Üniversite sınavları iptalin eşiğinde

Danıştay kararı sonrası sıra "C" planında


Danıştay 8. Daire, üniversite sınavının ilk basamağı olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nın (YGS) başvuru tarihinin bitimine dört gün kala, YÖK'ün, meslek ve imam hatip (İHL) lisesi mezunları ile genel lise mezunları arasındaki katsayı farkını binde 2'ye indirerek, katsayı makasını daraltan kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.
Daha önce YÖK'ün katsayı farkını ortadan kaldıran kararını iptal eden Danıştay, bunun yerine getirilen “makas daraltma” formülünün “yargı kararını geçersiz kılmaya” yönelik olduğunu belirtti. YÖK'e “eski sistemi uygula” uyarısının yapıldığı karar kesinleşirse, Anayasa ve yasa değişikliği yapılmadıkça 1999'dan bu yana uygulanan katsayı sistemi ile oynanamayacak.

Sıra 'C' formülünde
Sınav başvuru kılavuzlarında, “katsayının yargı kararı ile değişebileceği” uyarısı yapılıyordu.
YÖK, “B, C, D, E formüllerimiz var. Z'ye kadar formülümüz var” diyen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın açıklaması doğrultusunda yeni bir katsayı formülü geliştirir ve bu formül de yargıdan dönerse, adayların durumları ikinci sınav öncesi tamamen belirsiz hale gelecek.
Genel lise mezunlarının puanlarının 0.8 ile çarpılmasının adaletsiz olduğunu savunan YÖK, “meslek lisesi ve İHL mezunlarının alanları dışında bir yükseköğretim programını seçmesi halinde, ortaöğretim başarı puanlarının 0.3 ile çarpılacağına” ilişkin 1999'dan bu yana uygulanan kararı 21 Temmuz 2009'da kaldırdı. Ancak, Danıştay bu kararı iptal etti. Bunun üzerine, meslek ve İHL mezunlarından alanında tercih yapanların puanlarının 0.15, alanı dışında tercih kullananların puanlarının 0.13 katsayısı ile çarpılmasını öngören formülle katsayı farkı binde 2'ye indirildi.

Barodan yeni dava
İstanbul Barosu ile öğretmen lisesinde çocuğu okuyan bir veli, bu karara karşı dava açtı. YÖK, savunmasında aleyhte bir kararın öğrencileri olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Kararda, YÖK'ün katsayı farkını ortadan kaldıran kararının Danıştay tarafından iptal edildiği, bunun üzerine 10 Aralık 2009'da dava konusu kararın alındığı anımsatıldı.
Kararda, Danıştay'ın önceki kararı için “Gerekirse hukuku da dolanırız” diyen ancak sonradan bu açıklamasını düzelten YÖK Başkanı Özcan'a, “Kararların şeklen değil, içeriğine uygun olarak yerine getirilmesi gereği vardır. İdarelerin yargı kararlarının doğruluğunu tartışma ve buna göre uygulama yapma yetkisi bulunmamaktadır” yanıtı verildi.

Fiilen ve şeklen kaldırılamaz
Kararda, yargı kararını etkisiz kılacak yeni işlem yapılması konusunda idarelerin takdir ve tercih hakkı olmadığı vurgulandı. 1999 tarihli uygulamayı fiilen ya da şeklen kaldıran her kararın yargı kararlarına aykırılık oluşturacağı kaydedildi.
İdarenin takdir yetkisini, sınırsız ve keyfi biçimde kullanamayacağının vurgulandığı kararda, hukuk düzeninde değişiklik olmadıkça sistemin değiştirilemeyeceği belirtildi.
YÖK'ün, formül değişikliğine ilişkin açıklamalarının bilimsel ve hukuki olmadığının vurgulandığı kararda, oluşturulacak yeni formülün de yargıdan döneceği mesajı açık biçimde verildi.
İdarenin, yargının haklı bulduğu sistemin geçerliliği konusunda değerlendirme yapamayacağı savunuldu.

ÖSYM: Sınav ertelenebilir
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretim Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuruların 12 Şubat'ta biteceğini anımsatarak, bu sürenin uzatılabileceğini bildirdi. Sınavın yapılacağını belirten Yarımağan, “Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin bir şey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı. Ama inşallah bu durum birkaç defa daha devam etmez. Bir yerde bitmesi lazım” dedi.

Başarıyı ödüllendirme
Danıştay, 6 maddelik karardan, “Türkiye genelinde ilk bine giren adaylara eşit katsayı” uygulanmasına yönelik maddenin yürütmesini, “başarıyı ödüllendirme” amacı taşıdığı gerekçesiyle durdurmadı. Beş üyeden ikisi bu görüşe karşı çıktı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, karara itiraz edecek olan YÖK'ü haklı bulursa, sınavda “makas daraltan” formül uygulanabilecek. Aksi takdirde karar kesinleşecek.

YÖK: 0.13 ve 0.15'in özü korunacak
YÖK Genel Kurulu Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, sınav sistemiyle ilgili alınacak yeni kararın 21 Temmuz'da getirilen ve 0.3-0.8 katsayı sistemini kaldıran sistemin devamı olacağını belirterek, “Yapılacak toplantıda Danıştay kararları enine boyuna tartışılıp yeni karar alınacak. Yeni karar alınırken, 21 Temmuz 2009 tarihli sistem değişikliğine ilişkin kararın özünde değişiklik yapılmadan karar alınacaktır.” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay 8. Dairesi'nin, verdiği karara ilişkin, “Öğrencilerin meraklanmasına ve endişelenmesine gerek yok. Kendilerine bildirilen tarihlerde sınavlar yapılacaktır” dedi.
Milliyet

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri