Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ve Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, 27.09.2018 tarihinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı ziyaret etti. Ziyarette Genel Başkan Geylan, YÖK Başkanı Saraç’a, Türk Eğitim-Sen’in hazırladığı “Yükseköğretim Kurulu Hakkında Tespitler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu raporu da sundu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Genel Başkanımız ve Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimizin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üniversitelerle ilgili her konuda paydaşlarla görüş alışverişi içinde olduklarını söyleyen Saraç, “Eğitimin paydaşları ile istişare halinde olmak eğitimin geleceği açısından çok önemlidir. İşbirliğimiz bundan sonra da devam edecektir” dedi.
Ziyarette Genel Başkan Geylan da, kendilerini kabul eden YÖK Başkanı Yekta Saraç’a teşekkür etti. Yükseköğretimin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Geylan, rektör ve dekan seçimlerinin anti demokratik şekilde yapılmaması ve demokratik iradenin baskı altına alınmaması gerektiğini bildirdi. Geylan, “Seçimlere tüm akademik ve idari personel katılmalıdır” dedi.
YÖK ve bağlı kuruluşlarda sözleşmeli istihdamın kaldırılarak, yerine kadrolu istihdamın ihdas edilmesi gerektiğini söyleyen Geylan, yabancı dilin öğretim üyeliğine yükseltilmede tamamen kaldırılması, doktora yeterlilik için istenilen 55 puanın bütün akademik hayat boyunca geçerli olmasının sağlanmasını da talep etti. Geylan, Akademik Teşvik Ödeneği Kanunu’nun da gözden geçirilerek, üniversiteler, eğitim sendikaları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak yeniden düzenlenmesini istedi.
Genel Başkan Talip Geylan, öğretim elemanları ve öğretim üyelerinin askerlik görevini yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerde asker öğretim elemanı veya üyesi olarak yapmalarının, bu üniversitelerdeki yetişmiş öğretim elemanı sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını bildirdi.
Doçentlik sözlü sınavlarını kaldıran yasal düzenlemede üniversitelere sözlü sınav talep etme imkan ve yetkisi tanındığını hatırlatan Geylan, bunun yerine tarafsız bilimsel kriterleri sağlayan kişiler için sözlü sınavın tamamen kaldırılması ve doçent olabilmesi için adayın yayın aşamasından geçmiş olmasının yeterli görülmesi gerektiğini ifade etti.
Akademik personelin maaş ve ek ders ücretlerinin iyileştirilmesini talep eden Geylan, “50/d kadrosunda doktorasını bitiren araştırma görevlileri, bilimsel çalışmalarını tamamlayabilmeleri için 33. Madde kapmasına alınmalı ve kendilerine ek süre verilmelidir” diye konuştu.
ÖYP kapsamında hizmet veren akademik personelin, iş güvencesi ile ilgili eksiklerin giderilmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Geylan ayrıca, “Her yıl öğretmenlere verilen Eğitim-Öğretime Hazırlık ödeneğinin tüm akademik personele de verilmelidir” dedi.
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının en az yılda bir merkezi olarak yapılması gerektiğini belirten Geylan, “Merkezi sınavın, üniversiteler için en az yılda bir kez yapılması uzun yıllara dayanan mağduriyetlerin ve hak kayıplarının engellenmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle Görevde Yükselme Unvan Değişikliği yönetmeliğine, yılda bir kez merkezi sınav açılması ibaresi eklenmelidir. Ayrıca Görevde Yükselme Sınavlarında müracaat edilen kadroların bir alt derecedeki kadrosunda görev yapma süresinin kısaltılması, görevde yükselme memurların önünün açılmasını sağlayacaktır” dedi. Görevde Yükselme yazılı sınavlarının ardından uygulanan sözlü sınavların kaldırılmasını isteyen Geylan, “Sözlü sınav adam kayırmacılığın ve torpilin önüne geçebilmek için kaldırılmalıdır” diye konuştu. Genel Başkan ayrıca, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nın ertelendiğini hatırlatarak, sınavın bir an önce yapılmasını talep etti. Geylan yaptığı açıklamada, “Sayın Saraç’ın değerlendirmesinden, 2019’un ilk çeyreğinde sınavın yapılacağı izlenimini edindik” dedi.
Tüm çalışanlara kurum içerisinde yöneticilerin ayrım yapmaksızın eşit bir şekilde davranması gerektiğini bildiren Geylan, “Çalışanların sendikal tercihlerinden dolayı yöneticiler tarafından ayrımcılığa tabi tutulmaması gerekir. Baskılar ve siyasi ayrımcılığın engellenmesi için sendika temsilcilerinin de üyesi olacakları komisyonlar kurulabilir” dedi.
Genel Başkan, asıl amacı verimli şekilde öğretim üyesinde yararlanmayı hedefleyen 2547 Sayılı Kanunun 13/b-4( geçici görevlendirmelerin) maddesinin idari personelin tehdit edilmesi amacıyla kullandırılmaması ya da rektörlere atamalarda keyfiyet kazandırmaması için gerekli düzenlemenin yapılması ve ilgili çalışanların rızasının alınmasının kesinlikle koşul olarak aramasını talep etti.
Üniversitelere görev yapan idari personelin kurumlar arası naklen geçişlerinde zorluklar yaşandığını ifade eden Geylan, “Üniversiteler arası nakil geçişlerde kontenjan sınırlaması kaldırılmalıdır” dedi.
Genel Başkan; üniversitelerde görev yapan Genel Sekreter Yardımcısı, Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Enstitü sekreterleri, Hastane Müdürü, Şube Müdürünün ek göstergelerinin 3600 olarak belirlenmesi, bu kadroda bulunanlara makam tazminatının verilmesi, THS ve GİHS kadrolara da 800 puan eklenmesi, ek göstergeden faydalanamayan YHS personelinin de ek göstergeden yararlandırılmasını talep etti.