Türkiye’de resmi dil Türkçe’dir tabii ki böyle devam edecektir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tes-İş 9'uncu Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dil tartışmalarına değindi. Gül şunları söyledi:

Vatandaşlarımız arasında farklılıklar bir gerçektir. Bunlar bizim elimizde değil ki, bunlar tarih boyunca gelendir. Kimimiz İstanbul'da, kimimiz Diyarbakır'da, kimimiz Trabzon'da, kimimiz Hakkari'de, kimimiz Hatay'da doğduk. Hangi ilimize gidersek o ilimizin kendine has özellikleri vardır. Bunlar korkulacak değil, bunlar tam tersine bu ülkenin gerçekleridir. Ama asla bunları bir ayrılık, farklılık şeklinde çıkartmamak gerekir.

Türkiye zengin bir kültür mirasına sahiptir. Bazı kültür mirası yer altında bulunmaktadır. Camiler, müzeler gibi yer üstü kültür varlıklarının yanında Dede Korkut, Mem-u Zin gibi destanlar da ortak mirasın ürünleridir.

Türkiye'nin tabii ki resmi dili Türkçe'dir, tabii ki böyle devam edecektir. Ama Türkiye'nin farklı farklı yerlerinde konuşulan farklı farklı lisanlar vardır. Bunların hepsi de bizim lisanlarımızdır. Bunların hepsine de sahip çıkacağız. Ama bunları eğer biz farklı ideolojik, farklı siyasi saiklerle yapmaya kalkarsak o zaman kendi huzurumuzu, kendi düzenimizi bozarız ve kendi vatandaşlarımıza, kendi insanlarımıza zarar vermeye başlarız.

Hiçbir zaman toz pembe bir manzara çizmem ben, gerçekçiyimdir. Noksanlarımızı, eksikliklerimizi görmemiz gerekir. Vicdanlarımıza ters düşen uygulamalar neyse bunları görmemiz, bunların üstünü kapatmamamız gerekir. Bunlar da birlikte konuşarak, anlaşarak düzeltilir. Böyle yapılmaması halinde yaşanacak zorluklar da Türkiye'nin ilerlemesini, gelişmesini, zenginleşmesini önleyecektir. Zaman zaman bunlar yaşanmıştır, terörün Türkiye'ye yaşattığı acılar çok iyi bilinmektedir.

Şimdi Türkiye'nin artık böyle olması lazım. Bunun için barışa huzura kardeşliğe ve sevgiye ihtiyaç vardır. Bunu sağlamak için de herkesin diline, hareketine çok dikkat etmesi gerekir. Konuşurken birbirimizi daha bir araya gelmeden kırarsak, bir araya gelip de yüz yüze oturmaya yüzümüz olmaz. Bunu sadece siyasetçiler için değil herkes için söylüyorum.

HAS selam

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, dün Tes-İş Genel Kurulu'nda karşılaştığı HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile gülümseyerek tokalaştı.

hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri