Türkiye'nin gazı kesildi!

Bulgaristan, Rusya'nın, Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verdiği gazı kestiği açıklamasının ardından Enerji Bakanı Hilmi Güler'de Bulgaristan üzerinden gelen gazın kesildiğini doğruladı

Enerji Bakanı Hilmi Güler'de Bulgaristan üzerinden gelen gazın kesildiğini doğruladı. Rusya'dan gaz akışının tamamen kesildiği açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Telafiye çalışıyoruz" dedi
GÜLER: Telafiye çalışıyoruz

Güler, "Mavi Akım"dan gelen gaz miktarının 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkarıldığını söyledi.

En fazla sorunun Trakya Bölgesi'nde yaşanabileceğini belirten Güler, önlem almaya çalıştıklarını, bu bağlamda bugün Ukrayna Büyükelçisi ile biraraya gleceklerini ifade etti.

Diğer ülkelerde neler oluyor?

Romanya'dan gelen açıklama ise Rusların kendilerine gelen gazın yüzde 75 oranında kestiği yönünde oldu. Ukrayna gaz şirketi Naftogaz ise Gazprom'un Avrupa'ya gönderdiği gazı üçte iki oranında azalttını açıkladı. Avrupa'ya Ukrayna üzerinden gelen Rus gazının Türkiye de dahil 5 ülkeye kesildiğini açıklayan Bulgaristan'ın ise sadece birkaç günlük gazı var ve acil çözüm arıyor.

Rusya ise Ukrayna'yı geçiş hattından gaz çalmakla suçluyor ve biriken 604 milyon dolarlık gaz borcunu ödemesini istiyor. Rusya beşte birlik yaptığını iddia ettiği kesintinin, Ukrayna'nın geçiş hattından çaldığı gaza denk geldiğini belirtiyor.

Bulgaristan: Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verdiği gazı kesti

Bulgaristan, Rusya'nın, Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verdiği gazı kestiğini bildirdi.

Reuters'ın haberine göre, Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı, "Saat 03.30 itibariyle arzın Bulgaristan'nın yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya durdurulduğu"nu açıkladı.

Açıklamada, "Şu anda kriz durumundayız" denildi.

Romanya'nın gazı yüzde 75 oranında kesildi

Rusya'nın Romanya'ya verdiği doğal gaz yüzde 75 oranında kesildi.

Romanya'nın Transgaz şirketi Müdürü Ioan Rusu, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Rusya'dan ithal edilen doğal gaz şimdi yüzde 75 oranında azaldı" dedi.

Bu arada Rusya'nın Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verilen doğal gazın kesilmesi nedeniyle Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanishev, durumu görüşmek için bugün acil toplantı çağrısı yaptı.

Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı daha önce Rusya'nın, Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verdiği doğal gazın kesildiğini açıklamıştı.

Bakanlık ayrıca, doğal gazın kesilmesi nedeniyle sanayicilerden petrol gibi alternatif yakıtlara yönelmesini ve vatandaşların ise ısınmak için diğer araçları kullanmasını istedi.

Ekonomi Bakanlığı, gece hava sıcaklığının eksi 15 dereceye düştüğü ülkede, doğal gaz depolama tesisinden maksimum 4,3 milyon metre küp doğal gaz pompalamaya başladığını da bildirdi.

Bulgaristan'da günlük yaklaşık 11 milyon metre küp doğal gaz tüketiliyor. Bulgaristan ve Makedonya, alternatif doğal gaz boru hatları bulunmadığı için Rusya'nın doğal gaz kesintisinden en kötü etkilenen ülkeler olacak.

Ukrayna Naftogaz: Gazprom Avrupa'ya gönderdiği gazı üçte iki oranında azalttı

Ukrayna gaz şirketi Naftogaz, Rus Gazprom'un Avrupalı müşterilerine Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı üçte iki oranında azalttığını açıkladı.

Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlyankisy Gazprom'un, daha önce günde gönderdiği 300 milyon metreküplük gazı 221 milyona, dün de 92 milyon metreküpe düşürdüğünü belirterek, "gönderdikleri tüm gaz bu. Avrupa bunu bir kaç saat içinde hissedecek" dedi.

Gazprom'dan konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmazken, dün gece Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e bilgi veren şirket yetkilileri, Ukrayna üzerinden gönderilen gazın 65,3 milyon metreküp eksik gönderileceğini açıklamışlardı.

Ukrayna'yı transit gazı çalmakla suçlayan Gazprom, Kiev'in transit borulardan çaldığı miktarda gazı Avrupa'ya göndermekle yükümlü olduğu gaz miktarından düşeceğini kaydetmişti.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller dün gece Putin'e verdiği brifingde Ukrayna'nın kendilerine hala 604 milyon dolarlık gaz borcu bulunduğunu belirterek, Kiev'in transit borulardan her gün gaz çaldığını ve borcunun yine kısa süre içinde milyar dolarlara ulaşabileceğini ifade etmişti.

Bulgaristan'ın birkaç günlük gazı var

Bulgaristan acil çözüm arıyor.

Rusya'nın Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye;ye verdiği doğal gazın bu sabahsaat 03.30 itibariyle kesilmesi Bulgaristan;da krize yol açtı. Doğalgaz dağıtımında tekel konumunda olan "Bulgargaz" adlı devlet şirketinin yetkilileri, stoklardaki gazın ancak birkaç günlük olduğunu belirterek Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlığın bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bulgargaz Başkanı Dimitar Gogov da yaptığı açıklamada, yılın en soğuk günlerinin yaşandığı bir dönemde doğalgazın kesilmesinin krizin boyutlarını dahada artırdığını belirterek, "Durum ciddi. Alternatif çözümler üretmek zorundayız" dedi. Doğalgazın kesilmesinin ardından Çiren;deki stoklardan ülkeye gazverilmeye başlandığını ifade eden Gogov, doğal gazla çalışan büyük sanayitesislerinin temsilcileri ile bir araya geleceğini ve gerekirse bu tesislere geçici olarak doğalgaz tüketim sınırlaması getireceklerini bildirdi.
skyhaber



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri