Üniversiteler dışarıya açılmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türk üniversitelerinin, artık küresel çapta, bilimsel gündem oluşturacak noktaya ulaşmaları gerekir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türk üniversitelerinin, artık küresel çapta, bilimsel gündem oluşturacak noktaya ulaşmaları gerekir. Uzun yıllar başka üniversitelerin gündemlerini, ürettikleri bilgi ve teknolojiyi kullandık. Ama artık Türk üniversitelerinin bunu en iyi şekilde yapması ve dünyaya hızlı şekilde açılması gerekmekte" dedi.
Kadir Has Üniversitesinin 2010-2011 akademik yıl açılış töreninde konuşan Gül, kuruluşunda ve bugüne gelmesinde çeşitli vesilelerle katkısı olan bir kişi olarak, bugüne kadar 5 bin mezun veren üniversitenin geldiği bu durumdan çok mutlu olduğunu söyledi.
Kadir Has Üniversitesinin 10 yılda özellikle vakıf üniversiteleri içinde ayrı bir yere kavuştuğunu vurgulayan Gül, son günlerde üniversite açılışlarına katıldığını ve buralarda eğitim sistemine ilişkin düşüncelerini paylaştığını belirtti.

Türk eğitim sisteminin, özellikle üniversite eğitiminin yenileştiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
''Üniversite eğitimi deyince sadece üniversiteleri eğitim veren kurumlar olarak görmememiz gerekir. O zaman, onlar yüksek lise şeklinde kalır. Üniversiteler, eğitim vermenin yanında, bilim teknoloji üreten, araştırma yapan kurumlardır. Türk üniversitelerinin, artık küresel çapta, bilimsel gündem oluşturacak noktaya ulaşmaları gerekir. Uzun yıllar bunun gerisinde kaldık ve başka üniversitelerin gündemlerini, ürettikleri bilgi ve teknolojiyi kullandık. Ama artık Türk üniversitelerinin bunu en iyi şekilde yapması ve dünyaya hızlı şekilde açılması gerekmekte. Bu, gerek devlet üniversitelerinde gerek vakıf üniversitelerinde başarılmaya başlandı. Çünkü, üniversitelerimiz asli fonksiyonlarına tekrar döndüler. Yoğunluklarını ve enerjilerini buna harcamaya başladılar. Çok değerli bilim adamları ve öğrenciler, bunlarla uğraşmaya başladılar. Bunların neticesi ortaya çıkacaktır. Şunu unutmayalım ki, bilim ve teknoloji üretmediğimiz süre içinde Türkiye'nin geleceği çok güçlü olamaz. Türkiye, büyük bir ülkedir. Bulunduğu bölge, tarih, nüfus, etkinliği olarak, geleceği yakalaması ve geleceğe iz bırakması gerekir. Her şeyden önce İstanbul'un üzerinden 3 büyük imparatorluk geçmiş, bunların birikimleri var. Hangi ülke ve şehir gösterebilirsiniz ki, 3 büyük imparatorluğun bütün birikimlerini taşıyor. Dünyada böyle bir şehir yok. Bu birikime yaraşır şekilde Türkiye'nin geleceği yakalaması ve geleceğe iz bırakması gerekir. Bu her şeyden önce üniversiteler ve bilgiyle olacaktır.''

DEDİKODULARA İHTİYAÇ YOK
Cumhurbaşkanı Gül, törende çok güzel konuşmalar dinlediğini, içerikli ve üniversitenin misyonunu anlatan konuşmalar yapılmasının kendisini ümitlendirdiğini ifade ederek, ''Buna uygun bir anlayış hakim olduğu sürece buna uygun da üretim ortaya çıkacaktır. Bu üretim Türkiye'nin ufkunu açacaktır. Artık Türkiye'nin buna ihtiyacı vardır. Türkiye'nin dedikodulara, günlük uğraşılara, enerjisini boşa tüketmeye ihtiyacı yoktur. Bunları yeteri kadar yaptık, şimdi yapmadıklarımıza ve asli görevlerimize, topyekun, hep beraber, Türkiye olarak dönmemiz gerekir. Bunun da olmak üzere olduğunu görüyorum. Bunun için büyük bir öz güven içinde hareket etmeliyiz. Bu öz güven yolumuzu açacaktır, problem olarak gördüğümüz birçok şeyin problem olmadığını da gösterecektir. Birbirimize saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde bunların hallolacağına inanıyorum'' diye konuştu.

YABANCI ÖĞRENCİ, TÜRKİYE'YE YATIRIMDIR
Cumhurbaşkanı Gül, yıllarca Türkiye'ye gelen yabancı öğrenci sayısının çok az olduğunu, ülkenin içe dönük, kendi sınırları içinde, kendi kendine kaldığını, bunun büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

YÖK'e talimat verdiğini ve ''Hiç değilse vakıf üniversiteleriyle başlayıp ve kendilerini yurt dışına açsınlar, yurt dışından gelecek öğrencileri seçmeye başlasınlar, kendi kriterlerini koysunlar ve öğrenci almaya başlasınlar'' dediğini anımsatan Gül, şöyle konuştu:
''Kadir Has Üniversitesi, bu konuda ne kadar aktif onu bilemiyorum ama bunu da değerlendireceğini biliyorum. Aranızda yabancı öğrenci görmek isterim. Dini, dili, rengi, ırkı farklı öğrenciler gelsinler, hep beraber olun ki, dünyanın ne olduğunu görün. Dünya sadece bizden ibaret değil, dünyayı görmezseniz, dünyanın başka yerlerindeki insanları tanımazsanız, bunları sadece mezun olduktan sonra gidip görürseniz o büyük bir noksanlık olur. Türkiye içinde de başta Türkiye'nin komşuları olmak üzere diğer ülkelerden gelecek öğrencileri burada eğitmek Türkiye'ye de yapılacak çok büyük bir yatırımdır.''
Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri