Samsun 2. İdare Mahkemesi, üyemize verilen Bir Yıl Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezasını, başarılı geçmişine rağmen bir alt cezanın uygulanmadığı gerekçesiyle iptal etti.
Amasya Anadolu Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak görev yapan üyemize bir toplantıda katılımcılara hakaret ettiği iddiasıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/D-l maddesine göre Bir Yıl Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası verilmişti. Zamanında başlatılmayan ve usulüne uygun biçimde yürütülmeyen bir soruşturmada, somut delillere dayanmayan iddialara karşı yaptığı savunmanın ve başarılı geçmişinin dikkate alınmaması gibi birçok usul hatası bulunmaktaydı.
Verilen cezanın iptali istemiyle açılan dava sonucu oybirliğiyle alınan kararda şu ifadelere yer verildi:
“(…) disiplin suçu teşkil eden fiillerle ilgili olarak soruşturma yapılması zorunlu olduğu gibi soruşturmanın belirli usuller çerçevesinde yapılması da isnada maruz kalanların hukuki güvencesidir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde, geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabileceği kuralı getirilmiş olup, soruşturma raporunda teklif edilen cezayı değerlendiren disiplin kurulunun alt cezayı uygulayıp uygulamama konusunda takdir hakkı bulunmaktadır. Ancak bu takdir hakkı mutlak ve sınırsız olmayıp, neden alt ceza uygulanmadığının gerekçelerinin ortaya konulması gerekmektedir.
(…) Davacının özlük dosyasında ödül ve başarı belgesinin bulunduğu, sicil yönetmeliğinin yürürlükte olduğu dönemdeki son beş yıllık sicillerinin çok iyi olduğu ve daha önceden alınmış bir cezasının bulunmadığı hususları tespit edilip değerlendirilmiş olmasına ve bu haliyle alt ceza uygulaması için kanunda öngörülen şartlar gerçekleşmiş olmasına rağmen bir alt ceza uygulanmamasının işlemi sakatladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Bu durumda (…) davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/D-l maddesi uyarınca bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla tecziyesine ilişkin işlemde bu yönüyle hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Nitekim, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 10/06/2015 tarih ve E:2013/608, K:2015/2551 sayılı kararı da aynı doğrultudadır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, (…) oybirliği ile karar verildi.”
Samsun 2. İdare Mahkemesinin bu kararı, usul hatası yapılan tüm disiplin kurulu kararları için emsal niteliğindedir. Hukukun üstünlüğüne inanan tüm disiplin kurulları başkan ve üyeleri ile kamuoyuna duyurulur.
İlgili mahkeme kararı için tıklayınız.