Unakıtan: Boğazımda tüy bitti herkes ayağını yorganına göre uzatsın

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan kamunun üzerine düşen tasarrufu yaptığını ancak özel sektörün tasarrufunun düşük olduğunu belirterek “Yatırım yapmasını bildik ama tasarruf yapmayı bilemedik. Söyleye söyleye boğazımda tüy bitti, herkes ayağını yorganına göre

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan kamunun üzerine düşen tasarrufu yaptığını ancak özel sektörün tasarrufunun düşük olduğunu belirterek “Yatırım yapmasını bildik ama tasarruf yapmayı bilemedik. Söyleye söyleye boğazımda tüy bitti, herkes ayağını yorganına göre uzatsın" diye konuştu. Özelleştirmeyi savunan Bakan Unakıtan yapılan özelleştirmelerle safraların temizlendiğini kaydederek “Tüm işletmeler kar etse bile devletin sırtına yüktür" dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Meclis Genel Kurulu'nda, bakanlığının bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Ocak-Kasım 2008 döneminde 202 milyar YTL harcama yapıldığını, 193,8 milyar YTL gelir elde edildiğini söyledi. Faiz dışı harcamaların 153,2 milyar YTL, vergi gelirlerinin ise 156,1 milyar YTL olduğunu ifade eden Unakıtan merkezi yönetim bütçe açığının 8,3 miyar YTL olarak gerçekleştiğini, bütçe açığının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 14.8 azaldığını bildirdi. KÖYDES projeleri için 4,17 milyar YTL harcadıklarını da söyleyen Unakıtan, 2009 bütçesine 500 milyon TL ödenek koyduklarını kaydetti.

“KİTAPLARINDA BÖYLE YAZDIYSAN DÜZELT"
Unakıtan, konuşmasında, CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz'ın memura yüzde 8,7 değil 6,35 oranında zam yapıldığına ilişkin sözlerine de yanıt verdi. Konuşması sırasında Korkmaz'ın sık sık itiraz etmesine Unakıtan, “Senin okuttuğun talebeler seni dinlerse ne olacak bilmiyorum. Bu kürsüde ne profesörler gördük. Kitaplarında böyle yazdıysan, düzelt onu. Böyle hesaplama TÜİK'te, başka yerde yok, sende var. Acaba çok eksiden böyle miydi diye düşünüyorum. Hesaplamalarda 1 yıl önce neymiş, 1 yıl sonra neymiş ona bakılır” karşılığını verdi.

“TÜRK MİLLETİNİN TASARRUFU AZ"
Unakıtan, Türk milletinin tasarrufunun az olduğunu, kamunun üzerine düşen tasarrufu yaptığını ancak özel sektörün tasarrufunun düşük olduğunu söyledi. Unakıtan, “Yatırım yapmasını bildik ama tasarruf yapmayı bilemedik. Sermaye rasyoları çok düşük bizde. Bu dönemde cari açıkları nasıl azaltacaksak, enflasyonu düşüreceksek, tasarrufları da artırmamız gerekiyor. Önlem gerekiyorsa onu da alacağız. Herkes ayağını yorganına göre uzatsın" diye konuştu. Unakıtan, “dilimde tüy bitti" sözünü ise yanlışlıkla “boğazımda tüy bitti" şeklinde söyledi.

“GEREKİRSE ÜÇ AY SONRA YİNE DEĞİŞTİRİRİZ"
Unakıtan Kamu İhale Kurumu'na yönelik milletvekillerinin eleştirileri üzerine ise Kurumun müfettiş kurumu olmadığını belirterek ihale usulleri kullanımıyla yapılan alımların yüzde 73'ten yüzde 80'e çıktığını bildirdi. Savunma ihalelerinin Kamu İhale Kanunu'na tabi olmamasını ise Unakıtan “Bütün Avrupa ülkelerinde savunma alımları ayrı yapılıyor. Ülkenin savunması bu. Alelusul değil ki, özel bir ehemmiyet vereceksiniz. Bütün ülkeler veriyor da Türkiye niye vermesin?" sözleriyle savundu. Unakıtan, Kamu İhale Kanunu'nun sık sık değiştirilmesine yönelik eleştirilere ise “Gerekirse, bu ülkenin menfaati gerektiriyorsa altı ay değil üç ayda bile değiştiririz. Hiç tereddüt etmeyiz, kimseden de çekinmeyiz." karşılığını verdi.

ÖZELLEŞTİRME SAVUNMASI
Unakıtan özelleştirmelere yönelik eleştirileri de yanıtladı. Atıl ve ülkeye, devlete yük olmuş yerleri temizlediklerini ve ekonomiye kazandırdıklarını kaydeden Unakıtan, özelleştirilen kurumların verimli birer tesis haline geldiğini söyledi. Özelleştirmenin önemli bir yapısal reform olduğunu, ekonomide ileri gidilmek isteniyorsa, bu safraların atılması gerektiğini ifade eden Unakıtan “Devletin elindeki bütün işletmeler kar etse bile devlete yüktür. Bunu iyi bilin" dedi.
CHP'li milletvekillerinin itirazlarına ise Unakıtan “Demirperde ülkeleri bile özelleştirmeyi yaptı. En şeffaf özelleştirmeler Türkiye'de yapıldı. Bir tane özelleştirmeye girip de benim hakkım yendi diyen bir kişi yok. Televizyonlarda ihaleleri heyecanla seyrediyorsunuz. Birisine bile laf edemezsiniz. Bizim sattığımız rakamlara gelin de satın. TÜPRAŞ, PETKİM, Halkbank'ı bizim sattığımız fiyata satın bakalım. Yüzde 14,76'yı benim sattığım fiyatla satın bakalım. Lafla peynir gemisi yürümez. Mahkemeye gidiliyor, o palavraları gördü mahkemeler, beraat kararı veriyor. Böyle boş boş şeylerle uğraşmayın”yanıtını verdi.

anka

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri