Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin 3’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı 7 Nisan 2021 tarihinde Ankara’da yapıldı. Pandemi dolayısıyla sınırlı sayıda katılımcının hazır bulunduğu kongreye, birliğe üye ülkelerin temsilcileri de çevirim içi bağlandı.
Toplantıya Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları ve genel başkan yardımcıları, Kazakistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaşeva, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Mirza Caferzade, Kıbrıs Türk Memur Sen Genel Başkanı Akın Manga, Kuzey Makedonya Ufuk Derneği Başkanı Elvin Hasan, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Erol Kala, Romanya Türk Tatar Öğretmenler Derneği Başkan Vekili Vildan Bormambet, Irak Türkmen Eğitimciler Öğretmen Örgütü Başkan Vekili Talip Bayraktar ile Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcıları ile delegeler katıldı.
Kongrenin açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Divan Başkanlığı’na Türk Tarım Orman Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, divan üyeliklerine de Doç. Dr. Yılmaz Yeşil ile Rabia Aslıhan Türkmen seçildi.
Beraber sevinmeyi, üzülmeyi, hayaller kurmayı becerebileceğiz ki, Türk dünyası ekonomide, siyasette, dilde, kültürde ve daha birçok alanda beraber yürüme kabiliyetine kavuşsun.
Kongrenin açılış konuşmasını Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan yaptı. Sözlerine kongrenin Türk dünyasının kutlu geleceğine hayırlar getirmesi temennisiyle başlayan Geylan, şunları kaydetti: “1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Türk dili konuşan ülkelerin her alanda birliktelik oluşturma süreci başladı. Önce resmi düzeyde birliktelikler oluşturuldu. Buna göre; Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi, Türk Kültür Teşkilatı, Türksoy, Türk Konseyi önde gelen kuruluşlardandır. Ancak Türk dünyasında birliği sağlamak için sadece resmi ilişkiler yeterli olmamaktadır. Toplumlarımız arasında var olan duygu birliğini güçlendirme anlamında sivil toplum kuruluşlarının da birtakım işbirliklerin zeminini yaratması gerekiyordu. Zira duygu birliği sağlanmadan oluşturulan birliğin anlamı yoktu, kadük kalacaktı. Bu düşünceyle yola çıkarak Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Sendikasını kurduk.”
UAESEB, hem gücü ve üye sayısı hem de niteliği itibariyle Türk dünyasında tek ve en güçlü eğitim birliğidir.
UAESEB’in bugün Türkiye ile birlikte Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kosova, Romanya, Makedonya, KKTC ve Irak olmak üzere 9 ülkeden eğitim sendikalarının ve öğretmen örgütlerinin oluşturduğu toplamda 2 milyon çalışanı temsil eden sivil toplum kuruluşu haline geldiğini söyleyen Geylan, “UAESEB, hem gücü ve üye sayısı hem de niteliği itibariyle Türk dünyasında tek ve en güçlü eğitim birliğidir” dedi.
UAESEB’in Türk dünyası idealinin vücut bulmuş hali olduğunu bildiren Geylan, “Merhum İsmail Gaspralı’nın ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ şiarı biz eğitimcilere emanettir. Bu noktada UAESEB, dilde, fikirde, işte birliğin ete, kemiğe büründüğü bir sivil toplum kuruluşudur. Önümüzdeki yıllarda birliğimizin genişleyeceğine ve faaliyetlerimizle kutup yıldızı gibi yol gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak yola devam edeceğimize inanıyorum” diye konuştu.
UAESEB’e üye kuruluşların yılda en az bir kez bir araya geldiklerine, temsilciler kurulu toplantısı yaptıklarını bildiren Geylan, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB’in 2016 yılından beri ortaklaşa bilimsel kongreler düzenlediklerini de hatırlattı. Bu kongrelerde bilimsel işbirliği ve bilgi paylaşımında bulunduklarını bildiren Geylan, “Türk Dünyası içinde yer alan iletişim ve kaynaşma süreçlerine büyük katkılar sağlıyoruz. Bu kapsamda Türk Eğitim-Sen ve UAESEB olarak; 2016 Yılının UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan edilmesi nedeniyle 1-4 Aralık 2016 tarihlerinde Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi’ni düzenleyerek başlatmış olduğumuz Türk Dünyası’na yönelik uluslararası kongreleri, 7-10 Aralık 2017 tarihleri arasında Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi, 6-9 Aralık 2018 tarihinde 2. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi, 7-10 Kasım 2019 2. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi ile devam ettirdi. “2020 Bilge Tonyukuk Yılı” anısına 3. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi düzenledi. Bu anlamda eğitim sendikalarımız arasında yapılan bu faaliyetler eğitim ve bilim hayatımıza çok önemli katkılar sunmaktadır” dedi.
KKTC müstakil ve bağımsız devlet olarak tanınmalıdır.
Türk milletinin tarihin her döneminde insanlığa iz bıraktığını kaydeden Geylan, 21. Yüzyılın Türk asrı olacağını, bu yüzyılda da Türk varlığının her alanda tarihin akışına yön vereceğini ifade etti. UAESEB’in bu şuurla faaliyetlerini ortaya koyduğunu belirten Geylan, “UAESEB olarak Türk dünyasını ilgilendiren her konuya müdahil oluyoruz. Bu minvalde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin müstakil ve bağımsız devlet olarak tanınması konusunda tüm ülkelere çağrımızı yineliyoruz. Kıbrıs’ta federasyon ya da başka modellerde bir yönetimin imkânı kalmamıştır, süreç bitmiştir. KKTC müstakil ve bağımsız devlet olarak tanınmalıdır” dedi.
Doğu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hem de KKTC’nin egemenlik haklarının sonuna kadar takipçisi olduklarını da ifade eden Geylan, “Tabir yerindeyse bizim mahallemizde başkalarının at koşturmasına tahammülümüz yok. Doğu Akdeniz ile ilgili her karar Türkiye ve KKTC ile birlikte alınmalıdır” dedi.
Tüm dünya ülkelerinin ve uluslararası kuruluşların Çin’de yaşanan insanlık ayıbına dur demesini istiyoruz.
Suriye ve Irak’ta yaşanan savaş, iç çatışmalar ve terör nedeniyle evlerinden, yurtlarından edilmiş tüm soydaşlarımızın selametle yurtlarına dönmesi için hem Türkiye’nin hem de bölge ülkelerinin gerekli adımları atmasını isteyen Geylan, Doğu Türkistan’da yaşanan zulmü de şiddetle telin etti. Doğu Türkistan’da Çin Komünist Partisi’nin yönetim anlayışının sonucu olarak yüz binlerce soydaşımızın sözde eğitim kampları adı altında asimilasyona tabi tutulduğuna dikkat çeken Geylan, “Tüm dünya ülkelerinin ve uluslararası kuruluşların Çin’de yaşanan insanlık ayıbına dur demesini istiyoruz” dedi.
Bundan sonraki beklentimiz Karabağ’ın her santimetrekaresinde Azerbaycan egemenliği kurulana kadar bu mücadelenin ve onurlu duruşun devam ettirilmesidir.
Karabağ’da 30 yıl sonra gelen zaferin mutluluk uyandırdığını söyleyen Geylan, “ Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in şahsında bu tarihi zafere imza atan, katkıda bulunan soydaşlarımızı kutluyoruz. 30 yıl önce işgal edilmiş Karabağ’da 1 milyonu aşkın soydaşımız göç etmek durumunda kalmıştı. Çok şükür yaklaşık 3 ay önce Karabağ özgürlüğüne kavuştu. Bundan sonraki beklentimiz Karabağ’ın her santimetrekaresinde Azerbaycan egemenliği kurulana kadar bu mücadelenin ve onurlu duruşun devam ettirilmesidir” diye konuştu.
UAESEB’in Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde Üzeyir Hacıbeyli adına inşa edilecek olan okula 50.000 TL katkıda bulunduğunu da hatırlatan Geylan, “UAESEB olarak çorbada tuzumuz olsun diyerek, bu kutlu hizmete destek olmaya istedik. Gururluyuz” dedi.
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi)’nin uluslararası örgüt hüviyetinde yola devam etmesi ve Türkistan’ın Türk dünyasının manevi başkenti olarak ilan edilmesi kararları nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Geylan, “Türk Konseyi mensubu ülkelerimizin devlet başkanlarına tüm Türk dünyası adına teşekkür ediyorum” dedi.
Genel Başkan’ın konuşmasının ardından UAESEB’e üye kuruluşların diğer temsilcileri de birer konuşma yaptı. Daha sonra seçimler yapıldı. UAESEB Genel Başkanlığına yeniden Talip Geylan seçildi. Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği 3. Olağan Genel Kurulu Zorunlu Organları şu şekildedir:
Yönetim Kurulu:
Asil: Talip Geylan, Musa Akkaş, Seyit Ali Kaplan, Cengiz Kocakaplan, Asilbek Toktogulov, Aygül Mukaşeva, Humbat Nagiyev
Yedek: Ali Osman Akalan, Firdes Işık, Şinasi Artıkışık, Yılmaz Yeşil, Vera Bredikhina, Batır Aliyev, Mirza Caferzade
Denetleme Kurulu:
Asil: Mehmet Yaşar Şahindoğan, Selahattin Dolğun, Elvin Hasan
Yedek: Ali Hüseyin Mehmet Gülboy, İlhan Rahman, Selver Şantır
Disiplin Kurulu:
Asil: Fuat Yiğit, Hatice Aytekin, Akın Manga
Yedek: Erol Kala, Vildan Bormambet, Mehmet Kutlu