Türkiye'den İsrail'e nota

İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi'nin Türkiye'yi Ermeni soykırımı ile suçlayan sözleri nedeniyle Türkiye İsrail'e nota verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri de Mizrahi'nin açıklaması hakkında "gerçekleri saptıran, maksadını aşan, talihsiz, hiçbir şekil

Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabi Levi'ye, Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi'nin açıklamalarından duyulan rahatsızlık bir protesto notasıyla iletildi. Türk Silahlı Kuvvetleri de açıklamayı "talihsiz" olarak nitelendirdi.


İşte açıklamanın tam metni:

"13 Şubat 2009 günü, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı'nın uluslararası bir toplantıda yapmış olduğu konuşmaya ilişkin bazı sözler basında yer almıştır.

Basında yer aldığı şekliyle ve söz konusu kişiye atfedilen sözlerin gerçekleri saptıran, maksadını aşan, talihsiz, hiçbir şekilde kabul edilemez, bulunduğu görevin yetki ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan ve en önemlisi de iki ülke arasındaki millî menfaatlere zarar verebilecek boyutta ifadeler olduğu değerlendirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan ilişkilerine önem verdiğini düşündüğümüz İsrail Genelkurmay Başkanlığının, konuya açıklık getirmesini beklediğimizi, kamuoyuna saygıyla duyururuz."




Çiçek: Sorumsuz, insafsız bir açıklama

Devlet Bakanı ve Başbakanı Yardımcısı Cemil Çiçek, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin açıklamalarının ''sorumsuz, insafsız, hasmane ve tarihi gerçeklerle bağdaşmadığını'' söyledi. Çiçek, ''Umut ederim ki, İsrailli yetkililer bu açıklamaya karşı bizleri ve Türk kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yaparlar'' dedi.

İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Mizrahi, Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” sözleriyle tepki gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için “Aynaya baksın” ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin uzun yıllar önce Ermenilere dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptığını öne sürmüştü.

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri