Ülkemizdeki Daire Fiyatlarındaki Son Durum

Amerika Birleşik Devletleri’yle olan krizden ötürü, döviz kurunun ülkemizde her geçe gün değişiklik göstermesi emlak fiyatlarını da etkiledi mi etkilemedi mi bir bakalım.

Ülkemizdeki Daire Fiyatlarındaki Son Durum

 

Amerika Birleşik Devletleri’yle olan krizden ötürü, döviz kurunun ülkemizde her geçe gün değişiklik göstermesi emlak fiyatlarını da etkiledi mi etkilemedi mi bir bakalım. Araştırmaya geçmeden önce güncel bilgiler sunan ve istediğiniz niteliklere sahip olan gayrimenkulleri tek bir arama sonucuyla önünüze getiren Flatfy şirketinin faaliyetlerinden bahsedelim. 37 ülkede varlığını gösteren ve kullanıcıya ihtiyacına uygun niteliklere sahip gayrimenkulleri tek bir sayfada sunan, en iyi emlak arama sitelerinden biridir. Aradıklarınızı kolayca sunacak filtre özelliklerine sahip sistem; sadece istediğiniz şehri ve emlak türünü seçmek suretiyle, tek tek her emlak sitesine göz atarak zaman kaybetmenizi önleyecek bir emlak arama motorudur. Neden mi? Çünkü, Flatfy tüm popüler emlak sitelerinden kriterlerinize uygun bulduğu emlak ilanlarını tek bir sayfada önünüze getiren bir web sitedir.

tr.Flatfy.com araştırmasına göre, Türkiye’de bulunan 10 popüler şehrimiz baz alınarak yukarıdaki tablo oluşturulmuş. Araştırmada 1, 2, 3 ve 4 odalı evler incelenmiş ve fiyatlara bakınca oda sayısının konut fiyatlarına fazlasıyla etki eden bir faktör olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tek odalı evlerde, fiyatı en uygun olan şehrimiz Gaziantep. En pahalı olan şehrimiz de her zamanki gibi İstanbul. Üniversiteler 2018-2019 öğretim dönemine çok yakında başlayacaklar. Öğrencilerde üniversite kazandıkları şehirlerde ev bakmaya başladılar. Eğer Gaziantep’te öğrenci olacaksanız kiralamak yerine tek odalı bir daire satın almak hiçte mantıksız değil. Çünkü 5 senelik süreç düşünüldüğünde kar edeceğiniz kesin gibi. Gidecekleri yere aileleri ile taşınacaklar için durum biraz farklı çünkü, 4 odalı evler için yaklaşık 300 Bin TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerek. Üniversite okuyacağı şehre aileleri ile gidecek öğrenciler daire satın almak yerine, kiralamayı tercih etmeleri daha mantıklı gözüküyor.

Diğer bir grafikte ise, hangi bütçeye göre hangi şehirlerden ev satın alabileceğinize dair güzel veriler var. Örneğin 130 Bin TL gibi ortalama bir rakama başkent Ankara’dan daire sahibi olabilmeniz mümkün. İstanbul’da ise durum farklı. Konut sahibi olabilmeniz için yaklaşık 260 Bin TL gibi bir rakama ihtiyacınız olacak. Grafiği bakıldığında İzmir’de de İstanbul’a yakın fiyatlar gözlemleniyor. Bu grafiklere göre, döviz kurlarındaki değişim ev fiyatlarına henüz yansımamışken daire satın almak çok akıllıca gözüküyor. Bu sayede, TL den kaybedilen değer, emlak değerinden geri kazanılabilir. Unutmadan söylemek gerekirse, bu grafiklerdeki değerler Temmuz ayı gayrimenkul fiyatları baz alınarak hazırlanmış.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri