Toplumda yalıtılmışlık, yalnızlık ve toplumla ilişkilerinde soğuma olarak yabancılaşma üniversite öğrencileri açısından önemli sonuçlara sahiptir. Yabancılaşma, kuşkusuz bir insan için olduğu kadar üniversite öğrencisi için de çok acı verici bir duygudur.
Üniversite öğrencilerinin yabancılaşmasına yol açan öğretimsel, örgütsel ve yönetimsel koşulların neler olduğunun bilinmesi konunun ne kadar önemli olduğunu gösterecektir.
En başta; öğretimsel koşulların ele alınması elzemdir. Özellikle yeni açılan üniversitelerde nitelikli öğretim elemanı sorununun yer alması üniversite öğrencilerinin yabancılaşma nedenleri arasındadır. Tabii ki; aynı sorunla ilgili yabancılaşma nedeni gelişmiş üniversitelerde olmayacağı anlamına gelmemelidir.
Diğer taraftan; öğretim elemanının alan bilgisi ve sınıf yönetimi alanında bilgisinin sınırlı olması üniversite öğrencilerinin yabancılaşmasına neden olabilmektedir. Özellikle; öğretim elemanının etkili öğretim ilke, yöntem ve stratejilerini kullanamaması öğrencilerin yabancılaşma nedenlerinden biridir.
Yine; öğretim elemanının uygun olmayan kişilik faktörlerinden dolayı yaşanan öğrenci başarısızlığı da yabancılaşmaya yol açabilmektedir.
Üniversitelerin, bazı örgütsel koşullar da yabancılaşmaya yol açabilmektedir. Özellikle, fiziki donanım ve araç-gereç, laboratuvar eksikliği, üniversite öğrencisinin başarısını etkilediğinden yabancılaşma nedeni olabilmektedir.
Diğer taraftan; öğretim elemanının öğrenciler arasında ayrımcı tutum ve davranışları da yabancılaşmaya yol açabilmektedir.
Rektörlük ve dekanlık düzeyinde yaratılan örgüt iklimi de öğrencileri yabancılaştırabilmektedir. Özellikle, otoriter yönetim tutumuyla karşılaşan ve karara katılmayan üniversite öğrencileri üniversiteye yabancılaşabilmektedir.
Aslında, ele sorunun çözümü yabancılaşmaya yol açan nedenlerde gizlidir. Başka bir ifadeyle; üniversite öğrencilerinin yabancılaşmasına yol açan nedenler yok edildiğinde, bir ölçüde bu öğrencilerimiz okudukları kurumlara yabancılaşması engellenecektir.
Hasan Güneş