Verilmeyen hizmete faiz alınıyor

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Sosyal Güvenlik sisteminde yeniden yapılanma istediklerini dile getirdi.

Palandöken “Çoğu esnaf ve sanatkar arkadaşımız almadığı sağlık hizmetine tefeci faizi ödemektedir” dedi. Esnafın Bağkur ödemeleri kapsamında SGK'ya borçlu olduğunu hatırlatan Palandöken, sağlık hizmeti almayan esnafın da faiz ödemek zorunda kaldığına dikkat çekti. Değişim ve dönüşüm sürecinde olan SGK'nın Bağ-Kur sisteminde yeniden yapılanmanın şart olduğunu vurgulayan Palandöken şunları söyledi:

Yeniden yapılanma şartı

“Bu alanda yeniden yapılandırma şart. Çünkü, şu an her 100 esnaftan 70'inin SGK'ya prim borcu var. Bu da esnafın yüzde 70'inin ailesiyle birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanamaması demektir. Bu konuda artık müjde değil, yeni bir düzenleme bekliyoruz. Sağlık primi ayrı, emeklilik primi ayrı olarak düzenlenmeli. İnsanlar almadıkları sağlık hizmeti için prim ödememelidir. Oysa şu an alamadığımız sağlık hizmetine yaklaşık yüzde 23.4 oranında tefeci faizi ödüyoruz.”

Para değil, aş istiyoruz

Sosyal Güvenlik Prim borçlarının yanı sıra vergi borçlarının da aynı şekilde yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini anlatan Palandöken, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Esnaf ve sanatkarlarımızın kriz dönemlerinde en büyük sorunu, birikmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarıdır. Her 100 esnaf ve sanatkarın 70'inin Bağ-Kur'a prim borcu bulunmaktadır. 2009 yılında esnafımız beyan ettiği her 100 liralık gelir vergisinin 47 lirasını ödeyememiştir.”

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri