Üniversiteleri CEO'lar yönetecek

Mevcut rektörlük sisteminden rahatsız olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, çift rektörlü yeni üniversite modelini açıkladı

Öğretim üyeleri arasından seçilen rektör adayları artık üniversitelerde rektör olamayacak. Bunun yerine üniversiteleri profesyonel yöneticiler idare edecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'deki eğitim sistemiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Kayseri'de eğitim muhabirleri ile biraraya gelen Gül "Rektör seçimlerinin doğrusu çok doğru bir şekilde yapıldığı kanaatinde değilim" dedikten sonra, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni üniversiteler yasası hazırladığını ve rektörlük seçimlerinin bu yasayla birlikte değişeceğini açıkladı. 
 
BÖYLE YARIŞ GÖRMEDİM

Cumhurbaşkanı Gül, akademik rektörün ayrı üniversite yöneticilerinin ayrı olması gerektiğini söyledi. Yöneticinin de üniversite yönetebilmesi için belli kriterlere uygun olması gerektiğini belirten Gül, "Siyasette görmediğim şeyleri rektörlük seçimlerinde olduğunu görüyorum. Hayatını bilime vermiş biliminsanları mecburen yol böyle olunca kendisini seçim kampanyaları içinde buluyor ve üniversite içerisinde çok yaralar açıyor. Şimdi düşünün çok muazzam bir kalp uzmanı, elektronik mühendisi, profesör veya bir felsefeci idareci oluyor. 10 bin kişiyi idare ediyor. Oranın levazımıyla da yemeğiyle de her şeyiyle uğraşıyor. Bunun kaynak israfı olduğu ve doğru olmadığı kanaatindeyim. Onun yerine ben mütevelli heyetinin olmasını, çok ciddi araştırmalar yaparak akademik rektörle yöneticinin ayrı olmasını istiyorum. Bu kişinin akademisyen olması gerekmez. İyi bir yönetici olsun. Üniversitesinin bütün problemlerini çözebilsin" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER GERİDE KALDI

Üniversitelerin finans tablolarının tekrar gözden gözden geçirilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Gül, Türk üniversitelerin dünya üniversiteleri arasında çok geride kaldığını ifade etti. Üniversiteler arasında büyük yarış ve rekabet olduğunu aktaran Gül şöyle konuştu: "Şimdi bakıyorsunuz bir üniversiteye 200 milyon verirken diğerine 50 milyon veriyorsun. Üniversitelerin girginliği ile oluyor. Karar vericilere yakınlığı ile ilgili oluyor. Objektif şeyler çıkmıyor. O bakımdan YÖK bu konuda uzun bir çalışma yaptı ve önümüzdeki günlerde bir sunum yapacaklar. Ona bakacağız" dedi.

Slovenya bizim kadar proje üretiyor

Cumhurbaşkanı Gül, Türk üniversitelerindeki araştırma projeleriyle ilgili şu çarpıcı istatistikler sundu: "Şu an AB ülkeleri arasında 7. Çerçevede'yiz. 6. Çerçevede iken ben dışişleri bakanıydım. 6. Çerçeve bittiğinde 'rakamları getirin' dedim. 250 milyon euro ödemişiz. Bizim aldığımız proje değeri ise 51 milyon euro. Avrupa'nın en küçük ülkesi Slovenya da aynı sayıda proje sunmuş. Ülkede iki tane üniversiteleri var. Biz Almanya ve Fransa gibi ülkeleri eğitimde desteklemiş olduk. Milli gelirimizin belli bir kısmını veriyoruz, biliyorsunuz."

Üniversitede asli görev eğitim

Üniversite eğitiminin önemine vurgu yapan Gül, "Tabi üniversite devlet ve ülke meseleleriyle uğraşacaktır. En vizyonlu en görgülü insanlar üniversitelerdedir. Onların memleket meseleleriyle ilgili tavsiyede bulunmaları fikir yürütmeleri zaten kaçınılmaz ve hatta görevleridir. Ama asli görevi eğitim. O bizim üniversitelerimizde kaybolmuştu, tekrar gelmiş oldu. Şimdi bütün üniversiteler birbiriyle yarış içindeler" diye konuştu.

BUGÜN GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri