Türkler AB'ye küstü

AB'YE GÜVEN EROZYONU

ABD'deki düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu tarafından her sene ABD, 11 AB üyesi ülke ve Türkiye'de düzenlenen Transatlantik Eğilimler Araştırması'nın bu seneki bulguları açıklandı. Katılımcı ülkelere birbirleri, küresel tehditler ve dış politika gibi konularda sorular sorulan ankette elde edilen sonuçlar, Türkiye'nin AB?üyeliğine daha soğuk baktığını ortaya koydu.
- Öncelikli ortak Ortadoğu
Ankette, katılımcılara, “Ülkeniz dış politikada kiminle işbirliğinde olmalı?” sorusu yöneltildi ve Türkiye'de ulsulararası arenada, Ortadoğu ile yakın işbirliği içinde olunmasını isteyenlerin oranının 2009 yılına göre iki katına çıkarak yüzde 20'ye ulaştığı görüldü. AB ülkeleri ile işbirliğini isteyenlerin oranı ise 9 puanlık bir düşüşle yüzde 13'e geriledi. Soruya, Türkler'in çoğunluğu (yüzde 34) “ülkemin yalnız hareket etmesi gerektiğine inanıyorum” yanıtını verdi. Müttefik olarak ABD'yi görenlerin oranı ise yüzde 6'da kaldı.
- İran konusunda rahatız
Araştırma, Türk halkının İran'ın nükleer programı konusunda da Batılılardan farklı düşündüğünü ortaya koydu. İran'ın nükleer silah sahibi olmasından en az endişe duyan ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı. Türk katılımcıların yüzde 40'ı İran'ın nükleer silah sahibi olmasından endişe duyduğunu söylerken, yüzde 48'i böyle bir endişelerinin olmadığını belirtti. Amerika'da ise halkın yüzde 86'sının İran'ın nükleer silah sahibi olmasından endişelendiği sonucu çıktı. AB ülkelerinde bu oran yüzde 79 olarak belirlendi.
- AB isteği azaldı
Geçen sene Türkler'in yüzde 48'i AB üyeliğine olumlu yaklaşırken, bu oran bu sene yüzde 38'e geriledi. AB üyeliğine olumsuz bakanların ise oranı yüzde 22'den yüzde 31'e çıktı. Türkiye'nin AB üyeliğini en olumlu bulan ülke yüzde 41 ile Amerika olurken, AB içinde de yüzde 43 ile Romanya oldu. Fransızlar'ın yüzde 49'u, Almanlar'ın ise yüzde 41'i Türkiye'nin AB üyeliğinin kötü olacağına inandıklarını söylediler. Türkiye'nin AB'ye üye olacağına en çok inanan ülke ise yüzde 66'lık bir oranla İngiltere oldu. Araştırmanın, Türkiye'nin AB'ye üyeliği sonuçlarında ilgi çeken nokta ise, yüzde 26'lık bir oranla, Türkiye'nin AB üyesi olacağına en az inanların Türkler çıkması oldu.

İran'dan bağış iddiasına dava
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin önceki gün yayımladığı, “İran AK Parti'ye 25 milyon dolar bağışta bulundu” şeklindeki habere hem AK Parti'den hem de Tahran'dan yalanlama geldi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, haberle ilgili ulusal ve uluslararası mahkemelerde dava açma süreci başlattıklarını bildirdi. Çelik, Daily Telegraph'ın haberini “yalan ve provokatif” olarak nitelendirdi ve “Hiçbir dayanağı olmayan bu haberin, İsrail'in Mavi Marmara gemisinde gerçekleştirdiği katliamı meşrulaştırmaya çalışan çevrelerin tezlerini yansıtması düşündürücüdür. Bu açık bir komplodur” dedi. İran'ın Ankara Büyükelçiliği de iddiayı yalanladı.
Öte yandan, söz konusu haberi yazan Daily Telegraph Dış Haberler Servisi'nden Con Coughlin, Gazeteport haber sitesinin sorularını yanıtlayarak, “Haberimin sonuna kadar arkasındayım. Para, İranlı Ahl-Beit kuruluşu tarafından İHH üzerinden Erdoğan'a ulaştırıldı” dedi. Gazetenin Dış Haberler Servisi Sorumlusu da haberin arkasında durarak “Bizde haberler rüya görülerek yazılmaz” diye konuştu.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri