Türkiyenin Büyük Bir Zaafı Ortaya Çıktı

Başbakan Erdoğan'ın TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na "1 Milyon 300 Bin Üyeniz Var, Birer İşçi Alsanız O Kadar İşsiz İş Bulur" Demesiyle Başlayan Polemik Türkiye'nin Büyük Bir Zaafını Ortaya Çıkardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na "1 milyon 300 bin üyeniz var, birer işçi alsanız o kadar işsiz iş bulur" demesiyle başlayan polemik Türkiye'nin büyük bir zaafını ortaya çıkardı. Ağustos 2008 verilerine göre, 1 milyon 166 bin 892 firma olan Türkiye'de bütün firmaların yüzde 64.2'si 4 kişiden az, yüzde 85.1'i ise 10 kişiden az eleman çalıştırabiliyor.
EKONOMİK krizden önce bile azaltılamayan işsizlik için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bulduğu pratik çözümün neden hayata geçemeyeceği, Türkiye'nin firma-işletme ölçeğinde gizli. Erdoğan'ın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na "1 milyon 300 bin üyeniz var, birer işçi alsanız o kadar işsiz iş bulur" demesiyle başlayan tartışma, ülkemizin bu konudaki zaafını bir kez daha ortaya koydu. Çünkü krizin yoğun etkisinden hemen öncesine ait Ağustos 2008 verilerine göre, 1 milyon 166 bin 892 şirket bulunan Türkiye'de, 749 bin 194 firma 1-3 kişi, 244 bin 433 firma ise 4-9 kişi çalıştırabiliyor.

1 kişi almak öyle zor ki

Bu durumda Türkiye'deki bütün firmaların yüzde 64.2'si 4 kişiden az, yüzde 85.1'i ise 10 kişiden az eleman çalıştırabiliyor. Toplam 1 milyon 166 bin 892 firmada, 9 milyon 117 bin 5 kişi çalışıyor. Bu iki rakama göre bir işletmede ortalama 7.8 kişi istihdam edilmiş durumda. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu firmaların bu istihdam yapısını ayrıntılı olarak bildiği için Başbakan Erdoğan'a 'her üyemiz 1 eleman alsın' diyemedi. Çünkü 3 kişi çalıştıran bir firmanın 1 eleman alması, personel giderinde ortalama yüzde 30'luk artışa neden oluyor. Yanında sigortalı eleman çalıştıramayan 140 bin civarında da şahıs firması var.

Büyüklerin sayısı çok az

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre, Ağustos 2008 itibariyle Türkiye'de 9 milyon 117 bin 5 kişi sigortalı çalışıyor. Bunların 1 milyon 272 bin 355'i 1-3 kişi, 819 bin 471'i, 4-6 kişi, 554 bin 120'si de 7-9 kişi çalıştıran firmalarda istihdam edilmiş durumda. Toplamda 1-29 kişi çalıştırabilen firmalarda 4 milyon 630 bin 52 kişi istihdam edilebildiği ortaya çıkıyor. Yani çalışanların yüzde 51'i de ancak 30 kişiden az eleman çalıştırabilen firmalarda istihdam edilmiş durumda. 30 kişiden az eleman çalıştıran firmaların 1 yeni eleman istihdam etmesi, personel giderleri açısından kriz ortamında imkansız gibi. 30 kişiden başlayan ve 1.000 kişiden fazla eleman çalıştırabilen firmalar sınıfında ise 4 milyon 486 bin 953 kişi sigortalı çalışıyor. Bu kadar insanı istihdam eden firma sayısı ise 48 bin 62. Bunların birer eleman daha alması durumunda 50 bin kişilik istihdam yaratılabilir.

Uçaktaki 'ipe un serme' tartışması

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında, Hindistan gezisi sırasında medya mensuplarının önünde şu diyalog yaşyanmıştı:

Başbakan: Yalnız ben bir şey istiyorum, bunu kendisi çok iyi bilir.

Hisarcıklıoğlu: Sayın Başbakanımız 'her işletme 1 kişi alsın' diye söylüyor.

Erdoğan: Diyor ki benim 1 milyon 300 bin üyem var. Ben de diyorum ki 1 tane. O 1 taneyi ne için söylüyorum, biliyor musun? Çoğunda, bunda tabii elimde delillerim var, kayıtdışı çalıştırılanlar var. Rifat doğruyu söyle.

Hisarcıklıoğlu: Dost sohbetindeyiz.

Erdoğan: Dost sohbetindeyiz.

Hisarcıklıoğlu: Sağlanan ekonomik ve siyasi istikrarla beraber toplam 3 milyon kişiye istihdam sağlandı. Yeni yasa çıkarıldı biliyorsunuz, genç ve kadın girişimciler için. Bunu kamuoyu çok iyi bilmiyor da onun için anlatıyorum. Bu piyasalara çok da anlatılamadı. Çalışma Bakanımızla bunun tanıtımını birlikte yapacağız. İnşallah sizin arzunuzu bu devrede yerine getireceğiz.

Erdoğan: Bir dakika, bir dakika, yine ipin üzerine un serdin.

Hisarcıkloğlu: Siz Başbakanımızsınız

Erdoğan: Hemen anında görüntü yap. Piyasalar alt üst olur, ama olumlu alt üst olur. CarrefourSA Genel Müdürü 2011'e kadar 7 bin işçi alacaklarını ifade etti. Ben de senden 1 milyon 300 bini istiyorum.

Hisarcıklıoğlu: İnşallah.

Erdoğan: Puslu havayı sevenlere fırsat verme niyetinde değiliz

ADALET ve Kalkınma Partisi Meclis Grubu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Erdoğan buradaki konuşmasında ekonomik krizle ilgili, Türkiye'de atılabilecek adımları, sektör temsilcileri, sosyal taraflar ve işadamlarıyla derinlemesine değerlendirdiklerini söyledi. Erdoğan, "Telaş ve acelecilikle değil, sağduyu ve aklıselimle meseleyi tüm boyutlarıyla ele alıyoruz" dedi. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Paketi, tüm taraflarla görüştükten sonra açıklayacağız. Krizi fırsata dönüştürecek primi de kimseye vermeye niyetli değiliz. Puslu havaları sevenler var. Biz puslu havaları sevenlere de fırsat verme niyetinde değiliz. "

Kömür yardımı Başbakan Erdoğan, fakir fukara, garip gurebanın yanında olduklarını söylemelerinden muhalefetin rahatsız olduğunu belirterek, "Yıl sonu itibarıyla, kömür dağıtımı toplam miktarı 7 milyon tonu aşmış olacak. 2 milyon 84 bin aile bu kömür yardımından istifade etmiş durumda."

Erdoğan'a patron sürprizi

ki haftalık aradan sonra dün partisinin grup toplantısına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan bir sürprizle karşılaştı. Erdoğan, salona girişinde milletvekilleri ile tek tek tokalaşırken yaşlı bir adam da kendisine elini uzattı. Erdoğan'ı şaşırtan bu kişi, 1989 yılında yanında çalıştığı patronu Yusuf Ziya Uçman'dı. Uçman, Erdoğan'ın konuşmasını sonuna kadar milletvekili sıralarından takip etti.

www.haberler.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri