UZLAŞMA MUTABAKATINDAN MEMNUN DEĞİLİZ!

UZLAŞMA MUTABAKATINDAN MEMNUN DEĞİLİZ!

Kamu işveren heyeti ile Eğitim Birliği Sendikası arasında, 21/05/2012 tarihinde üzerinde uzlaşma sağlanan 13 madde ile ilgili mutabakat metni imzalandı. Diğer talepler ile ilgili ise uzlaşmazlık metni imzalanmıştır. Katsayının düzenlenmesi ile ilgili olarak, 29 Mayıs’ta Kamu Görevlileri Hakem Heyetinin vereceği karar beklenmektedir. Mutabakat metninde, taşra teşkilatı eğitim yöneticilerinin talepleri hiçe sayılmıştır. Mutabakat sağlanan 13 maddenin 8 tanesi eğitim öğretim sınıfında çalışanlar ile ilgilidir. İlçe milli eğitim müdürlerinin, il milli eğitim müdür yardımcılarının, il/ilçe milli eğitim şube müdürlerinin aşağıda ki talepleri görmezlikten gelinmiştir.

Taşra eğitim yöneticilerinin ek göstergesi 3600 yükseltilmeli, ek ödeme gösterge rakamı 180 de eşitlenmeli, özel hizmet tazminatı %175 olmalı ve öğretim yılı başında ödenen eğitim öğretim tazminatı diğer eğitim çalışanlarına da ödenmelidir.

Tüm eğitim çalışanlarının haklarını korumak ile yükümlü eğitim sendikalarının, yalnızca eğitim öğretim sınıfında görev yapanların taleplerini sürekli gündeme getirmeleri manidardır.

13 Maddelik uzlaşma metninde, diğer eğitim çalışanlarını ilgilendiren konu başlığı sayısı sadece 3 tür. Bu maddeler de sınırlı sayıda çalışanı etkileyecektir. Hatta parmakla sayılacak kadar sınırlı bir kesimi ilgilendirmektedir. Oysa tüm eğitim eğitim çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumakla yükümlü sendikaların yine tüm çalışanların sorunlarını gündeme getirmeleri gerekirdi.

Genel idare sınıfında görev yapan sınırlı sayıda personeli ilgilendiren mutabakat metni maddeleri;

Burs olan veya Devletçe okutulan çocuklar İçin aile yardımı ödeneği verilmesi,

MADDE 11- 15/7/2012 tarihinden geçerli olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 ncı maddesi ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 153 üncü maddesi uyarınca çocuk için serilmekte olan aile yardımı ödeneği, burs alan veya Devletçe okutulan çocuklardan anılan Kanunlarda bu ödeneğin verilmesine ilişkin diğer şartları taşıyanlar için de aynı usul ve esaslar dâhilinde ödenir

Mali sorumluluk zammı

MADDE 12- 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı İş Güçlüğü. İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı Cetvelinin “(A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 37 ncı sırasında öngörülen mali sorumluluk zammı puanı, kadro veya görevleri itibarıyla mali sorumluluk zammından yararlanamayan veya daha düşük puan üzerinden söz konusu zamdan yararlananlardan taşınır kayıt kontrol yetkilisi olarak görevlendirilenler için de uygulanır Anılan sırada yer alan puandan daha düşük malı sorumluluk zammı öngörülen kadro ve görevlerde bulunup, aynı zamanda taşınır kayıt kontrol yetkilisi olarak görevlendirilenlere kadro veya görevleri itibarıyla öngörülen mali sorumluluk zammı ayrıca ödenmez.

Zam ve tazminatlar

MADDE 13- 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı Cetvelinin -(B) Teknik Hizmetler Bölümünün 4 üncü sırasında hizmet yılları dikkate alınarak öngörülen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanlan ile (II) sayılı özel Hizmet Tazminatı Cetvelinin “(F) Teknik Hizmetler“ bölümünün I inci sırasının (d) bendinde dereceler itibariyle öngörülen tazminat ve ek tazminat oranlan, kadroları teknik hizmetler sınıfına dâhil müze araştırmacısı, arşivci, folklor araştırmacısı, kütüphaneci, kitap patoloğu ve sosyolog unvanlı kadrolarda bulunan personel içinde uygulanır. Söz konusu kadrolarda bulunan personele anılan Bakanlar Kurulu kararının diğer bölümlerinde belirlenmiş olan zam ve tazminatlar ödenmez.

Ayrıca, taraflar kamu danışma kurulunda görüşülmek üzere çalışmalara devam edilmesi gereken 33 konu başlığını, Ek-1 sayılı listede belirledi. Çalışma yapılacak konularda da yukarıda belirttiğimiz taleplerimiz yer almadı. 33 konu başlığı içerisinde taşra eğitim yöneticilerini dolaylı olarak da olsa ilgilendiren başlıklar şunlardır;

6- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sisteminin yeniden değerlendirilmesi, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarındaki yaş sınırının kaldırılması ve sınavlarının düzenli olarak açılması. Kurumların unvan değişikliği sınavına esas olacak kadro sayısından az sayıda talep olması durumunda unvan değişikliği sınavına gerek kalmadan atanmasının sağlanması.

11- Kamu görevlileri servis hizmeti için belirlenen 40 km. sınırının 100 km.ye çıkartılması konusunun değerlendirilmesi.

15- Yer değiştirme suretiyle naklen atama esas ve usullerinin yeniden düzenlenmesi. Belirli görevlere atamada eş ve kendisinin nüfusa kayıtlı olduğu yere dair nüfus kriterinin kaldırılması, müdür yardımcısı ve daha üst unvanlı kadrolara atanmada 5. ve 6. bölgeden başlama zorunluluğunun kaldırılması. Yer değiştirme suretiyle atamalarda eş, sağlık, öğrenim ve diğer (genel hayatı etkileyen afet, salgın hastalık vb.) durumların özür kapsamına alınması

d. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılarak 4688 sayılı Kanun uyarınca sendika üyesi olamayacak personel kapsamının daraltılması.

f. İfade özgürlüğü, örgütlenme, toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi hakların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olarak kullandırılması,

27- Aynı kurum içerisinde aynı koşullar ve hizmet niteliklerini taşıyan aynı unvandaki kamu görevlilerinin karşılıklı olarak yer değiştirme taleplerinin yerine getirilmesi konusunda kurumlara tanınan takdir yetkisinin yeniden düzenlenmesi.

Davut ÇALIŞKAN

UEYDER Başkan Yardımcısı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri