2016 üniversite taban ve tavan puanları öğrenci kontenjanları LYS sonuçlarının ardından en çok merak edilen konular oldu. LYS puanlarını öğrenen öğrenciler şimdi bu LYS puanı ile nereye girebilirim ve okulların 2016 taban puanları ne sorularının cevaplarını arıyor.
2016-2017 Üniversitelerin Taban ve Tavan Puanlarının yanı sıra Başarı Sıralaması ve boş kontenjanları listesine çevrildi. Sizler için tüm üniversitelerin 2016 2017 Taban ve Tavan Puanları ile birlikte başarı sıralaması;
2016 ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLAR İÇİN TIKLAYINIZ
TERCİH YAPARKEN AMAN DİKKAT!
Okumak istemeyecekleri bölümü sırf sıralaması tutuyor diye tercih etmemeleri gerekiyor. Öğrenciler tercih listelerini 5-15-4 taktiği ile doldururlarsa yüksek ihtimalle uygun bir bölüme yerleşirler” dedi.
LYS’de sınav maratonunun bitmesiyle birlikte öğrencileri yeni bir dönemin bekliyor. Meslek seçimi konusunda büyük sıkıntılar çeken ve bilinçli bir şekilde tercih yapamayan binlerce öğrenci her sene yanlış bir tercih yaparak sene kaybına uğruyor. Gelecekleriyle ilgili hayatlarının en önemli kararını vermek üzere olan LYS adaylarına, Türmak Okulları Rehber Öğretmeni Hasan Doğan önemli uyarılarda bulundu. 15 Temmuz’da başlayacak LYS tercih maratonu konusunda önemli ip uçları veren Doğan, “Adayların tercih şablonunda 24 adet seçenek hakkı bulunuyor. Bu seçenek haklarını adaylar 5-15-4 taktiği ile doldurmaya özen göstermeli. Bu taktiği açacak olursak; 5 tane gelme ihtimali zor olan ancak istediğiniz bölüm veya üniversiteyi en başa yazın. 15 taneyi ise normal sıralamanızın maksimum 6-7 bin yukarısında yada aşağısında olduğu yerleri tercih ederek doldurun. Herhangi bir sürpriz bir durumla karşılaşmamak adına son 4 tercihinizi ise kesinlikle kazanabileceğinizi düşündüğünüz, sıralaması sizin seviyenizden biraz daha düşük ancak sizin pişman olmadan gideceğiniz yerleri tercih edin” dedi.
TERCİH EDECEĞİNİZ ÜNİVERSİTENİN ŞARTLARINI MUTLAKA OKUYUN
Tercih kılavuzundaki uyarıların dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Rehber Öğretmen Hasan Doğan, “Tercih kılavuzlarında ‘’Bkz.’’ şeklinde önemli şartlar bulunuyor. Her üniversite bu şartlardan bazılarını ön koşul olarak koymaktadır. Bu yüzden de tercih ettiğiniz veya edeceğiniz her üniversitenin şartlarını ÖSYM kılavuzlarından okuyun. Aksi takdirde şartlarını sağlamadığınız bir okulu kazandığınız takdirde hem kayıt olamaz hem de yeniden ek tercihlere katılamazsınız” ifadesini kullandı.
SEÇECEĞİNİZ MESLEĞİN UZMANLARINDAN BİLGİ ALIN
Üniversite ve bölüm tercihi yaparken seçilen bölümün geleceğinin iyice araştırılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Mutlaka yapacağınız işin şartları, atamayla alan bir bölüm ise en son kaç kişi atandığı, bu işi yapan kişilerin görüşleri ve bölümün derslerinin ağırlıklarını dikkate almalısınız. Tercih için sizlere verilen süre yaklaşık 15 günlük bir süredir. Bu süre içerisinde detaylı araştırmanızı yapıp, tercihlerinizi yapmalısınız. Tercihlerinizi puan sıralamasına göre yapmak yerine, isteklerinize göre yapmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde istemediğiniz bir yeri kazandığınız anda bundan geri dönüşünüz olmayacaktır” diye konuştu.