2020’li yıllarda uzman ihtiyacının artacağı tespit edilen alanlar için bu yıl üniversitelerde 20 yeni program açıldı. Nanoteknoloji, havacılık ve genetikte açılan programlara bin 200’den fazla aday yerleşecek
Türkiye genelindeki devlet ve vakıf üniversiteleri ile KKTC'deki yükseköğretim kurumlarında bu yıl 20'den fazla yeni program açıldı. Programlar 2020'li yıllarda gözde olması beklenen meslekler ile uzman ihtiyacının artacağı tespit edilen alanlara göre belirlendi. Yeni programlarda dijital teknoloji, kültür ve havacılık bilimlerine yönelik bölümlere ağırlık verildi. Nanobilim ve nanoteknoloji, kültür ve iletişim bilimleri, çizgi film ve animasyon, Süryani dili edebiyatı gibi bölümler bu kez ilk kez öğrenci almaya başlayacak. Programlar bu yıl açılacağı için puanlarının da çok yüksek olması beklenmiyor.
3. HAVALİMANINA UZMAN
Yeni açılan programlar Türkiye'nin yakın gelecekte atak yapacağı alanlara göre belirlendi. İlk kez açılan programlar arasında en fazla kontenjan havacılıkla ilgili bölümlere verildi. Türkiye tarihinin en büyük yatırımlarından biri İstanbul'daki 3'üncü havalimanının da 2018'de açılacağı göz önünde bulundurularak belirlenen hava trafik kontrol ile havacılık yönetimine bu yıl toplam 545 öğrenci alınacak. Yılda 100 milyona yakın yolcuya hizmet verecek dünyanın en büyük havalimanına uzman personel yetiştirecek bölümlerden mezun olanlar iş bulma sıkıntısı yaşamayacak.
BİN 200'DEN FAZLA KONTENJAN
Bu yıl yeni açılan programlara toplam bin 240 öğrenci kabul edilecek. Türkiye'nin birçok ilinde devam eden kentsel dönüşüm projelerinde görev yapacak profesyoneller yetiştirmek için de bu yıl devlet üniversitelerinde gayrimenkul geliştirme ve yönetimi bölümü açıldı. TM-3 puan türünden öğrenci alacak programın kontenjanı 80 olarak belirlendi. Önümüzdeki yıllarda en gözde bilim alanlarından biri olacak nanobilim ve nano teknolojiye de bu yıl MF-4 puan türünden 35 öğrenci kabul edilecek. Bu yıl ağırlık verilen programlardan biri kültür ve sanatla ilgili alanlarda oldu. Taşınabilir kültür varlıklarını koruma ve onarım adıyla kurulan 4 yıllık lisans programına TM-1 puan türünden 15, Kültür ve iletişim bilimlerine TS-1 puan türünden 35, müzikolojiye YGS-3 puan türünden 20, Süryani dili ve edebiyatı bölümüne de TS-2 puan türünden yine 20 öğrenci alınacak.