Üniversitede, kimlere döner sermaye verilir?

Sayıştay Başkanlığının, Adnan Menderes Üniversitesine yönelik incelemesinde, döner sermaye gelirinin elde edilmesine katkısı bulunmayan personele yapılan ödemelerin sonlandırılması istendi.

Sayıştay Başkanlığının, Adnan Menderes Üniversitesine yönelik incelemesinde, döner sermaye gelirinin elde edilmesine katkısı bulunmayan personele yapılan ödemelerin sonlandırılması istendi.

Bu karara göre, tıp fakültesinde çalışan personele, uygulama hastanesi döner sermaye gelirinin elde edilmesine katkı sağladıkları sürece ödeme yapılmaması gerekmektedir.

Sayıştay'n görüşü

Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi gelirlerinden Tıp Fakültesi'nde görevli olan ve Uygulama ve Araştırma Hastanesi gelirlerine katkısı olmayan personele katkı payı ödemesi yapılması

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 58 inci Maddesi (c) fıkrasında;

"Tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinin hesabında toplanan döner sermaye gelirleri bakiyesinden, bu yerlerde; 
1) Gelir getiren görevlerde çalışan öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca ödenen tazminat dahil, makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamından oluşan ek ödeme matrahının yüzde 800'ünü, araştırma görevlilerine ise yüzde 500'ünü; bu yerlerde görevli olmakla birlikte gelire katkısı olmayan öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine yüzde 600'ünü, araştırma görevlilerine ise yüzde 300'ünü, 
2) Diğer öğretim elemanlarına ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel (...) (2) ile aynı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre sözleşmeli olarak çalışan personele ek ödeme matrahının; hastaneler başmüdürü ve eczacılar için yüzde 250'sini, başhemşireler için yüzde 200'ünü, diğer öğretim elemanları ile diğer personel için yüzde 150'sini, işin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, enfeksiyon, özel bakım gerektiren ruh sağlığı, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri sağlık hizmetlerinde çalışan personel için yüzde 200'ünü 
geçmeyecek şekilde aylık ek ödeme yapılır. Sözleşmeli personele yapılacak ek ödeme matrahı, sözleşmeli personelin çalıştığı birim ve bulunduğu pozisyon unvanı itibarıyla aynı veya benzer unvanlı memur kadrosunda çalışan, hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personel dikkate alınarak belirlenir. Emsali bulunmayan sözleşmeli personelin ek ödeme matrahı ise brüt sözleşme ücretlerinin yüzde 25'ini geçemez.(Ek cümle: 11/10/2011- KHK-666/5 md.) Bu fıkra uyarınca yapılacak ödeme sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz.
..."
Denilmektedir.
Ayrıca yine 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin (g) fıkrasında;
" ... (Ek paragraf: 23/7/2010-6009/52 md.; Değişik ikinci paragraf: 11/10/2011-KHK- 666/5 md.) Bu maddenin (c) ve (f) fıkraları kapsamında bulunanlar dışındaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar ile aynı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli olarak çalışan personele 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi kapsamında ödeme yapılır ve bunlara bu madde uyarınca ayrıca ek ödeme yapılmaz."
Hükmü de yer almaktadır.

Kanun koyucu yukarıdaki maddede tıp fakültesi ile sağlık uygulama ve araştırma hastanelerini ayrı ayrı değerlendirmektedir. Bir birimde toplanan gelir ilgili birimde gelire katkı sağlayan öğretim üyeleri ve görevlileri ile diğer öğretim görevlilerine ve 657 sayılı Kanuna tabi personele yukarıdaki hükümler çerçevesinde katkı payı olarak dağıtılabilir.

Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi bir araştırma merkezi olarak Rektörlüğe bağlı bir birim olmakla birlikte doğrudan tıp fakültesi bünyesinde kurulmuş bir döner sermaye birimi de değildir. Bu birimde görev yapan personele 375 sayılı KHK ek 9. maddesine göre ek ödeme yapılabilecektir.

Yukarıdaki mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi biriminde görev yapan personele gelire katkı sağlamadıkları sürece döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmaması gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında: Kamu idaresi yöneticisi tarafından gönderilen cevabi yazıda aynen;
"19 Eylül 2012 tarih ve 28416 Sayılı Resmi Gazetedeki "Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe" göre "Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uyulacak Usul ve Esasları Yönergesinde" düzenleme yapılmış olup, yönergemizin 4.maddesinin 2.fıkrasında "Tıp Fakültesi Dekanlığı hizmet binasında görevli olan 657 Sayılı Kanuna tabi memurlar ve sözleşmeli personele 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin hesabından elde edilen gelirinden döner sermaye ek ödemesi yapılmaz." İfadesi gereğince ilgili personele ek ödeme ödenmemiştir.

Ancak, Üniversitemiz Rektörlük Makamı'nın 31/07/2013 tarih ve 5460 sayılı yazısı ekinde bulunan 10/07/2013 tarih ve 2013-11 sayılı Yönetim Kurulu Kararı üzerine, Tıp Fakültesi Dekanlığı hizmet binasında görevli olan 657 Sayılı Kanuna tabi personele 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren (geriye dönük) ek ödemeleri ödenmiştir.

Yönergemizin 4.maddesinin 2.fıkrasındaki söz konusu uygulama gereğince, Tıp Fakültesi Dekanlığı hizmet binasında görevli personel Murat ... ve Ayşe ... Üniversitemiz aleyhine dava açmış olup, davaların reddine dair T.C.Aydın 1.İdare Mahkemesi'nin 2013/427 Esas No ve 2014/228 Karar No'lu yazısındaki "Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Döner Sermaye Gelirinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uyulacak Usul ve Esaslar Yönergesinin 4.maddesinin 2.fıkrasına karşı açılan davanın reddedilmesi ve davacının fiilen gelir getirici faaliyette bulunmaması karşısında, kendisine Araştırma ve Uygulama Hastanesi döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmasına olanak bulunmadığından, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamıştır." İfadesi ile 2013/357 Esas No ve 2014/209 Karar No'lu yazısındaki "Yönerge hükmü doğrultusunda ayrı bir birim olan Tıp Fakültesi bünyesinde çalışan davacıya Uygulama ve Araştırma Hastanesi döner sermayesinden ek döner sermaye ödemesi yapılmasının mümkün olmaması nedeniyle davacının talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde de hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır." İfadeleri bulunan karar yazıları Kurumumuza iletilmiş olup, Konu ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılacaktır. İlgili belgeler ekte sunulmuştur." denilmektedir.

Sonuç olarak: Kamu idaresi yönetisi tarafından yapılan açıklamalar yeterli görülmüş olup,Aydın 1. İdare Mahkemesi kararının uygulanması sonucu işlemde hukuka aykırı durumlar ortadan kalkmış olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri