Yabancı yatırımcı Türk yönetici arıyor

Türkiye'de yatırımlarını güçlendirmek isteyen yabancı şirketler yönetici arayışına başladı

Dünyanın en büyük insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden, 'beyin avcısı'?(head hunter) olarak tanımlanan Heidrick & Struggles'ın Türkiye Yönetici Ortağı Ayşegül Dicle Aydın, yabancı şirketlerin bu yıl Türkiye yatırımlarını güçlendirme kararı aldığını ve yönetici taleplerinde ciddi artışlar olduğunu belirtti.
Ocak 2010'dan itibaren işlerinin yüzde 100'ün üzerinde arttığını ifade eden Aydın, “Şirket olarak 2008 rakamlarına ulaştık. Çünkü Türkiye'de yatırımı olan şirketler, Türkiye masalarını kuvvetlendirmeye başladı. Bu nedenle üst düzey yönetici arayışı içindeler” dedi.

Zam yok, prim hayal
Türkiye'de de, yurtdışında da krizden esas darbeyi orta düzey yöneticilerin aldığını dile getiren Aydın, krizle beraber özellikle ABD'de sanıldığı gibi pek çok CEO'nun işini kaybetmediğini ama prim ve baz maaşlarda ciddi düşüşler olduğunu söyledi. Türkiye'de ise yalnızca primlerde bir düşüş yapıldığını belirten Aydın 2010'a girerken aralarında bankaların da bulunduğu pek çok şirketin prim ödemesi ve maaş artışı yapmadığını söyledi.

'Yabancı' CEO zorlanıyor
Heidrick & Struggles'ın yaptığı CEO analizlerine göre, Fortune 1000 listesine giren şirketlerin yüzde 84'ünün CEO'larından memnun olmadığını söyleyen Aydın'a göre şirketlerin en büyük eksikliği kendi içlerinde CEO yetiştirmemeleri. Şirketlerin dışarıdan atadıkları CEO'larla çoğu zaman uyum sorunu yaşadıklarını dile getiren Aydın şunları söyledi:
“Şirketler CEO yetiştirme konusunda zayıf. Fortune 1000 listesine giren şirketlerin yüzde 84'ü CEO'sundan memnun değil. CEO'sunu içeriden yetiştiremiyor ve dış kaynaklara dönüyor. ABD'de, şirket dışından getirilen CEO'ların yüzde 55'i istifaya zorlanıyor. Avrupa'da bu oran yüzde 70. Şirket kültürü oluşturulması gerekiyor. Çünkü şirketler kendi içinde CEO yetiştiremiyorlar ve dışardan gelen CEO ile de çoğu zaman uyum sağlayamıyorlar.”

Üniversite öğrencilerine 'liderlik' eğitimi veriyor

Ayşegül Dicle Aydın, şirketlere liderlik kapasitelerinin ölçülmesi, yeni 'lider' yeteneklerin devamlı olarak organizasyona katılması, lider profillerin elde tutulması ve liderlik anlamında uzun vadeli hazırlık gibi konularda da hizmet veren Heidrick& Struggles'in çalışmalarını üniversitelerde de yürüttüğünü söyledi. Kariyer gelişimi konusunda üniversitelerle işbirliği içinde öğrencilere eğitim verdiklerini belirten Aydın, “Üniversitelerde ilk etapta executive MBA öğrencilerine kariyerlerinde yol göstermek üzerine çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri