Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, 652 sayılı KHK’nın geçici 15. maddesi uyarınca sözleşmeli öğretmenliğe atanma başvurusunda bulunan tüm ücretli öğretmenlerin aylık prim ödeme gün sayılarının 30 gün üzerinden hesap edilerek 540 gün prim ödenme şartının buna göre aranması ile başvurularının bu doğrultuda değerlendirilmesini talep ettik.
7103 sayılı Kanun’la 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen geçici 15. madde hükümleri doğrultusunda Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görev yapanların sözleşmeli öğretmenliğe atanma süreci devam etmektedir. Ancak söz konusu madde hükmünde yer alan başvuru tarihinin son günü itibarıyla ücretli öğretmenlik görevlerinden dolayı en az 540 gün sigorta primi ödenmiş olması şartının varlığının tespitinde adayların iradesinden ve hatasından bağımsız, kurumlarınca gerçekleştirilen farklı uygulamalar nedeniyle çok sayıda aday, sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınavına çağrılmamıştır.
Sosyal güvenlik mevzuatının il millî eğitim müdürlüklerince farklı yorumlanması sonucunda ücretli öğretmen olarak görev yapılan dönemde kimi adayların sosyal güvenlik primlerinin 30 gün, kimilerinin ise 16 gün üzerinden hesap edilerek ödenmesi neticesinde çok sayıda aday, hukuki statüleri ve aylık çalışma süreleri aynı olmasına rağmen kanunun öngördüğü en az 540 gün prim ödenmiş olma şartını taşımıyor göründüğü için, sözlü sınava çağrılamayarak mağdur edilmiştir. Hukuki güvenlik, belirlilik ve eşitlik ilkeleri gözetilerek ücretli öğretmenlerin kendi iradelerinden bağımsız kamu idaresinin mevzuatın farklı yorumundan kaynaklı uygulamasının ürünü olan bu mağduriyetin giderilmesi elzemdir.
Diğer taraftan, sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerinin il millî eğitim müdürlüklerince aynı hukuki statüde olanlara farklı uygulanması sonucunda ortaya çıkan böyle bir durumun, dava konusu edilmesi hâlinde, tüm atama sürecinin iptaline sebebiyet vereceği de açıktır.
Mağduriyetin giderilmesi amacıyla Bakanlıktan, tüm ücretli öğretmenlerin aylık prim ödeme gün sayılarının 30 gün üzerinden hesap edilerek 540 gün prim ödenme şartının buna göre aranmasını ve başvuruların bu doğrultuda değerlendirilmesini istedik.Bakanlığına gönderilen dilekçe için tıklayınız