Tutarlı Diyet Merkezi, bölgelere göre obezite oranlarını belirledi. Obezite oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 61’le Güneydoğu Anadolu Bölgesi çıktı. İç Anadolu yüzde 55’le ikinci, iş temposunun yüksek olduğu Marmara Bölgesi yüzde 50 ile üçüncü oldu.
Araştırmaya göre deniz kenarında yaşayanlar kilosuna daha çok dikkat ediyor. Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri’ndeki şişmanlık oranı yüzde 15 olarak belirlendi.
İKLİM VE DENİZ FAKTÖRÜ
Star gazetesinin haberine göre; iklimi soğuk olan bölgelerde hem hava sıcaklılığı ortalamaları, hem de bölgede yetişen ürünlerin miktarı ve niteliğinin şişmanlık oranını etkilediğini kaydeden Diyetisyen Gizem Tutar, "Beslenme alışkanlıkları ve beslenme kültürleri, iklim, yetiştirilen tarım ürünlerinin çeşitliliği ve yapılan hayvancılıktan direkt etkileniyor. Bunun dışında şehir temposu, endüstri ve iş hayatı koşullarından da etkilendiği için Marmara Bölgesi şişmanlık oranı açısından farklı profil çiziyor" dedi.
SEBZE YEMEYEN ŞİŞMANLIYOR
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin beslenme alışkanlıkları içerisinde et ve süt ürünleri geniş yer kapladığına dikkat çeken Tutar, sebze ve meyveler oldukça sınırlı oranda sofralarda yer bulduğunu ifade etti.
Tutar, şöyle devam etti: "Doğu ve Güneydoğu’nun pişirme yöntemleriyle de yağlı ve kalorili beslenmeye yatkın bir mutfak kültürü var. Kavurma ve kızartma sıkça tercih ediliyor ve etlerin yağlı kısımları seviliyor. İç yağı ve kuyruk yağının yemeklerde kullanımı da beslenme düzenini olumsuz etkiliyor. Buralarda obezite ve karaciğer yağlanması oranı bu yüzden çok yüksek."
posta