Varlık Barışında Son Hafta

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Varlık Barışı Uygulamasını, "Bir Daha Ele Geçmeyecek Fırsat" Olarak Nitelendirdi ve "Mükellefler 2 Mart'a Kadar Başvursun." Dedi.

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, varlık barışı uygulamasını, "bir daha ele geçmeyecek fırsat" olarak nitelendirdi ve "Mükellefler 2 Mart'a kadar başvursun. Paranın ak mı, kara mı olduğunu araştırmayacağız" dedi.

Ulusoy, kamuoyunda "varlık barışı" olarak bilinen "Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun" kapsamındaki uygulamalardan faydalanmak isteyenler için başvuruda son haftaya girildiğine işaret ederek, mükelleflerin başvuru konusunda ellerini çabuk tutmalarını istedi.

Ulusoy, bu kanunla mükelleflere, yasal kayıtlarda yer almayan bazı kıymetlerini, gerek yurt içindeki ve gerekse yurt dışındaki kayıtlarına intikal ettirme imkanı getirildiğini vurguladı.

Gelir İdaresi Başkanı, yurt dışından gelecek varlıklar için yüzde 2 oranında, Türkiye'deki varlıklar için de yüzde 5 oranında vergi uygulanacağını anımsattı.

Ulusoy, uygulamadan yararlanmak için 2 Mart'ta sona erecek başvuru süresinin şu aşamada uzatılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Bizim ne şu anda, ne de önümüzdeki günlerde uzatma önerimiz olmayacak" diye konuştu.



-KARA PARANIN BU KANUNDAN YARARLANMASI MÜMKÜN DEĞİL-



Ulusoy, gelen ve gelecek paralarla ilgili herhangi bir inceleme, araştırma içinde olmayacaklarını yineleyerek, "Beyan edilen paranın 'ak mı, kara mı' olduğunu araştırmayacağız. Kara para bu kanun kapsamında değil, bu kanundan yararlanması mümkün değil ama ışığa tutup tek tek paralara bakamayız. Her gelen parayı ak mı, kara mı inceleyemeyiz" diye konuştu.

Yurt dışındaki varlıklar için bankalar, aracı kurumlar ve vergi dairelerine başvurulabildiğini belirten Ulusoy, şunları söyledi:

"Biz bankalardan bilgileri ayda bir, her ayın bilgisini takip eden ayın 15'inde beyanname olarak alıyoruz. Burada 'kim, ne getirdi' isimli bir liste istemiyoruz. Sadece toplu rakamları, 'işte bu ay içerisinde 100 kişi şu kadar lira beyan etti, bunun yüzde 2'si şudur' şeklinde toplu bir rakam istiyoruz."

Bankalar aracığıyla getirenlerin kimliklerini bilmediklerini ifade eden Ulusoy, bunun inceleme niyetleri olmadığını göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Ulusoy, "Yasada buna mani. Yasada getirilen paralardan hareketle bir inceleme ve tarhiyat yapılmasına mani bir şekilde gayet açık ve net cümle bulunuyor. Tereddüt edenler varsa, böyle bir mekanizma bizim paranın kimin olduğunu bilmemize mani" dedi.

www.sondakika.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri