Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, kamuoyunun MEB'deki dönüşüm çalışmalarında yaşanan sorunlar nedeniyle bakanlığa karşı tepkisinin arttığını ifade ederek, “ Devlet okullarında okulların yarıdan fazlasında, ikili öğretim yapılması ve ders saatlerinin artırılması nedeniyle, dersler çok erken başlayıp geç bitecek. Ayrıca, sınıf mevcutlarının 50-60 lara çıkması gibi olumsuzluklarda devlet okullarındaki eğitim kalitesini düşürecek. Bu nedenle bu yıl özel okullara bir rağbet olacağını düşünüyoruz." dedi.
ÖZEL OKULLARA YİNE YÖNETMELİK
Dernek Başkanı Ceylan, MEB’in özel öğretim kurumları standartlar yönergesinde değişikliğe giderek 188 maddeden oluşan eski yönergeyi sadeleştirildiğini ve 36 maddeye düşürdüğünü açıkladı. Ceylan şu bilgileri verdi: " Kademeli eğitime geçiş sonrasında ilköğretim okulları, ilkokul ve ortaokula dönüştürülmüştü. Ancak özel ilkokul ve özel ortaokul açmak isteyenler müracaatta bulunduklarında standartlar yönergesinde özel ilkokul ve ortaokul açma standartları bulunmadığı için kurum açmada sorun yaşanıyordu. Standartlar yönergesindeki değişiklikle, ilkokul ve ortaokul açma kriterleri belirlendi. Yeni yönergeye göre ilkokul, ortaokul ve liselerin, en az öğretim yılı sayısı kadar dersliği ve oyun bahçesi bulunan bağımsız binalarda açılması esas olacak. Ancak, aynı kurucu tarafından, farklı seviyelerde okulların aynı binada açılabilmesi için; giriş çıkış, oyun bahçesi, koridor, tuvalet ve lavaboların her okul için ayrı ayrı düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca meslek liseleri, diğer ortaöğretim okulları ile aynı katta açılamıyor.”
ORTAK KULLANIM ALANLARI SINIRLANDI
Doğan Ceylan, okullarda ortak kullanım alanlarının sınırlandırıldığını ifade ederek, “Önceki yönergede değişik kademedeki öğrenciler tarafından birçok alan ortak kullanılabilirken, yeni yönergede sadece yemek salonu, kapalı beden eğitimi salonu ve kütüphane dönüşümlü olarak ortak kullanabiliyor. Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette bulunan özel öğretim kurumları, kontenjan artırımına yol açacak yerleşim planı değişikliği yaptığında bu yönergedeki standartlar geçerli olacak." diye konuştu.
DÖNÜŞÜM 2015’E KADAR BİTİRİLECEK
Özel okulların kurucularının 15 Temmuz 2015 tarihine kadar okul binalarını ayırması gerektiğini belirten Ceylan, şöyle konuştu: “Yada okulların giriş çıkış, oyun bahçesi, koridor, tuvalet ve lavaboların her okul için ayrı düzenlenmesi şartı yerine getirilecek. Belirtilen sürede kurum binalarında gerekli düzenlemeyi yapmayan okullar, Bakanlık tarafından öğrenci sayıları dikkate alınarak, resen mevcut okullardan birine dönüştürülecek.”