Üst solunum yolları tedbir gerektiriyor

Dr. Özden: Üst solunum yolları hastalıklarına karşı tedbir alınmalı

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Adem Özden, kış aylarında üst solunum yolları hastalıklarının daha çok arttığına dikkat çekerek, vatandaşları soğuktan korunmaları konusunda uyardı.

Kış aylarında mikropların doğada görülme sıklığı yüzünden çeşitli hastalıkların da arttığını belirten Özden, soğuğun vücut direncini düşürmesi sonucu hastalıkların da bu aylarda daha çok ürediğini söyledi.

Özellikle sigara dumanı, dengesiz beslenme, kapalı ve kalabalık yerlerde (okul, kreş, işyeri) uzun süre kalınması sonucu oluşan yakın temas enfeksiyonun öksürük ve hapşırma gibi mekanizmalarla bulaşmasını kolaylaştırdığını ifade eden Özden, "Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücut, daha fazla enerji harcamaktadır. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşer, enfeksiyonlara yatkın hale gelir. Bronşit, astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, aşırı soğuklardan çok daha fazla etkilenirler. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyür. Bu nedenle mevsim başlangıcında tüm solunum yolu enfeksiyonları için koruyucu önlemler almak önem taşımaktadır." diye konuştu.

Virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarının kış aylarında en çok çocukları etkilediğini vurgulayan Özden, "Çocuklar, yılda 3 ile 8 kez üst solunum hastalıklarına yakalanmaktadır. Yetişkinlerde ise yılda ortalama 1-3 kez üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Grip ya da soğuk algınlığı sırasında evde destekleyici tedavi yapılması gerekir. Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir. Bu nedenle ikinci bir bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalı. Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak daha önemli. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla uzun kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir. Ayrıca koruyucu tedavi yöntemlerinden yararlanmak etkili olabilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar mümkün olduğu sürece soğuk havada dışarı çıkarılmaması gerekir." şeklinde konuştu.




vakit

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri