Bilindiği üzere, MEB 2017 yılında, geçmiş yılara göre daha az öğretmen almıştır. Bu trend 2018'de devam edecek gibi görünmektedir.
Haliyle, öğretmen adayları, ders ücreti karşılığı öğretmen olarak görev almak için başvuruda bulunmaktadır.
Ancak, ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmesinde 657 sayılı Kanunun 89. maddesi dışında resmi bir mevzuat bulunmamaktadır. O madde ise şu şekildedir:
"Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.
Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur."
Uygulamada il milli eğitim müdürlükleri, branş bazında bazı öncelikler uyguladıklarını iddia etmektedir.
Ancak sonuçlar açıklandığında önlisans mezunlarının başarılı olduğunu gören 4 yıllık lisans mezunları hayal kırıklığı yaşamaktadır.
Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanacak bir genelge dahi sorunu çözebilir. Amaç en iyiyi tespit edip hakkedeni görevlendirmek ise önceliğin görevlendirileceği alan mezunlarına ve varsa KPSS puanı üstünlüğüne göre, alandan öğretmen bulunamaması halinde eğitim fakültesi mezunu olması, pedagojik formasyona sahip olma, lisans mezunu olma ve nihayet önlisans mezunları şeklinde bir düzenlemeye gidilebilir.
Böylece idarelerin keyfi uygulamaları sonucu yaşanan mağduriyetler giderilmiş eğitim öğretim açısından da verimli bir çalışma yapılabilir.
memurlar.net