Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Saraç, üniversiteye girişte yapılacak sistem değişikliğinin bilimsel analizlere dayanması gerektiğini söyledi.
‘DEĞİŞİKLİK 40 KEZ DÜŞÜNÜLMELİ’
Al Jazeera'den Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, Saraç TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) benzeri bir modelin üniversiteye girişte uygulanabilirliğiyle ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
“Merkezi sınavın varlığının sürdürülmesine ihtiyaç var. Sınavı kaldırma ihtiyacı yakın dönemde yok. Şu anki sistem üniversiteye giriş sistemleri serüvenimizin en olgunlaşmış halkasıdır. Yapılacak değişikliklerin üzerinde 40 kez düşünülmesi gerekiyor. Sınavın özü itibariyle değiştirilmesi gerektiğini düşünmüyorum, bir takım iyileştirmeler yapılabilir. Problem soruların soruluş biçimi olabilir. Üniversiteye giriş sistemi lise eğitimini önceleyen, takviye eden bir sistem olmalı.”
Saraç, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) başarısızlık ile ilgili de çalışma yapıldığını, sebeplerinin araştırıldığını söyledi.
YÖK'ün kararlarını değerlendirecek ‘Kalite Kurulu’ geliyor
Saraç, YÖK'ün aldığı kararların eğitime nasıl yansıdığını, nasıl sonuçlar ortaya çıkardığını belirleyecek bir ‘Kalite Kurulu’ kurulacağını da ifade etti. Dış paydaşlara açık olması planlanan Kalite Kurulu'nu şöyle anlattı:
"Var olan yasa nedeniyle YÖK'ten bağımsız bir Kalite Kurulu mümkün değil diye durmuyoruz. YÖK'e bağlı değil ama YÖK ile ilişkili bir Kalite Kurulu kurmayı düşünüyoruz. Kurulun tavsiye niteliğindeki kararlarını kamuoyu ile de paylaşırsanız şeffaf olur. Karar alma süreçlerini bağımsız kılmak mümkün."
MOBBİNG MAĞDURLARI İÇİN ADIM ATILACAK
Yükseköğretimin bütününde mobbing olduğunu vurgulayan Saraç, her ay Yüksek Disiplin Kurulu'na sıkıntılı mobbing vakaları geldiğini anlattı. Mobbinge uğrayanların sesini duyuramadığını söyleyen Saraç "Akademinin sesini bu konuda duyuracak bir kanal oluşturmak lazım. Bununla ilgili bir adım atacağız" dedi.