UNAKITAN'DAN ARAP SERMAYESİNE ÇAĞRI

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Suudi Arabistan'ın son dönemde tarım konusunda yatırım yapma isteğini takdirle karşıladıklarını söyledi, Arap işadamlarını turizm, eğitim, sağlık alanlarında da yatırım yapmaya çağırdı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Suudi Arabistan'ın son dönemde tarım konusunda yatırım yapma isteğini takdirle karşıladıklarını ifade ederek, Arap işadamlarını turizm, eğitim, sağlık alanlarında da yatırım yapmaya çağırdı.
Türkiye'nin AB akreditasyonlarına sahip gelişmiş sağlık kuruluşlarının bulunduğunu kaydeden Unakıtan, “İhtiyaç olduğu zaman Avrupa'ya, ABD'ye gitmeyin, gelin Türkiye'ye çok daha ucuza, çok daha kaliteli hastanelerimiz var. Hele bu sıralarda ABD olsun, Avrupa ülkeleri olsun oralara pek fazla uğramayın, tehlikeli yer oralar. Sizde para var, orada da ikide bir para batırıyorlar, sakın o taraflara gitmeyin” dedi. Bakan Unakıtan'ın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
Türkiye-Suudi Arabistan Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem Toplantısı, Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı ve KEK Eşbaşkanı Jubarah Bin Eid Al-Suraiseri ile Bakan Unakıtan'ın katılımıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda yapıldı. Bakan Unakıtan toplantı da yaptığı konuşmada, yılsonuna kadar ikili ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini dile getirdi. Unakıtan, 2009 sonuna kadar 7 milyar dolar ticaret hedefine ulaşacaklarını tahmin ettiğini söyleyerek, orta vadede bu ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmayı düşündüklerini ifade etti.
Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu ticaret hacmini bizim gerçekleştirebilmemiz için bir şart var; o da Türkiye Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşmasını bir önce imzalamak. Bu konuda uzun yıllardan beri çalışıyoruz ve Suudi Arabistan olarak da bu konudaki katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Ama bir türlü de bu anlaşmayı bitiremedik. Suudi Arabistanlı kardeşlerimize, Katar'a, Bahreyn'e söyledik, hepsi 'Biz destekliyoruz, bin an önce olsun' dediler ama bu 'bir an önce' bir türlü gelmedi. Avrupa ile görüşüyorsanız tabi görüşün ama bizimle de yapıverin şunu bitsin, gitsin.”

-“TİCARİ İLİŞKİLERİMİZİ ARTIRALIM”-

Unakıtan, mal ticaretine ilişkin ve hizmetlerle ilgili anlaşma üzerinde görüşüldüğünü belirterek, mal ticareti ile ilgili anlaşma görüşmelerini bitirdiklerini, hizmetle ilgili görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Unakıtan, hizmet ticaretinin sonra görüşülmesi ve mal ticareti anlaşmasının imzalanması yönünde bir an önce adım atılması gerektiğini söyledi. Unakıtan, “Mademki bu Körfez işbirliğinde bürokrasi bu kadar fazla, o zamanla Suudi Arabistan'la yapalım bir ikili anlaşma, geçelim. Ticari ilişkilerimizi ne kadar artırırsak aramızdaki diğer konulardaki ilişkilerde artıyor” dedi. Söz konusu ilişkilerin bölge barışı içinde çok önemli olduğunu kaydeden Unakıtan, Müslüman ülkeler arasındaki ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımların artırılması gerektiğini vurguladı. Unakıtan, Suudi Arabistan'ın son dönemde tarım konusunda yatırım yapma isteğini takdirle karşıladıklarını belirterek, turizm, sağlık, eğitim alanlarında da yatırım yapmaya çağırdı.

-“MALİ VE EKONOMİK İLİŞKİLERİ GELİŞTİRELİM”-

Unakıtan, “Dünya ekonomisinde daha önce hiç şahit olmadığımız büyüklükte bir krizin yaşandığı dönemde Karma Ekonomik Komisyon toplantısını gerçekleştiriyoruz. Önce ABD piyasalarında yaşanmaya başlayan sorunlar hızla diğer ülkelere de yansımış ve gelişmiş ülkelerin tamamı ekonomik daralma sürecine girmiştir. Son yıllarda hızla büyümekte olan aralarında ülkelerimizin de bulunduğu gelişen ekonomilerde bu gelişmelerden etkilenmektedir. Dünyanın hassas bir dönemden geçtiği bu noktada ülkelerimiz arasındaki işbirliği ve ticareti artırmak daha da önem kazanmıştır” dedi. Unakıtan, söz konusu dönemde yatırımların daha da artırılarak, mali ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

-“DENİZCİLİK VE TURİZM ALANINDA ANLAŞMALAR YAPILACAK”-

Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı ve KEK Eşbaşkanı Jubarah Bin Eid Al-Suraiseri de yaptığı konuşmada, ikili ilişkilerin geliştirileceğini kaydederek, denizcilik ve turizm alanında anlaşmaların yapılacağını belirtti. Al-Suraiseri, iki ülkenin işadamlarına seslenerek, anlaşmaların iyi incelenmesi ve yatırımların yapılması çağrısını dile getirdi. Al-Suraiseri, işadamlarına her türlü kolaylığı sağlayacaklarını belirtti. Krizin çıktığı ülkelerde yatırım yapmanın çok zorlaştığını kaydeden Al-Suraiseri, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki yatırımların artırılmasının en iyi yol olduğunu söyledi. (ANKA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri