Viyana'da soğuk takas

ABD ile Rusya arasında günlerdir devam eden ajan gerilimi, dün nihayet takasla sonuçlandı.

Geçen haftalarda hamburger zirvesiyle ilişkileri yumuşatan ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev arasında varılan mutabakata göre, 10 Rus ajanına karşılık, 4 ABD'li ajan dün Avusturya'nın başkenti Viyana'da değiş-tokuş yapıldı.
14 AJAN DEĞİŞTİRİLDİ
10 gün önce ABD tarafından gözaltına alınan ve Rusya için bilgi topladığını kabul eden 10 Rus ajanı New York'taki La Guardia Havaalanı'ndan sınır dışı edilerek, dün Vision Airlines uçağı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gönderildi. Rusya Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev de Rusya aleyhine casusluk yapan ve hapiste tutulan 4 ajanı 'casus olduklarını itiraf etmeleri' üzerine, affettiğini açıkladı. Tüm bunların ardından, dün sabah saatlerinde Rusya'dan kalkan Olağanüstü Hal Bakanlığı'na ait bir uçak ile ABD'den gelen uçak aynı dakikalarda Viyana'ya ulaştı.

Film gibi operasyon
Viyana Uluslararası Havaalanı'nda öğle saatlerinde gözlerden uzak bir pistte burun-kuyruğa park eden iki uçak, alanda yaklaşık 1.5 saat kaldı. Uçaklar, ajanları değiştirdikten sonra, geldikleri yerlere geri döndü. Takasta, 'ajanların Avusturya topraklarına ayak basmamasına' dikkat edildi. Viyana, Soğuk Savaş döneminde birçok entrikaya tanıklık ederken ABD ve Sovyet Rusya arasındaki gerilimleri azaltmaya yönelik anlaşmalarda tarafsızlığıyla iki tarafın da tercihi olmuştu. 19. yüzyıldan bu yana ajanların uğrak noktası olan Viyana, Orson Welles'in rol aldığı ve 2. Dünya Savaşı sonrasında geçen 'Üçüncü Adam' filmine de ev sahipliği yapmıştı.

ABD karlı çıktı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, 'Rus Dış İstihbarat Servisi ve CIA arasındaki takasın ABD-Rusya ilişkilerinde gelişme sağlamasının ve yeni dinamikler kazandırmaya yönelik çabaları devam ettirmenin amaçlandığını' açıkladı. Uluslararası medyada genel kanı, ABD'nin bu takastan karlı çıktığı yönünde. Rusya'ya teslim edilen 10 ajanın yaptıklarını internetten bulmanın kolay olduğunu ifade eden uzmanlar, Rusya karşıtı casusluk yapan 4 kişinin sayısal yönde olmasa da bilgi açısından daha önemli olduğu konusunda görüş bildirdiler.

İşte Batı için çalışan Rus ajanlar:
Igor Sutyagin: Nükleer uzmanı olan Sutyagin, 1999 yılında CIA bağlantılı bir İngiliz firmasına bilgi sızdırmak suçuyla hapse atılmıştı. Suçu 2004'e kadar kesinleşmeyen Igor Sutyagin, masum olduğunu söylüyordu. 2004 yılında Batı'ya bilgi kaçırmaktan hapsedilen Igor, affedilmesine rağmen Rusya'dan ayrılmak istemiyordu.
Sergei Skripal: İngiltere için casusluk yapmakla suçlanan Skripal, 2006'da 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kızıl Ordu'nun istihbarat servisinde albay rütbesine sahip olan Skripal, Avrupa'da görevde bulunan Rus ajanlarının isimlerini 100 bin dolara MI6'e aktarmaktan suçlu bulunmuştu.
Alexander Zaporozhski: Rus Dış İstihbarat Servisi'nde (SVR) albay olarak görev yapan Zaporozhski, 2003'te casusluk suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum olmuştu. Casusun, ABD'de Rusya için çalışan eski FBI ajanı Robert Hanssen'i ifşa ettiği iddia edilmişti.
Gennady Vasilenko: Hakkında çok az şey bilinen Vasilenko, otoritelere karşı koymak ve kanun dışı silah bulundurmaktan 2006'da üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.


Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri