Viski ucuzladı ! Neden?

AB'ye uyum çerçevesinde gerçekleştirilen alkollü içkiler vergi düzenlemesi, viskiden alınan ÖTV maktu tutarını 70.92 TL'den 60 TL'ye indirdi.

AVRUPA Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde tartışılan ve milli içki rakı üreticilerinin tepkisine neden olan alkollü içkiler vergi düzenlemesi gerçekleştirildi. Viskiden alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) maktu tutarı 70.92 TL'den 60 TL'ye indirilirken, rakıda 35.84 TL'den 36 TL'ye çıkarıldı. Böylece viskide yaklaşık 11 TL indirime karşılık, rakıda 15 kuruş artış yapılmış oldu. Rakı üreticileri, AB'ye uyum çerçevesinde Yunanistan'da geleneksel içki uzoda olduğu gibi rakıya 1'e 2 oranında vergi talip etmişlerdi. Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Galip Yorgancıoğlu, "Rakı bizim geleneksel içkimiz. Uzoya yapılanın aynısını istedik. Şu anda vergide yapılan 15-16 kuruşluk artış çok büyük sayılmaz. Nispi vergiden maktuya geçiş var. Bizden de biraz fedekarlık istediler anlaşılan. Alkollü içkiler üzerindeki vergi yükü yüksek olduğu için ürünler zaten pahalı durumda" dedi. Yorgancıoğlu, söz konusu vergi artışını fiyatlara yansıtmayı düşünmediklerini de belirtti.

Nispi vergi kaldırıldı

Alkollü içkilerde yüzde 275.6 olan nispi vergi de kaldırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre votka, cin gibi ürünlerin de bulunduğu, rakı dışındaki hemen tüm alkollü içkilerde maktu tutarlarda indirime gidildi. Malttan üretilen biralarda vergi oranı yüzde 63.3'ten 63'e inerken, maktu tutar 0.2380 TL'den 0.26 TL'ye çıktı.

Fatura biraya kesildi

Bira ve Malt Üreticileri Derneği Başkanı Güven Erdal, herkes viski-rakı arasındaki vergi savaşına odaklanmışken asıl faturanın biraya kesildiğini savunarak şu açıklamayı yaptı: "Biranın vergisine yapılan artış yüzde 9'dur. Yüzde 1 alkol ihtiva eden biraya düzenleme yapılmış. Biradaki alkol oranı yüzde 5'tir. Yani 0.238 olan eski vergi 5 ile çarpılıyordu. Bu da bir litre birada 1.19 TL yapıyordu. Şimdi 0.26 TL'ye çıkarıldı. Böylece 1.30 TL vergi rakamı çıkıyor. Litre başına birada 11 kuruş artış yapıldı."

Dünyanın tersine iş

Erdal, dünyada alkol oranı yüksek içkilerin vergisinin yüksek, düşük olanların vergisinin ise az olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de dünyanın tersine iş yaptılar. Viskinin vergisini düşürdüler. Avrupa'dan gelen baskıya dayanamadılar galiba, rakıda sembolik bir artış yaptılar. Kayıt altındaki bira sektörü uygulama ile cezalandırıyor mu" dedi.

Efe Rakı: Herkesi memnun ediyorlar

EFE Rakı'nın üreticisi Elda'nın CEO'su Egemen Demirtaş, yapılan düzenlemeyi sektörün uzun zamandır beklendiğini belirterek, "Nispi verginin kalkması iyi oldu. Maktuda ise beklediğimiz gibi rakıda önemli bir artış yok. AB'nin baskılarına rağmen milli içkimizin vergisi diğer içkilerin altında kaldı. Rakı mağlup oldu remek doğru bir yaklaşım olmaz. Makul bir yaklaşım olmuş. Herkesi memnun edecek düzenlemeler yapılmış" dedi.

Votka ve cinde de vergi indi

Malt birada vergi oranı yüzde 63.3'ten 63'e indi. Maktu tutar 0.23 TL'den 0.26 TL'ye çıktı.

Taze üzüm şarabı, üzüm şırası vergi oranı yüzde 63.3'ten yüzde 63'e indi. Maktu 1.75 TL'de kaldı.

Köpüklü şaraplarda (şampanya) maktu tutar 11.21 TL'den 11.25 TL'ye çıktı.*

Cin ve Genevada maktu tutar 41.42 TL'den 40 TL'ye indirildi.*

Votkada maktu tutar 41.4230 TL'den 40 TL'ye düşürüldü.*

Likörlerde maktu tutar 59.9940 TL'den 55 TL'ye indirildi.*

Rakıda maktu tutar 35.8480 TL'den 36 TL'ye yükseltildi.*

Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 18 veya daha az olanlarda maktu tutar 12.17 TL'den 12.25 TL'ye çıkarıldı.*

Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80'den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol, damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içeceklerde maktu tutar 70.9260 TL'den 60 TL'ye indirildi.*

Üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkilerde maktu tutar 51.36 TL'den 50 TL'ye indirildi.*

* (Nispi vergi oranı yüzde 275.6'dan sıfıra indi)

Hürriyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri