Türkiyeden Ermeni Açılımı

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan Arasında Yeni Bir Görüşme İçin Milli Maç Tarihini Beklemeye Gerek Olmadığını Söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan arasında yeni bir görüşme için milli maç tarihini beklemeye gerek olmadığını, bu buluşmanın birkaç ay içerisinde gerçekleşebileceğini söyledi.
Ali Babacan, resmî bir ziyaret için Türkiye'ye gelen Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Kafkasların önümüzdeki haftalar ve aylarda yoğun bir diplomasi trafiğine sahne olacağını söyleyen Bakan Babacan, Türkiye'nin de bu konuda önemli rol oynayacağını belirtti. Türkiye'yle Ermenistan arasında hâlihazırda yoğun bir diplomasi trafiğinin sürdüğüne dikkat çeken Ali Babacan, muhataplarının tercihlerini de dikkate alarak bu görüşmelerin tamamını kamuoyuna yansıtmadıklarını söyledi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ile Türkiye milli takımları arasında Eylül ayında oynanan karşılaşma vesilesiyle Erivan'ı ziyaret etmiş, Ermeni lideri gelecek yıl İstanbul'da oynanacak rövanş maçına davet etmişti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, iki liderin buluşması için maçın oynanacağı 2009 yılını Ekim ayını beklenmeyeceğini söyledi. Babacan, "Sayın Sarkisyan'ın sayın Cumhurbaşkanımızla yapacağı bir görüşme için başka maç tarihinin beklenmesi kesinlikle gerekmiyor. Tahminim, aylarla ifade edilebilecek bir süre içerisinde böyle bir buluşmanın gerçekleşebilmesi yönünde" diye konuştu.


ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'YE GELECEK

Babacan; Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlarının yeniden bir araya gelmesi konusunda ise, "İlk toplantı New York'ta yapılmıştı ve toplantıların devam etmesi için de mutabakat sağlanmıştı. Bu toplantının zamanını gündemini iyi belirlemek lazım ki somut sonuçlar alabilelim." dedi. Ali Babacan, Kafkaslarda kalıcı barış ve istikrarı sağlayabilmek ve ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlamak adına önümüzdeki dönemde Azerbaycan'ı ziyaret edeceğini söyledi. Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın da Türkiye ziyaretinin söz konusu olduğunu açıkladı. Bu ziyaretler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Babacan, "Yılsonuna kadar yoğun bir trafik olacak" dedi.

Kafkasya İşbirliği Platformu'yla ilgili çabalara da değinen Ali Babacan, Gürcistan'ın da bu platformda yer almaya karar verdiğini açıkladı. Babacan, bölgedeki sorunların temel çözüm aracının diyalog olması gerektiğini ifade ederek, "Ümidimiz o ki, makul bir zaman dilimi içerisinde olumlu ilerlemeler yaşansın ve onlarca yıldır devam eden bu sorunlar çözüme kavuşsun" diye konuştu.



"TÜRKİYE VE CEZAYİR KRİZE KARŞI EN SAVUNMASIZ ÜLKELER OLABİLİR"

Babacan'ın Cezayirli meslektaşıyla yaptığı görüşmede ticaret, enerji ve diğer yatırımların yanı sıra turizm, bankacılık, gıda güvenliği, balıkçılık, tarım ve gıda sanayi gibi konuların gündeme geldiği bildirildi. Belli tarihi çekinceler nedeniyle yüzyıllar boyunca ayrı düşen iki ülkenin son birkaç yıldır yeniden bir araya geldiğini söyleyen Murad Medelci, küresel krize karşı da işbirliği önerdi. Cezayir ve Türkiye'nin krize karşı en savunmasız iki ülke olduğu yorumunu yapan Medelci, iki ülkenin önümüzdeki zorlu birkaç ayı atlatmak için el ele vermesi gerektiğini söyledi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Medelci, iki ülkenin ortak geçmişleri olan Osmanlı Devleti'ni saygıyla hatırlamasını ve birbirini yeniden tanımasını isterken, "Turizm ilişkileri de iki taraf için dengeli olmalı. Türklerin de Cezayir'i keşfetmelerini istiyoruz" dedi. Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika'nın Türkiye'ye gönderdiği mesajı aktaran Medelli, "Kardeş Türkiye'yle ilişkilerimizi örnek ilişkiler haline getirmek istiyoruz" dedi. Türkiye'de kendisini ülkesinde gibi hissettiğini ifade eden Medelli, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Türkiye arcılığıyla kendilerini ifade edebilecek olmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da iki ülkenin özellikle ortak kültür sahasında daha yoğun çalışacağını ifade etti.

Basın toplantısının ardından iki bakan çalışma yemeğiyle temaslarına devam etti. Cezayir Dışişleri Bakanı Medelci ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek

haberler.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri