Türkiye’de İlk Defa Bir Fil Doğurdu

İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın filleri Begümcan ile Winner, 110 kg.'lık bir dişi yavruya sahip oldu

 

Türkiye’de doğan ilk fil olarak tarihe geçen yavrunun ismi anketle belirlenecek.15 yaşındaki Begümcan ve 9 yaşındaki Winner’in 2008 yılında başlayan birlikteliği meyvesi, 5 Şubat 2011 akşamı dünyaya geldi. Yaklaşık 610 gün süren gebeliğin ardından dişi fil Begümcan, sağlıklı bir yavru doğurdu. Soyları tükenme tehdidi altındaki Asya fillerinin Türkiye’de ilk defa yavrulaması, Doğal Yaşam Parkı personelini çok mutlu etti. Doğumdan birkaç saat sonra anne sütü emmeye başlayan yavru filin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesiyle günlerdir uykusuz bekleyen bakıcı ve uzmanlar da rahat bir nefes aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, minik file ilişkin isim önerilerinin "www.izmir.bel.tr" internet sitesine iletilebileceği kaydedildi.

ANNE HİNDİSTAN, BABA İSRAİL’DEN

Hindistan’da 1996 yılında doğan Begümcan, 2 yaşındayken Hindistan Cumhurbaşkanı’nın hediyesi olarak İzmir’in unutulmaz fili Pak Bahadur’a arkadaşlık etmek üzere getirildi. Pak Bahadur’un 21 Temmuz 2007 günü hayatını kaybetmesinin ardından İsrail Ramat Gan Hayvanat Bahçesi’nde 2002 yılında dünyaya gelen Winner adlı erkek fil, 2008’de Fuar Hayvanat Bahçesi’ne getirildi ve Begümcan’la arkadaşlık etmeye başladı. Üç yılın sonunda da çiftin ilk yavruları dünyaya geldi.İzmir Doğal Yaşam Parkı Danışmanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, bu doğumun uluslararası alanda çok büyük yankı uyandıracağını söyledi. Nesli tükenme tehdidi altındaki Asya fillerinin üremesi için dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını, hattâ suni döllenme yollarının bile denendiğini kaydeden Aytuğ, “Dünyada bugüne dek sadece belli başlı hayvanat bahçelerinde başarılı olan üreme çalışmasının İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda doğal yollardan sağlanması büyük önem taşıyor.

Soyu tükenmekte olan bir hayvan grubu adına bu çok önemli bir katkı olacak.” dedi. Türkiye’deki ilk fil doğumunun İzmir’de olmasının da mutluluk verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aytuğ, en büyük dileklerinin gelecekte Asya fili isteyen diğer kurumların da ihtiyaçlarına cevap verecek seviyede üreme sağlanması olduğunu sözlerine ekledi.İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Hakan Öztürk de Türkiye’deki ilk fil doğumuna şahitlik etmenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi. Günlerdir bekledikten sonra derin bir nefes aldıklarını belirten Öztürk, “Duygularımızı anlatmakta zorlanıyoruz. Gerek annenin gerekse yavrunun sağlık durumu çok iyi. Bu da mutluluğumuzu arttırıyor.” şeklinde konuştu.Yavru filin bir süre daha kapalı alanda tutulacağını açıklayan uzmanlar, Begümcan’ın tanımadığı kişilerin yavrusuna yaklaşmasından tedirgin olduğunu, bu yüzden saldırganlaşabileceğini, bu dönem geçene kadar ziyaretçilerle karşılaşmasına izin verilemeyeceğini belirtti.

aktif haber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri