Türkler ABD’ye de, AB’ye de karşı

Türkiye geçen yıl olduğu gibi ABD karşıtlığının en yaygın olduğu ülkeler arasında yer aldı.

ABD merkezli Pew Research Center araştırma şirketinin yayımladığı bir rapora göre Barack Obama'nın geçen kasım ayında başkan seçilmesinin ardından ABD'nin imajı tüm dünya genelinde iyileşirken, Türkiye geçen yıl olduğu gibi ABD karşıtlığının en yaygın olduğu ülkeler arasında yer aldı

24 ülkede toplam 27 bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırma sonuçlarını yansıtan “Küresel Tutumlar Projesi”ne göre, ABD'ye olumlu bakan vatandaşlarının oranı 2008'e göre 2 puan artarak yüzde 14'e ulaşmasına karşın Türkiye, ABD karşıtlığında araştırmada yer alan ülkeler arasında birinci sırada. Türkiye'yi bu konuda yüzde 15'lik orana sahip olan Filistin bölgesi ve yüzde 16'yla Pakistan izledi.
Türkiye'de ABD'nin Ortadoğu'da adil davrandığını düşünenlerin oranının yüzde 19, dünya siyasetiyle ilgili kararları alırken diğer ülkelerin çıkarlarını da hesaba kattığını düşünenlerin yüzde 15 olduğu belirtilen raporda, yüzde 40'ı ABD'yi düşman olarak tanımlayan Türklerin, bu konularda yine Filistin ve Pakistanlılarla birlikte başı çektiği vurgulandı.
Bununla birlikte raporda, eski ABD Başkanı George W.Bush'a yüzde 2'lik bir desteğin gösterildiği Türkiye'de bu oranın Obama için yüzde 33'e çıkmasının önemli olduğunun altı çizildi.

AB'ye destek dibe vurdu
Araştırmaya göre Türkiye'de AB'ye duyulan sempatide de, 2004 yılından bu yana büyük düşüş yaşandı. 2004 yılında AB'ye yüzde 58 oranında bir kamuoyu desteğinin bulunduğu Türkiye'de bu rakam, 2009 yılında yüzde 22'ye kadar gerilemiş durumda. Bu oranla Türkiye, AB'ye yüzde 9'luk bir kamuoyu desteğinin bulunduğu Pakistan bir kenara bırakılırsa, topluluğa en olumsuz bakan ülke konumunda.
2004'ten bu yana benzer bir trendin BM'ye karşı gösterilen destekte de gözlendiği belirtilen raporda Türkiye yüzde 18'lik oranla BM'ye karşı en az sempati duyan ülke.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri