Üstün Yeteneklilerin Eğitimi Sempozyumu

Bakan Çubukçu, 1. Uluslararası Üstün Yeteneklilerin Eğitimi Sempozyumu'na Katıldı

Milli Eğitim Bakanlığı üstün yetenekli çocukların eğitim gördüğü merkezlerin sayısını    2013-2014 yılları arasında 94'e çıkarmayı amaçlıyor. 1. Uluslararası Üstün Yetenekliler Sempozyumu'na katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “ 2002 yılında 17 olan merkez sayısı bugün itibariyle 54 ilde 59 merkeze ulaşmıştır.”dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Eğitim Vakfı ve Koç Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği            
"1. Uluslararası Üstün Yetenekliler Eğitimi Sempozyumu"nun açılışında konuşma yapan Bakan Çubukçu, üstün yetenekli çocukların eğitimi alanında önemli bir buluşma gerçekleştirildiğini kaydetti.
         
Dünya üzerinde üstün yetenekli çocukların eğitimine ve öğretimine, insanlığa yaptıkları katkılar nedeniyle her zaman çok büyük bir ilgi gösterildiğini aktaran Bakan Çubukçu, Türkiye'de bu konudaki çalışmaların tarihinin Osmanlı'da Enderun'a kadara uzandığını vurguladı. Bakan Çubukçu, asıl gelişimini Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşayan Enderun Mektebi'nin zaman içerisinde değişikliklere uğramakla birlikte, Osmanlı Devleti'nin son zamanlarına kadar varlığını sürdüren, dikkate değer eğitim kurumlarından birisi olduğunu dile getirdi. Bu mekteplerde, sadrazam, vali, sancak beyi, şair, ressam, mimar ve tarihçilerin yetiştiğini ifade eden Bakan Çubukçu, şunları söyledi: ''Üstün yetenekli potansiyelin değerlendirilmesine yönelik tarihsel çabaların dünyada ilk ve öncü uygulaması aslında Enderun mektepleridir. Bunun yanında Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933-1937 yılları arasında Türkiye'nin kalkınması, sanayileşmeye hız kazandırılması için yurt dışına öğrenci gönderilmesini sağlaması ve bu öğrencilerin başarıları geçmişte gerçekleştirdiğimiz büyük adımlardan biridir. Ancak daha sonra üstün yetenekli bireylerin eğitimi konusundaki çalışmalar yetersiz kalmış, bu konuda ülkemizde politika ve strateji ne yazık ki oluşturulamamıştır. Üstün yeteneklilerin eğitimi konusunda tarihi bir tecrübeye, birikime sahip ülkemizde çok önceden çıkılmış yolda, yarım kalan adımları tamamlamak ve daha ileri noktalara taşımak en büyük arzumuz.''

8 BİN ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUĞA EĞİTİM
        
İlki 1995 yılında açılan Bilim ve Sanat Merkezlerinin üstün yetenekli bireylerin eğitimini yurt çapında gerçekleştiren kurumlar olduğunu kaydeden Bakan Çubukçu, 2002 yılında 17 olan merkez sayısının bugün itibarıyla 54 ilde 59 merkeze ulaştığını diye getirdi. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, sözlerine şöyle devam etti: ''Geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılında bu merkezlerden yararlanan öğrencilerin sayısı 6 bin 942 iken, bugün artık 8 bin civarında üstün yetenekli çocuğumuza eğitim veriyoruz. Bilim ve Sanat Merkezlerinin kuruluş amacı okul öncesi, ilk ve orta öğretimden başlayarak üstün yetenekli çocuklarımıza örgün eğitim kurumlarında eğitimlerinin yanı sıra, yeteneklerine uygun da eğitim  vermektir. Bu çocukların üstün yetenekli oldukları alanlarda kendilerini geliştirmesini sağlamaktır. Amacımız üstün yetenekli çocuklarımızın eğitim gördüğü merkezlerimizin sayısını 2013-2014 yılları arasında 94'e çıkarmaktır. Aslında üstün yeteneklilerin erken yaşta fark edilmelerinin önemi dikkate alındığında ülkemizin okul öncesi eğitimde yaşadığı ilerlemenin üstün yetenekli çocukların erken keşfedilmesine büyük bir önemi olacağını vurgulamak isterim. Gerçekten üstün yetenekli bireyler erken yaşta yönlendirildikleri zaman aslında çok hızlı gelişim kaydettikleri ve topluma katkılarının daha çok olduğu bir gerçektir."

YARATICILIĞINI DIŞA VURAMAYAN ÇOCUKLARIMIZA ULAŞMAK ZORUNDAYIZ
         
Dünyada son yıllarda üstün yetenekli çocuklara yönelik çalışmaların hızlandığını gözlemlediklerini aktaran Bakan Çubukçu, üstün yetenekli insanların tarih boyunca toplumlara önderlik ettiğini, buluşlara imza attıklarını, önemli eserler bıraktıklarını kaydetti. Bilginin ve yaratıcılığın önem kazandığı bu dönemde, üstün yetenekli çocukların eğitiminin çok önemli olduğunu dile getiren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, şunları kaydetti:
         
''21. yüzyılın bilgi, yaratıcılık, rekabet dünyasında üstün yetenekliler kendi aralarında iş, bilim teknoloji, sanat ve hizmet sektörlerinde doğdukları ya da göç ettikleri ülkelere genel anlamda uygarlığa katkı sağlayacak değerli bir ekonomik kayıt olarak görülüyorlar. Çok özel yetenekleri olduğu halde fark edilmeyen ve desteklenmediği için yaratıcılığını dışa vuramayan çocuklarımıza ulaşmak zorundayız. Bu amaçla devlet politikası olarak gördüğümüz üstün yeteneklilerin eğitimi konusunu yeni bilimsel yaklaşımları ele alarak ve dünyadaki uygulamaları da örnekleyerek ele alıyoruz. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 19. toplantısında üstün yetenekli bireylerin eğitimini iyileştirmek üzere Bakanlığımızın koordinasyonunda TÜBİTAK, YÖK ve Devlet Planlama Teşkilatı'yla birlikte Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2009-2013'ün hazırlanması kararlaştırılmıştır. Bu, çalışmalara hız kazandıracaktır. Ülke nüfusunun yüzde 2'sinin üstün yetenekli bireylerden oluştuğu göz önüne alındığında bu konuda bir strateji oluşturmaya duyulan ihtiyaç açıktır.'' Mimar Sinan, Gazi Yaşargil, Mustafa Kemal Atatürk gibi, dahi ve yetenekli insanların da bu topraklarda yetiştiğini vurgulayan Bakan  Çubukçu, 2000'li yılların Türkiye'sinde ismini geleceğe altın harflerle yazdıracak insanların çıkacağını sözlerine ekledi.
           
Uluslararası Üstün Yetenekliler Sempozyumuna, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetler Genel Müdürü Dr. Ruhi Kılıç da katıldı. Bakan Çubukçu'ya Dünya Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Taisir Subhi-Yamin tarafından plaket verildi.
         
Sempozyuma, Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere ve Güney Kore'den katılan bilim adamları, ülkelerinin üstün yetenekli çocuklarının eğitimi konusunda yaşadıkları tecrübeleri katılımcılarla paylaşacak. Konuk bilim adamları, Türkiye'deki uygulamaları Türk meslektaşlarıyla birlikte değerlendirecek. Sempozyuma katılan yerli ve yabancı bilim adamlarının çalışmalarının, kalıcı bir kaynak olarak kullanılabilmesi için kitap olarak yayımlanması planlanıyor. 

http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti.asp?ID=8081

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri