Türkiye'de 10 milyon 400 bin kayıtdışı var

SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar, Türkiye'de toplam çalışan kişi sayısının 22 milyon civarında olduğunu belirterek, 10 milyon 400 bin civarında da kayıt dışı çalışandan söz edildiğini bildirdi.

 

Acar, bir program kapsamında geldiği Bursa'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de belli sektörlerde kayıt dışılığın fazla olduğunu söyledi.

Bir dönem tekstil ve konfeksiyon sektöründe oldukça fazla kayıt dışı işçi çalıştırıldığını belirten Acar, ''Tekstilde, KDV'de yüzde 8'lik inirmden  sonra kayıt dışılık azaldı. Onun dışında inşaat,hizmet  ve tarım sektöründe kayıt dışılığın fazla olduğunu görüyoruz. İnşaatta çok ciddi kayıt dışılık var'' dedi.

Kayıt dışılığın çözümü noktasında çok önemli adımlar atıldığını vurgulayan Acar, özellikle vergi oranlarında önemli indirimler yapıldığını, kurumlar vergisi oranları, gelirler vergisi oranlarının indirildiğini söyledi.

''TEKNOLOJİK ALT YAPIYI KURMALIYIZ''

Vergi ve prim yükü bakımından OECD ülkelerinin ortalamalarına yaklaşıldığını anlatan Acar, şöyle konuştu :

''Yani bunlar, insanların artık, vergiden kaçınmalarını gerektiren sorun olmaktan çıktı. Haksız rekabeti ortadan kaldırmak için kayıt dışılıkla mücadele etmeliyiz. Teknolojik alt yapıyı güçlendirmeliyiz, bilgiye çabuk ulaşacak teknolojik alt yapıyı kurmalıyız. Türkiye'de gerçek ve tüzel kişilerin, banka bilgileri, gayri menkul bilgileri  ve taşıt bilgileri, gerçek ve tüzel kişilerin mal varlığını ifade ederler. Eğer SGK, gelir idaresi başkanlığı, kişilerin bu mal varlıklarını ifade eden bilgilere ulaşabilecek bir teknik alt yapıya sahip olduğu zaman ülkede kayıt dışılık sorunu büyük ölçüde çözülmüş demektir.''

Şu anda uygulanan bir eylem planı olduğunu dile getiren Acar, ''Kayıt Dışıyla Mücadele Stratejisi Eylem Planı''nın Gelirler İdaresi Başkanlığı'nda 8 kurum ve kuruluş tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

10 MİLYON 400 BİN KAYIT DIŞI ÇALIŞAN

Bu plan kapsamında, belirli sektörlerde önemli mesafeler alındığını ifade eden Acar, şöyle devam etti:

''SGK olarak bizim de yürüttüğümüz çalışmalar var. 15 kurum ve kuruluşla protokol yaptık. Bu kurum ve kuruluşlardan bize bilgiler geliyor. Tapu İdaresi, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluştan kayıt dışılıkla ilgili bilgiler geliyor. 81 il merkezinde kayıt dışılıkla mücadele servisleri kuruldu. Bu servisler, gelen bilgileri değerlendiriyor. Son 2 yıl içinde 859 bin kişi kayıt altına alındı.''

Acar, Türkiye'de gerçekten önemli işler yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Daha yapılması gereken çok iş var. Toplam çalışan kişi sayısı 22 milyon civarında. 10 milyon 400 bin civarında kayıt dışı çalışandan söz ediliyor. Bu kayıt dışı çalışanı , kayıt altına alırsak, 24 milyar lira ilave kaynak oluşur. 24 milyar liralık kaynak, SGK açıklarının ortadan kalkması demektir. Bu çalışmaları yapıyoruz. Gerçekten önemli noktalara geldik. Sanayici ve iş adamlarımız da bize destek oluyor. Kayıt dışının önemli sorun olduğunu onlar da belirtiyor ve çözülmesini istiyorlar.''

Kayıt dışılıkla ilgili denetimlerin planlı ve programlı  şekilde yapıldığını belirten Acar, il müdürlüklerinin bu konuda titiz çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

haber 7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri