Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ev sahipliğinde, DEÜ Rektörlüğünde düzenlenen Ege ve Akdeniz Bölgeleri Üniversite Rektörleri Toplantısına katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, burada yaptığı konuşmada üniversitelerin ciddi sorunlarından birinin öğretim üyelerinin Türkiye sathında dağılımı olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Özcan, ''İstatistiklere baktığınızda, neredeyse yarıya yakın bir kısmın üç büyük şehirde görev yaptığını görürsünüz. Yüzde 48'lere varan bir orandır bu. Bu tabii yüksek öğretimimiz için hiç de hoş olmayan bir görünümdü'' diye konuştu.
Bu görünümü ve bunun negatif etkilerini düzeltebilmek, daha iyi bir hale getirebilmek için, 1,5 yıl önce 41. maddenin uygulanmasını öngördüklerini fakat uygulamanın yargıdan döndüğünü hatırlatan Özcan, şöyle devam etti:
''Bize söylenen, '41. maddedeki uygulama öğretim üyesinin iradesini dikkate almıyor' idi. Ama esasında 41. maddede böyle bir şey yok. 41. madde sadece şunu söylüyordu, 'öğretim üyesi fazla olan yüksek öğretim kurumlarından az olan kurumlara YÖK görevlendirme yapar' diyordu. Ama yargı, bizden farklı bir şekilde maddeyi yorumlayarak yürürlüğü durdurdu. O sıralarda rektörlerimizle konuşurken, rektörlerimiz bize bu işi yapmanın daha farklı ve daha kolay bir yolu olduğunu söylemişlerdi. O yol nedir diye sorduğumuzda bize dediler ki, 'bize bırakın.' Biz zaten kendi aramızda bu tür işbirliklerini geliştiriyoruz.''
Özcan, rektörlerin bu yaklaşımının kendilerini etkilediğini, sonrasında da bu amaca yönelik toplantılar düzenlediklerini ifade ederek, ''Kardeş Üniversiteler Projesi kapsamında üniversiteler arası işbirliğini artırmayı ve bu yaklaşımla üniversite eşleşmesi meselesini halletmeyi amaçlıyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'yi 4 bölgeye ayırdıklarını bugüne kadar 3 bölgede bu toplantıları düzenlediklerini anlatan Özcan, bu bölgelerin ilkinin Marmara ve Trakya, ikincisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu, üçüncüsünün İç Anadolu ve Karadeniz, son olarak da Ege ve Akdeniz Bölgeleri olduğunu dile getirdi.
Özcan, son toplantıyla beraber Türkiye'deki bütün üniversitelerin eşleşmiş olacağını söyledi.
Bu eşleşme sürecinde çıkabilecek problemleri rektörlerden dinlediklerini, öngörülerini, tavsiyelerini paylaştıklarını ve paylaşmaya devam ettiklerini kaydeden Özcan, YÖK olarak, öncelikle hoca desteği, laboratuvarlar ve araç gereçleri, idari personel desteği, öğrenci hareketliliği ve diğer konularda rektörlerin fikirlerine başvuracaklarını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Özcan'ın açıklamasının ardından basına kapalı devam eden toplantıya Afyon Kocatepe, Adnan Menderes, Pamukkale, Dokuz Eylül, Ege, Dumlupınar, Celal Bayar, Muğla, Çukurova, Akdeniz, Mustafa Kemal, Süleyman Demirel, Mersin, Sütçü İmam, Uşak, Katip Çelebi, Mehmet Akif Ersoy, 7 Aralık, Osmaniye Korkut Ata Üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü rektör ve rektör vekilleri katıldı.
Bu arada, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, toplantı devam ederken, Alsancak'taki DEÜ Rektörlük binasının karşısında basın açıklaması yaparak, ''Atatürk'ün Bursa nutkunu'' YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'ye gönderdiklerini bildirdi.
ntvmsnbc