyle olunca da kimse sıkıntı yaşamıyor."
FUTBOLCULAR SIRADAN EVLERDE OTURUYOR
Sadece yabancıların değil, yerlilerin de sıkıntılarıyla yakından ilgilendiğini vurgulayan Uygun, "Futbolcular şehrin içinde sıradan apartman dairelerinde oturuyor. Evlerinin eşyasını birlikte alıp döşüyoruz. Eşlerine yardımcı hanımlar buluyoruz. Şoförüm bütün ihtiyaçlarına koşuyor. Hasta olduklarında yurtdışında dahi olsalar atlayıp gidip sıkıntılarını gidermeye çalışıyorum. Futbolcumu sıkıntılı gördüğümde ona gerekirse bir hafta izin veriyorum. 'Git kafanı toplamış olarak bir hafta sonra burada ol' diyorum. Cebine de harçlığını koyup gönderiyorum." diyerek her zaman futbolcularının yanında olduğunu belirtiyor.
Yabancı futbolcuların çocuklarını Sivas'taki İngilizce eğitim veren okullarda okuttuklarını ifade eden Bülent Uygun, "Başkanımız Mecnun Odyakmaz ile birlikte her türlü sıkıntıyı dayanışma içinde aşıyoruz. Tesisleri yaparken herkesin fikrini soruyorum. Biri diyor ki; 'şuraya hamak yapalım'. Hemen oraya hamak yapıyoruz. Biri, 'boyanın rengi şu olsun' diyor. Tartışıp uyguluyoruz. Her futbolcu tesislerde kaldığı odanın rengini kendisi belirliyor." açıklamasını yapıyor.
Geçen yıl tesislere yatırım yapmak için bir transfer eksik yaptıklarını kaydeden başarılı teknik adam, buralardan yetişecek futbolcuların Sivasspor'un çekirdek kadrosunu oluşturacağına inanıyor. Uygun, sözlerini şöyle tamamlıyor: "İnsanları başarıya söylemleri taşır. Buralara yeteneğimizle geldik. Başarılı olmak için de karaktere ihtiyaç var. İnşallah başaracağız."
Anadolu, Sivas'ı örnek alıyor
Anadolu'nun birçok takımı, Sivasspor'un başarısından gurur duyduklarını ifade etmekte hiçbir beis görmezken, kendileri de Yiğidoları model almaya hazırlanıyor. Konyaspor Başkanı Mehmet Ali Kuntoğlu, yabancı futbolcuların Sivas'a getirilmesini, ondan da önemlisi şehirde tutmanın başarılmasını takdirle karşılıyor. Kuntoğlu, "Konya, Sivas'tan büyük ve gelişmiş bir şehir olmasına rağmen biz Theoue'yi tutamadık. Fahri Tatan adapte olamadı. Sivasspor ise yerliyi, yabancıyı mutlu etmeyi çok iyi biliyor. Bunu nasıl başardıklarını araştıracağım. Çünkü bu da ayrı bir başarı." diyerek Kırmızı-Beyazlı yönetimi takdir ediyor. G.Antep Başkanı İbrahim Kızıl da yeni dönemde Sivasspor'u örnek alacaklarını söylüyor.
zaman