Yabancı okula arazi için vize

Yabancı okula arazi için vize

ANAYASA Mahkemesi, yabancı okulların Bakanlar Kurulu izniyle yeni arazi edinebilmesi ve kapasitelerini en fazla beş misline kadar artırabilmesinde karşılıklılık şartı aranmamasını, Anayasa'ya aykırı bulmadı. CHP, düzenlemenin, “eşitliği” ve “dengeyi bozduğu” gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.
Kanun yasaklamıyor
Resmi Gazete'de dün yayınlanan gerekçeli kararda, Vakıflar Kanunu'nun, vakıfların taşınmaz mal edinebilmelerini ve taşınmaz mallar üzerinde tasarrufta bulunabilmelerini yasaklamadığı belirtildi. Kararda yer alan bilgilere göre, kurucularının çoğunluğu yabancı uyruklu olan vakıfların taşınmaz mal edinmeleri durumunda, Tapu Kanunu'nun yabancıların taşınmaz mal edinimini düzenleyen maddesi uygulanıyor. Vakıflar, zaten “hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre” kuruluyor ve yabancı okullar, diğer bütün okullar gibi faaliyetlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde yürütüyor.
Mütekabiliyet var
Kararda, “Yabancı okulların taşınmaz mallarının, vakıflara devredilebilmesi için vakfın eğitim amaçlı olması gerekiyor. Devredilen okullar, yönetim, eğitim ve öğretim özellikleri dikkate alınarak korunması yararlı görülenleri Milli Eğitim Bakanlığı belirliyor. Bu nedenle, yabancı okulların taşınmaz mallarının, kuruluşu mütekabiliyet esasına dayanan yeni vakıflara devredilebilmesine ilişkin kuralda, ayrıca mütekabiliyet ilkesine yer verilmemesinde Anayasa'ya aykırılık bulunmamaktadır” deniliyor.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri