TUS ertelendi doktorlar ayakladı

Kararı protesto eden doktorlar şimdi eylem hazırlığı içinde

ÖSYM'nin her yıl nisan ve eylül aylarında yaptığı Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) eylül bölümünün bu yıl yapılmama kararı alması, doktorların tepkisine neden oldu. Sınavı 8 ay öteleyerek nisan ayındaki TUS ile birleştirme kararı üzerine doktorlar eylem yapma kararı aldı.
Bu yıl sonbahar döneminde TUS'a girerek uzman doktor eğitimine başlamak isteyen doktorlar, KPSS'de yaşanan sızdırma ve kopya skandallarının mağduru oldu. Oldukça ağır ve teknik bir sınav olan TUS'a aylardır gece-gündüz demeden hazırlanan adaylar, sınavın ertelenmesiyle ilk şoku yaşarken, sınavın bu yıl yapılmama kararı ile de ikinci şoku yaşıyor. TUS'a hazırlanan adayların kurduğu en büyük portal olan 'drtus' adlı internet sitesi sınavın ertelenmesini 'şok' başlığı ile duyururken adaylar da sınavın bu yıl yapılmama kararına tepki gösterdi.

EYLEM HAZIRLIĞI
Doktorlar, 'Doktorlar ÖSYM'ye yürüyor' başlıklı bir özel grup da kurarak eylem takvimi belirledi. İlk gün 500 kişi etkinliğe katılacağını duyurdu. Ayrıca yasal izinlerin bu hafta alınması ve ÖSYM'ye gidilerek protesto eyleminin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
Forumda adaylar sınavın yılda en az iki kere yapılması hükmünü de hatırlatarak ÖSYM'ye başvuruda bulunacak.

MAHKEME YOLU AÇILIYOR
ÖSYM'nin yönetmeliği ihlal ettiğini savunan uzman doktor adayları, buna ilişkin ÖSYM'ye başvuruda bulunacak. ÖSYM'nin sınavı yapmama kararında direnmesi halinde ise dava açılması bekleniyor.

'HABER, PSİKOLOJİMİZi BOZDU'
Forumda adaylar, 'Ertelendiği günden bu yana psikolojimiz bozuldu. Şimdi 8 ay daha bizi bekletecekler', 'Sınav şubat veya ocak ayına çekilirse de nisan ayında sınava girecek arkadaşlarımız olumsuz etkilenecek. Bu nedenle sınav bir an önce yapılmalıdır' değerlendirmelerinde bulundu. ÖSYM'nin birleştirme kararı üzerine TTB, '8 aylık gecikme hekimleri olumsuz etkiler, Sınava giremeyen adaylar yeni görev yerlerine gidemeyecek. Doktor açığı ortaya çıkacak' değerlendirmesinde bulunmuştu.

ADAYLAR TEDİRGİN
Uzman doktor adayları, forumlarında sınavın 2011 yılına ertelenmesinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talebinin olduğunu da iddia ettiler. Bakanlığın daha az kadro vermek için böyle bir uygulamaya başvurduğu da iddialar arasında. Adayların nisan ayındaki sınavda kadroların azaltılacağı yönündeki tedirginliği de yorumlara yansıdı. Sağlık Bakanlığı'nın her defasında uzman doktor ihtiyacını dile getirmesi dahi adayları rahatlatmıyor.

Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri