Üretici de tüketici de mağdur!

TZOB Başkanı: Ürünler marketlerde pahalı satılıyor..

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün patlıcan, fiyatı en çok düşen ürünün ise havuç olduğunu belirterek, "üretici para kazanamıyor, tüketici pahalı yiyor. Tüketicilerin ucuz gıdaya ulaşması sağlanmalı" dedi.


Bayraktar, yaptığı yazılı açıklama ile Ocak ayı hal, pazar ve market fiyatlarına ilişkin son durumu değerlendirdi. Fiyat artışlarının üreticilerden mi, aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığının tespitine çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, Ocak ayı tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 450, baklagillerde yüzde 352,7, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346,4, pirinçte yüzde 264,1;lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 295,7;lere çıktığını kaydetti.

-FİYAT FARKININ EN FAZLA OLDUĞU ÜRÜNLER MANDALİNA VE LİMON-

Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 450 ile mandalina, yüzde 395 ile limon, yüzde 381 ile elma, yüzde
357,6 ile salatalık, yüzde 352,7 ile nohut olduğunu kaydetti.

Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın ve tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklandığı vurgulayan Bayraktar, Ocak
ayında perakende seviyesinde bazı ürünlerde genelde artış görülürken, bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini bildirdi.

Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Ocak ayı market raflarındaki fiyatlara bakıldığında, patlıcanda yüzde 23,9, sivri biberde yüzde 23,7, mandalinada yüzde 22,8, salatalıkta yüzde 22,6, limonda yüzde 16,3, elmada yüzde 13,1, domateste yüzde 7,7, armutta yüzde 4,7, kuru fasulyede yüzde 0,5, ette yüzde 0,4, nohutta yüzde 0,3 artışlar görülmektedir. Market raflarında yumurta, kırmızı mercimek, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir fiyatlarında bir değişim görülmezken, sütte yüzde 0,5, yeşil mercimekte yüzde 0,8, patateste yüzde 1,2, pirinçte yüzde 2,4, ıspanakta yüzde 6, fındıkta yüzde 10, havuçta yüzde 13,4 fiyat düşüşleri görülmüştür"

-PATATES VE YUMURTADA FİYAT DÜŞÜŞÜ

Üretici fiyatlarındaki değişim ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, patlıcan, salatalık, sivri biber, domates gibi ürünlerdeki fiyat
artışları yaşandığını, söz konusu artışta örtü altı ürünlerinde düşük hava sıcaklıkları nedeniyle hasat edilen ürün miktarının az olmasına bağlı olarak
arzda yaşanan daralmanın etkili olduğunu, mandalinada ise hasat sezonunun bitmesine bağlı olarak arzdaki daralma nedeniyle fiyatta bir miktar yükselme görüldüğünü belirtti.

Bayraktar, şöyle devam etti:
"Üretici fiyatlarında kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, limon, elma ve ette bu
dönemde bir fiyat değişimi olmazken, patlıcanda yüzde 33,3, salatalıkta yozde 30, mandalinada yüzde 27, sivri biberde yüzde 13,3, domateste yüzde 10,9, fındıkta yüzde 8 fiyat artışı görülmüştür. Üreticide armutta yüzde 5,3, havuçta yüzde 5,8, sütte yüzde 7,1, yumurtada yüzde 16,7, patateste yüzde 16,7, ıspanakta yüzde 18,8 fiyat düşüşü görülmüştür"

Patates ve yumurtada fiyat düşüşü görüldüğünü ifade eden Bayraktar, "yumurta ihracatında yaşanan düşüşe bağlı olarak, iç piyasada oluşan arz fazlası nedeniyle yumurta fiyatında düşüş meydana gelmiştir. Kriz nedeniyle talepte meydana gelen daralma sonucunda geçen aya göre patates fiyatı yüzde 16,7 gerilemiştir."

-"HAL KANUNU TASARISI BİR AN ÖNCE YASALAŞTIRILMALI"-

Bayraktar, çiftçilerin hak ettiği geliri elde edebilmeleri bakımından üretici birlikleri kanalıyla ürünlerin pazarlanmasının sağlanması gerektiğini
savundu. Tarımsal Üretici Birliklerinin finansman bakımından güçlendirilerek etkin hale getirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, "üretici birlikleri yasası yeniden gözden geçirilmeli. Hal Kanunu Tasarısı bir an önce yasalaştırılmalı, üretici ve tüketici arasındaki zincir kısaltılmalıdır. Mevcut sistemde tüketicinin ödediği fiyat üreticiye yansımadığı gibi bu durumdan ne üretici ne de tüketici karlı çıkmaktadır. Bu sistem böyle devam ettiği sürece dar gelirli insanlarımızın bu ürünlere ulaşması giderek zorlaşmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Yaşanan ekonomik kriz halkın alım gücünü azaltmaktadır. Talepte meydana gelen daralma başta üreticilerimiz olmak üzere tüm sektörü olumsuz etkilemektedir. Halkımızın alım gücü de dikkate alınarak sağduyulu davranılmalıdır. Aksi takdirde tüketicilerimiz daha da zorlanacaktır. Gıda üretim ve tüketim yerleri denetlenerek denetim boşluğu ortadan kaldırılmalı, gıda denetimi sahipsiz bırakılmamalıdır. Stokçulara ve fırsatçılara fırsat verilmemelidir. Üreticilerimiz ve tüketicilerimizin mağduriyeti önlenmelidir"

kanaldhaber


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri